murphy_34 14.01.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Dom budowany w latach osiemdziesiątych, wymiana dachu wraz z ociepleniem (30cm wełna mineralna) w 2010. Dom parterowy z użytkowym poddaszem.Konstrukcja ścian następująca (3W):Pustak żużlobetonowy 24cm, pustka powietrzna 4cm, bloczek z betonu komórkowego PGS (Piano Gazo Silikat) 12cm, styropian 5cm.Bardzo proszę o jakieś sensowne pomysły na docieplenie takiego domu.Po głowie chodzi mi wpuszczenie czegoś w pustkę powietrzną lub demontaż starego styropianu (podobno na stary lepiej nie doklejać nowego) i wstawienie nowej warstwy – np. 15cm – tylko czy w wypadku tak dziwnej struktury 3W z tą nieszczęsną pustką, ten dodatkowy styropian spełni swoją rolę?Będę wdzięczny za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/225857-docieplenie-starego-domu-%C5%9Bciana-3w-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.02.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Nie jestem ekspertem , jednak też remontuje stary dom i już jestem po ocieplaniu 'własnymi ręcami'.Są granulaty wełny i styropianu ale zabawa z tym wiąże się z zatrudnieniem profesjonalnej ekipy od ociepleń , która ma sprzęt do wdmuchiwania... Efekty nie będą widoczne bo ściany nie przeswietlisz - mogą pozostać puste miejsca w szczególności przy wełnie - może haczyć się o resztki zaprawy między murami. Takich ekip jest mało , a robota czasochłonna więc i droga, bo klejenie od zera idzie raz dwa i wolą taką zabawę.Co do klejenia na stary styropian to jeśli nie wiesz jak był klejony ( placki czy obwodowo , czy jest kołkowany) i jaki jest 'ciepły' i czy nie ma między płytami styropianu sporych przerw - mostków termicznych to najlepiej zerwać stary i zrobić od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/225857-docieplenie-starego-domu-%C5%9Bciana-3w-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/#findComment-7292709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts