bartass_88 13.01.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam. Mam pytanie, ponieważ taras wymurowałem razem ze ścianą budynku, zasypałem piaskiem (pomalowane od środka dysperbitem) i wylałem pierwszą posadzkę. Ociepliłem ścianę fundamentową domu razem ze ścianą fundamentową tarasu. Pytanie czy jest to dobrze czy coś powinno być między tarasem a ścianą budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.01.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Taras powinno się dylatować od ściany budynku, po pierwsze inaczej osiada budynek a inaczej lekki taras, po drugie po co mają się stykać ciepła ściana budynku z wielkim radiatorem w postaci płyty tarasowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartass_88 13.01.2017 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 czyli co powinienem teraz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.01.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Nie wiem co można zrobić niestety. Może ktoś będzie miał jakiś pomysł. Jeśli nie to musisz nauczyć się z tym żyć . To nic poważnego, bo przyznam że wiele takich tarasów widziałem podczas budowy i jakoś się trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Tylko potem ludzie się dziwią dlaczego płacą za ogrzewanie domu 3-4 tyś zł/rokAno dlatego, że ogrzewają przy okazji ogródek swoim tarasem. A tyle się pisze - nie wylewać tarasów, układać kostkę płyty, deski!Jak grochem o ścianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.01.2017 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 czyli co powinienem teraz zrobić? zrób dylatację między płytą, a ścianą, najlepiej na szer. izolacji termicznej ściany. typowy błąd wykonawczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartass_88 15.01.2017 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A na jaką głębokość zrobić tą dylatacje? Bo rozumiem że na szerokość styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Na głębokość całkowitą, aż fundamenty będą rozdzielone zupełnie.Na szerokość oczywiście izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartass_88 15.01.2017 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A czy jak tego nie zrobię to będą mocno odczuwalne straty ciepła albo cos tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 15.01.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Żeby stwierdzić ile ciepła ucieka, musiałbyś obok wybudować drugi taki dom z tarasem już prawidłowo odizolowanym. I jeszcze utrzymywać takie same temperatury. Przybliżone wartości strat mógłbyś poznać, wykonując obliczenie OZC dla swojego domu. Ale nie ma o co kruszyć kopii. Po prostu zapłacisz trochę więcej za ogrzewanie co miesiąc. A ile? Zależy czym i jak ogrzewasz, gdzie ten dom, jakie temperatury w domu itd. Może to być 10, a może 30zł/mc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts