magisterson 13.01.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam, mam problem z piecem. Co jakiś czas dochodzi do sytuacji gdzie z kotła na ekogroszek dymi się jak z lokomotywy. Kotłownia jest przez ścianę z łazienką i czasami (jakimiś zakamarkami) dym dostaje się do łazienki i jest siwo. Pomaga wtedy wygaszenie pieca i ponowne uruchomienie go po kilku godzinach. Nie dzieje się tak często. W tym sezonie 3 razy. Gdy idę wtedy do kotłowni i podnoszę pokrywę od zasypu to leci dym jak z komina. Tak jakby dochodziło do zapalenia się groszków na dnie podajnika lub jakby dym jakimś cudem cofał się do zasypu. Jak sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Sprawdź szczelność zasobnika na opał...W jakim stanie jest uszczelka klapy, zamknięcia klapy itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magisterson 14.01.2017 02:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Sama klapa wydaje się być szczelna, ale czy dym powinien znajdować się w zasobniku? Nie zawsze tak jest, ale czasami dym pojawia się w zasobniku. Poza tym mam wrażenie, że na najgorszych chwilach ten dym wydobywa się gdzieś dołem, nie przez klapę. Oczywiście w takiej sytuacji po otwarciu klapy zasobnika automatycznie wylatuje tego dymu więcej (uwalniam wtedy potwora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.01.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Sama klapa wydaje się być szczelna, ale czy dym powinien znajdować się w zasobniku? Nie zawsze tak jest, ale czasami dym pojawia się w zasobniku. Poza tym mam wrażenie, że na najgorszych chwilach ten dym wydobywa się gdzieś dołem, nie przez klapę. Oczywiście w takiej sytuacji po otwarciu klapy zasobnika automatycznie wylatuje tego dymu więcej (uwalniam wtedy potwora) Może brak uszczelki pod zasobnikiem ...? Wszystko ma być szczelne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.01.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Co to za kocioł i jaki ma palnik. Najczęściej powodem dymienia przez kosz i w okolicach kosza jest zbyt niskie palenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 17.01.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 U mnie dymi jak otworzę klapę podajnika a piec dmucha - przed otwarciem klapy wyłącz wentylator - to będzie najpewniejsze. Jako uszczelkę klapy można wykorzystać standardowe samoprzylepne uszczelki do okien. Po 8 latach używania pieca zauważyłem u siebie ze dym podczas rozpalania pieca wylatuje przez górne drzwiczki - w weekend będę je uszczelniał nowym sznurem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss77 31.01.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Też miałem nieszczelną uszczelkę pod klapą. Sposób prosty. Bierzesz kawałek kartonu. Wycinasz obrys jak uszczelek i kładziesz na te uszczelki zanim zamkniesz klapę. U mnie działa od kilku lat... przy okazji widać po tekturze jak mokry węgiel jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdik 09.02.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Powodem dymienia może być zbyt mały ciąg spalin w kominie spowodowany 1) zanieczyszczeniem kotła ,zapchaniem sadzami ulotu splin w miejscach trudno dostępnych2)przechłodzenie komina spowodowanym bardzo długimi postojami w podtrzymaniu(np. bardzo przewymiarowany piec) złą lub brakiem izolacji cieplnej przewodu spalinowego;izolacja powinna być praktycznie na calej dlugości,3)złym usytułowaniem samego wylotu komina na dachu np. komin jest poniżej kalenicy i następuje zdławienie ciągu przez wiatr i wtedy dymiło by z pieca w dni gdy wieje.Najbardzjej prawdopodobna ta ostatnia sprawa i łatwa do sprawdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemkoss 24.01.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Jedno i drugie. Kocioł ma za mały "cug" więc dym za pośrednictwem różnicy ciśnień szuka innej drogi ucieczki. Najczęściej nieszczelności są przy klapie albo na uszczelce zasobnika przy ślimaku. W drugiej opcji wystarczy opróżnić zasobnik, podnieść cały kosz(uprzednio odkręcić śrubki) i przesmarować silikonem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.01.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Może wystarczy wymienić uszczelkę zasobnika - ja tak po 9 latach musiałem wymienić uszczelkę bo całkiem straciła swoje właściwości i podciągało dymek. Poza tym do kotłowni masz jakiś nawiew ( zetkę czy coś podobnego) no plus wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts