blachaxxx 15.01.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jak prawidlowo podlaczyc dwa kotly czy musza byc 4 pompy , czy kotly moga pracowac jednoczesnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 15.01.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jak prawidlowo podlaczyc dwa kotly czy musza byc 4 pompy , czy kotly moga pracowac jednoczesnie? Cóż to za karkołomny pomysł, łączyć ekogroszek z gazem? I jeszcze używać ich jednocześnie. To wymaga raczej projektu albo kumatego instalatora na miejscu. Zagadnienie wymaga poświęcenia temu trochę czasu, nie wiem czy jakiś kumaty forumowicz będzie miał czas i ochotę posiedzieć przy tym za darmo. To nie jest drobny problem do poprawek czy porad, ale jak komuś się będzie nudzić to może.... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.01.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ciekawe ,czy wtym samym pomieszczeniu i w systemie zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.01.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ja mam taką instalację zrobioną bez rozdzielaczy typu sprzęgło czy wymienniki.Instalacja jest otwarta i nie jest bezobsługowa tzn można rozpocząć ogrzewanie gazem tylko po wygaszeniu i wystygnięciu kotła na węgiel. Zamyka się zawory kulowe około 1,5 cala na kotle węglowym a otwiera na kotle gazowym. Każdy z kotłów ma swoją pompę. Obsługiwać może tylko osoba znająca sposób obsługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 15.01.2017 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Gazowy w domu, weglowy na przylaczu 20 metrow dalej, oczywiscie uklad otwarty w weglowym. Musze napelnic uklad weglowy glikolem dlatego musze zrobic osobny obieg "zamkniety" dla kotla na paliwo stale. W tym momencie nie ma problemu wlaczam albo gaz albo wegiel ale jak mowie musze uklady rozdzilic ze wzgledu na glikol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 15.01.2017 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ja mam taką instalację zrobioną bez rozdzielaczy typu sprzęgło czy wymienniki. Instalacja jest otwarta i nie jest bezobsługowa tzn można rozpocząć ogrzewanie gazem tylko po wygaszeniu i wystygnięciu kotła na węgiel. Zamyka się zawory kulowe około 1,5 cala na kotle węglowym a otwiera na kotle gazowym. Każdy z kotłów ma swoją pompę. Obsługiwać może tylko osoba znająca sposób obsługi Dokladnie mam tak samo ale ze wzgledu kotlowni poza domem musze rozdzielic uklad aby byl "niezamarzalny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 15.01.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jedna pompa z kotła (ekogroszek) na wymiennik, druga z wymiennika na instalację, trzecia w kotle gazowym. Może być czwarta do zbiornika CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.01.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 jaki cel kotłowni 20m od domu? Spore straty bedą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.01.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Zastosuj bufor ciepła. Każdy z kotłów ładuje bufor na osobnym obiegu/wężownicy a z bufora dalej ciepło idzie na obiegi ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 15.01.2017 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Z tym buforem odpada gdyz jeden kociol w doku drugi w kotlowni pozacdomem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.01.2017 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) A możesz wytłumaczyć dlaczego? Co za różnica czy kocioł poza domem ładuje bezpośrednio w instalację ogrzewania czy w bufor?Bufor zbiera ciepło ze źródeł i oddaje w instalację - nawet solary można podłączyć. Edit.Może przesadziłem z buforem - wystarczyłby wymiennik ciepła. Nie wiem może bojler.Nie musi być duży wystarczy z odpowiednią ilością przyłączy. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 16.01.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Kocioł gazowy ma grzać bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts