Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla Panasonic czy kociol olejowy Viesmman

piorunek76

Recommended Posts

Ale teraz inna sprawa która mnie meczy odnośnie ogrzewania poprzez pompe warto jest zakladac rekuperacje bo ja myslalem o takim rozwiązaniu PC+na dole ogrzewanie podłogowe i u góry w łazience a w pokojajach klimakonwektory.A gościu mi radzi abym zrezygnowal z grzejnikow klimakonwektorowych a zalozyl w całym domu podlogowke i do tego rekuperacje. A z kolei mój kolega który jest przedstawicielem visseman mowi zebym zalozyl kocilol olejowy kondysacyjny plus solary do cieplej wody.A zkoleji inny kolega twierdzi ze jak będę miał dobrze ocieplony dom to najlepiej zalozyc fotowoltanike i badzi tu Pan madry ;-)

Może mi ktoś doradzi bo mam dylemat ;-) pozdr Irek

Wspolczuje kolegow :D

Rekuperacja nie ma nic wspolnego z ogrzewaniem. Rekuperacja = wentylacja i zawsze warto ja zrobic. Nie dla oszczednosci, ale dla komfortu.

Najlepiej podlogowka na calosci system mieszany podraza caly system, pozniej jest tez drozsza eksploatacja

Kociol olejowy+solary to bardzo drogie polaczenie zarowno w montazu jak i potem w eksploatacji. Tego kolege radzilbym omijac.

Fotowoltanika niekazdemu sie oplaca trzeba to policzyc, ale ona produkuje prad, a nie ogrzewa. Wiec to osobna kwestia.

Do ogrzewania polecam pompe ciepla PW

Ale teraz inna sprawa która mnie meczy odnośnie ogrzewania poprzez pompe warto jest zakladac rekuperacje bo ja myslalem o takim rozwiązaniu PC+na dole ogrzewanie podłogowe i u góry w łazience a w pokojajach klimakonwektory.A gościu mi radzi abym zrezygnowal z grzejnikow klimakonwektorowych a zalozyl w całym domu podlogowke i do tego rekuperacje. A z kolei mój kolega który jest przedstawicielem visseman mowi zebym zalozyl kocilol olejowy kondysacyjny plus solary do cieplej wody.A zkoleji inny kolega twierdzi ze jak będę miał dobrze ocieplony dom to najlepiej zalozyc fotowoltanike i badzi tu Pan madry ;-)

Może mi ktoś doradzi bo mam dylemat ;-) pozdr Irek

Witam !

Co do kotła olejowego to w aktualnie nie jest to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, dlatego warto skupić się na drugim rozwiązaniu, czyli powietrznej pompie ciepła. Mamy również takie urządzenia w swojej ofercie. Jeśli byłbyś zainteresowany to [url="http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne. Kolektory słoneczne są jak najbardziej dobrym rozwiązaniem o ile masz tylko trochę miejsca na dachu - spokojnie dostarczą Ci wymaganą ilość energii do przygotowania CWU w okresie letnim.

Instalacja ogrzewania podłogowego byłaby najbardziej odpowiednia ze względu na niskotemperaturowy czynnik zasilania z pompy ciepła, dodatkowo wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła pozwala uniknąć w nowo wybudowanych sporej części strat wentylacyjnych.W razie pytań pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam !

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy