Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowa kominka wełna + płyta krzemianowa

Aju

Recommended Posts

Witam,

4 rok sie zbieram do obudowy kominka i juz chyba przyszedł czas.

W planie mam sciane odizolować wełną ze sreberkiem firerock a przód zrobić z płyt krzemianowo-wapiennych 2,5 cm. ( zabudowa w pionie )

Moja wizja wyglada tak ze płyty krzemowe przykręce do profili regipsowych ( do szkieletu ) ale profile by zostały od środka .

Czy tak może być ?

czy nic sie nie bedzie działo z profilami regipsowymi jeśli beda od srodka nie odizolowane od temperatury ?

ps. wełne na sciane moge przykleić na zwykły klej ?

aha i jeszcze jedno jeśli strop mam żelbetowy to czy musi byc komora dekompresyjna czy wystarczy płyta krzemianowa zamontowana do sufitu ?

Pozdrawiam...

Jak Cie nie stać na kominek to po co go budujesz?

Jak cie nie stać na sensowną odpowiedz to po co odpowiadasz?

Kominki Piotr Batura - Przód chce z tych płyt w pionie zeby nie dawać regipsu i podobno to działa jak szamot wiec zeby cos tam jeszcze oddawalo tego ciepła po wygasnieciu...

Przód chce z tych płyt w pionie zeby nie dawać regipsu i podobno to działa jak szamot wiec zeby cos tam jeszcze oddawalo tego ciepła po wygasnieciu...

Płyta to izolator... nie działa jak szamot . Jak dasz cienko słabego izolatora to obudowa nie będzie dobrze wyizolowana .... tylko to nadal nie będzie działanie "jak szamot"...

Jak cie nie stać na sensowną odpowiedz to po co odpowiadasz?

Kominki Piotr Batura - Przód chce z tych płyt w pionie zeby nie dawać regipsu i podobno to działa jak szamot wiec zeby cos tam jeszcze oddawalo tego ciepła po wygasnieciu...

Daruj sobie toksyczna wełnę...Zysku będzie tyle co nic, a lepiej zrobić z materiału jednorodnego...Luknij na forum jak się robi z krzemianów (sąsiedni aktywny watek), bo stelaże też niepotrzebne i problematyczne...

Dobra , narazie kupilem 15 płyt grubosci 30mm i 2 kilo kleju i mam jeszcze 2 pytania:

Do sciany chce płyte zaimpregnować impregnatem g

do betonu ( taki akurat mam ) i do sciany przykleić na całej powierzchni klejem elastycznym do płytek ( takim do podłogówki ) czy to zda egzamin ?

i drugie to czy musze od góry ( obudowa do samego sufitu ( żel-bet) ) robic komore dekompresyjną ? czy wystarczy plaster płyty ?

Dobra , narazie kupilem 15 płyt grubosci 30mm i 2 kilo kleju i mam jeszcze 2 pytania:

Do sciany chce płyte zaimpregnować impregnatem g

do betonu ( taki akurat mam ) i do sciany przykleić na całej powierzchni klejem elastycznym do płytek ( takim do podłogówki ) czy to zda egzamin ?

i drugie to czy musze od góry ( obudowa do samego sufitu ( żel-bet) ) robic komore dekompresyjną ? czy wystarczy plaster płyty ?

Dwa plastry....Impregnat nie może być we wnętrzu obudowy - między ścianą a płytą, ok...

• 3 weeks później...