Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciekawostka zawodowa

remx

Recommended Posts

Po głębszym namyśle uznałem, że najlepiej będzie umieścić to w tym wątku.

Jeden z potencjalnych wykonawców zażyczył sobie za wykonanie fundamentów dł ok 75m - 10.000zł. Dodatkowo zażyczł sobie aby wykopy były już zrobione na pełną głębokość) - to nie jego sprawa. I aby z KAŻEJ strony ściany fundamentowej był wykop NA 1.5 M SZEROKOŚCI. Poszerzyłbym jeszcze trochę i byłaby piwnica!!!.

Może pomyliły mu się wykopy z okopami.

Ja bym jego ofertę pominęła wzgardliwym milczeniem.

Moja ekipa do tej pory wzięła 15 tys. - mam gotowy dom w stanie surowym otwartym, ani razu nic nie rozładowywałam, nie nosiłam, nie ściągałam sprzętu, transportu, dodatkowych ludzi czy cokolwiek a budowę kontrolowałam w białych spodenkach:)

Poszukaj Ty sobie normalnej ekipy.

Spuść ich i to z prędkością światła.

Mierżą mnie takie ekipy. Nic nie zrobią a skasują ciężki szmal.

Ja za stan surowy ortwarty z ręcznym kopaniem fundamentów zapłąciłem 20 tyć.

A oni za zrobienie szalunku, zbrojenia i pilnowanie lania 10 tyś?

Kpina.

No, chyba, że sam założe taką firmę, jak będzie brania.

Opłaca się chyba.

Mają, bo głupich nie sieją.

Może nie głupich, a niezorientowanych lub mało asertywnych. Czasem ludzie biorą pierwszą z brzegu ekipę, bo była polecona przez znajomych - albo szef ekipy ogłupia klienta metodami domokrążcy i wymusza na nim niekorzystny kontrakt.

Podam przykład:

Polecono nam gości, którzy zagolili 58 zł za m. kw. gładzi gipsowej :o !!!

Ich (robiącemu świetne wrażenie) szefowi na początek łagodnie i spokojnie odmówiłam, bo to może była taka bezczelna próba oceny klienta i za chwilę nastąpią uczciwe targi - ten najpierw zarzucił mnie fachową wiedzą i słownictwem. Ale do targów nie przystapił. Potem wyglosił płomienne przemówienie, że oni robią na prawdę świetne tynki, ale taniej sie nie da. Taniej to robią tylko pijaczki i Ukraińcy, ale takie tynki będa nierówne i popękają. Gdy uparcie mówiłam, że dzięki i taka cena nie wchodzi w grę, nakrzyczał na mnie, że chcę se dom zmarnować i narobić kłopotów, a on może mnie od tego uchronić.

Spuściłam go na drzewo (choć robak wątpliwości mię drążył). Ale wiem, że ów gość przygadał sobie w taki sposób wiele osób - jego ekipa krąży w okolicy i cały czas mają pracę!

Teraz mam inną ofertę 8200 zł. Za CAŁOŚĆ robót, SPRZĘT CIĘŻKI, ZAGĘSZCZARKĘ i inne niezbędne narzędzia.

Na pewno dużo korzystniej. Jestem skłonny to zaakceptować.

Już jestem trochę zmęczony tymi kilkutygodniowymi poszukiwaniami.

W tej chwili jest to najkorzystniejsza oferta. Boję się że dalsze schodzenie z ceną oznacza ekipy gorszej kategorii.

Ja za caly domek.. 150m2.. parter+poddasze użytkowe zapłaciłem 18tys.... oczywiście stan surowy otwarty... i tak uwazam że przepłaciłem jakies 1-1,5 tys

pozdrawiam

kurza twarz!!!!

to praktycznie ceny za robocizne spadly w ciagu ostatnich 10 lat albo ja przeplacilem sporo.... w 1994 na mazurach mi postawili chalupine 100m2 z pieterkiem.... zaplacilem 150 milionow (stan surowy otwarty).... za gowniana robote.... o kacie prostym to ci "fachowcy" chyba nie slyszeli.... mierzylem odleglosc miedzy scianami w kuchni i jak bym nie przykladal miarki to mi wychodzilo 3 do 5 cm roznicy... przed domem mam kawalek tarasu 2.4 na 4 metry.... i tutaj potrafili zrobic 5 cm roznicy!!!! z tym ze moj kuzyn "dogladal" budowy a mial do tamtego calkowite zaufanie...

a ja placilem, placilem, placilem.... okazalo sie ze na mazurach deski z tartaku sa drozsze o jakies 50% niz w warszawie... sprawdzilem raz ceny i zwrocilem kuzynowi na to uwage...

obrazil sie smiertelnie i kazal sobie zaplacic 15% od wartosci budowy... bo tak ludzie placa kierownikom budowy....

hmmmm.... rozstalismy sie w niezgodzie....

:(

i juz sie nie kochamy jak kiedys....

fundamentów dł ok 75m - 10.000zł. .

Stan surowy otwarty w okolicach Rzeszowa domku sredniego nie podpiwniczonego kosztuje 14 tys pln i zaplata po odbiorze przez kierownika budowy - namiary podaje tylko telefonicznie tel.0-507-039-245

stan surowy otwarty domku dużego niepodpiwniczonego Wrocław 13 tys neg. ale bez rozprowadzenia kanalizy bo nie potrafią i bez drenażu bo też nie potrafią, izolacje w cenie

wprawdzie ekipy nie wzięłam ale wiem że są bardzo dobrzy.

Stan surowy otwarty w okolicach Rzeszowa domku sredniego nie podpiwniczonego kosztuje 14 tys pln i zaplata po odbiorze przez kierownika budowy

Czy wy naprawdę takie pieniądze płacicie za cały stan surowy Z DACHEM :o , czy tylko za prace murarskie?

Ja niewiele niższą kwotę zapłaciłam samym murarzom, a dekarzom -drugie tyle...