Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłaczenie kotla gazowego z kotlem na ekogroszek.

blachaxxx

Recommended Posts

Jak prawidlowo podlaczyc dwa kotly czy musza byc 4 pompy , czy kotly moga pracowac jednoczesnie?

Cóż to za karkołomny pomysł, łączyć ekogroszek z gazem? I jeszcze używać ich jednocześnie.

To wymaga raczej projektu albo kumatego instalatora na miejscu. Zagadnienie wymaga poświęcenia temu trochę czasu, nie wiem czy jakiś kumaty forumowicz będzie miał czas i ochotę posiedzieć przy tym za darmo. To nie jest drobny problem do poprawek czy porad, ale jak komuś się będzie nudzić to może.... .

Ja mam taką instalację zrobioną bez rozdzielaczy typu sprzęgło czy wymienniki.

Instalacja jest otwarta i nie jest bezobsługowa tzn można rozpocząć ogrzewanie gazem tylko po wygaszeniu i wystygnięciu kotła na węgiel. Zamyka się zawory kulowe około 1,5 cala na kotle węglowym a otwiera na kotle gazowym.

Każdy z kotłów ma swoją pompę.

Obsługiwać może tylko osoba znająca sposób obsługi

Gazowy w domu, weglowy na przylaczu 20 metrow dalej, oczywiscie uklad otwarty w weglowym. Musze napelnic uklad weglowy glikolem dlatego musze zrobic osobny obieg "zamkniety" dla kotla na paliwo stale. W tym momencie nie ma problemu wlaczam albo gaz albo wegiel ale jak mowie musze uklady rozdzilic ze wzgledu na glikol.

Ja mam taką instalację zrobioną bez rozdzielaczy typu sprzęgło czy wymienniki.

Instalacja jest otwarta i nie jest bezobsługowa tzn można rozpocząć ogrzewanie gazem tylko po wygaszeniu i wystygnięciu kotła na węgiel. Zamyka się zawory kulowe około 1,5 cala na kotle węglowym a otwiera na kotle gazowym.

Każdy z kotłów ma swoją pompę.

Obsługiwać może tylko osoba znająca sposób obsługi

Dokladnie mam tak samo ale ze wzgledu kotlowni poza domem musze rozdzielic uklad aby byl "niezamarzalny"

A możesz wytłumaczyć dlaczego? Co za różnica czy kocioł poza domem ładuje bezpośrednio w instalację ogrzewania czy w bufor?

Bufor zbiera ciepło ze źródeł i oddaje w instalację - nawet solary można podłączyć.

Edit.

Może przesadziłem z buforem - wystarczyłby wymiennik ciepła. Nie wiem może bojler.

Nie musi być duży wystarczy z odpowiednią ilością przyłączy.

Edytowane przez aiki