Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoim COP-em.

Tomaszs131

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiam

Skoro zostałem wywołany i to ja pisałem o tych 10-15 %, proszę

Na podliczniku mam również grzałkę zbiornika CW. Ciepłomierz certyfikowany do 2026r.

26 IX 15 - 26 IX 16 full sezon

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7279515&viewfull=1#post7279515

26 IX 16 - 2 XII 16 ostatni kwartał

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7370732&viewfull=1#post7370732

teraz - 17.55, odczytane 595 kWh od 26 XII 16, pompa stoi, zużycie ok 70 W, COP 0

chwilowe jak u Garażowca, z podanymi temp. zewnętrznymi, co ma istotny wpływ na efektywność

7 I 17 godz.00.54

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi&p=7379717&viewfull=1#post7379717

6 I 17 godz..00.02

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a&p=7378880&viewfull=1#post7378880

Jak sprężarka ponownie ruszy podam chwilowe osiągi PC

Edit

Sprężarka pracuje, temp.zewn. 0*

Energia produkowana 6,50 kW

zasilanie 1,58 kW

COP = 4,11

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec
dopisek

Pozwolę sobie wkleić takie fotki

..............................................

Teraz proszę o wyniki kolegów od PC p-w ponoć tylko jakieś 10-15% gorsze wyniki mają .

Te instrumenty pomiarowe ze zdjęć, zwłaszcza ciepłomierz z minimalną deltą 3*, zapewne bez certyfikatu, a może z demobilu, to tak średnio nadają się do budowania kategorycznych twierdzeń i wniosków.

Pozdrawiam

Pratchawiec

O jakich błędach mówisz? Tym którzy jeszcze nie zamontowali ciepłomierza, a stoją przed takim zamiarem przydadzą się takie wskazówki.

To opisane jest w instrukcji ( zazwyczaj)

Np wodomierz powinien być zamontowany na odcinku prostym przed o l=5d i l=3d za wodomierzem.

Ważny jest też sposób montażu czujek . Powinny być w głównym strumieniu .Zazwyczaj są w komplecie specjalne złączki z kieszeniami pomiarowymi

Te instrumenty pomiarowe ze zdjęć, zwłaszcza ciepłomierz z minimalną deltą 3*, zapewne bez certyfikatu, a może z demobilu, to tak średnio nadają się do budowania kategorycznych twierdzeń i wniosków.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Spokojnie , to nie jest tylko jedna pc która mam opomiarowaną ., na nowych i legalizowanych ciepłomierzach i owych pod licznikach . Wszytko się zgadza osiągi takie są i tyle w temacie .

A odpowiedz mi na pytanie , jakby w tej Twojej PC zastąpić ten parownik wymiennikiem płytowym , podpiąć go pod dobrze zwymiarowane DZ to ile wzrośnie sprawność taka średnia z trzech miesięcy grudzień , styczeń , luty , jeśli założymy że średnia temperatura DZ z tego okresu będzie +7*C ? Pewnie gdzieś tak w przedziale 10-15%? I teraz jak to się przełoży na koszta , skoro w nocy jak jest tania taryfa to jednak z reguły na zewnątrz jest zimniej i to kolejny minus na niekorzyść pc p-w , PC p-w pracuje sobie np przy - 7*C albo -15*C a taka pc gruntowa ( taka z tym wymiennikiem płytowym ) przy stabilnym +7*C , ile taka różnica w kosztach wniesie ? Niestety ale prawda jest taka że pc p-w inwerter jest droższa w eksploatacji około 50% niż pc gruntowa inwerter .

@Tomaszs131: piszesz, że ciepłomierz zainstalowany na zasilaniu. Ale z tego co patrzę w sieci jest to model do montażu na powrocie. Choć w sumie nie wiem jakie to może mieć znaczenie.

Jak się zmawia ciepłomierz ,to trzeba podać czy ma być na zasilanie cy na powrót , one zawsze występują w dwóch wariantach

Spokojnie , to nie jest tylko jedna pc która mam opomiarowaną ., na nowych i legalizowanych ciepłomierzach i owych pod licznikach . Wszytko się zgadza osiągi takie są i tyle w temacie .

A odpowiedz mi na pytanie , jakby w tej Twojej PC zastąpić ten parownik wymiennikiem płytowym , podpiąć go pod dobrze zwymiarowane DZ to ile wzrośnie sprawność taka średnia z trzech miesięcy grudzień , styczeń , luty , jeśli założymy że średnia temperatura DZ z tego okresu będzie +7*C ? Pewnie gdzieś tak w przedziale 10-15%? I teraz jak to się przełoży na koszta , skoro w nocy jak jest tania taryfa to jednak z reguły na zewnątrz jest zimniej i to kolejny minus na niekorzyść pc p-w , PC p-w pracuje sobie np przy - 7*C albo -15*C a taka pc gruntowa ( taka z tym wymiennikiem płytowym ) przy stabilnym +7*C , ile taka różnica w kosztach wniesie ? Niestety ale prawda jest taka że pc p-w inwerter jest droższa w eksploatacji około 50% niż pc gruntowa inwerter .

Każdy kij ma dwa końce-a jaka będzie temp DZ od marca do maja i od października do połowy grudnia ?

Nie wspomnę o CWU i dogrzewaniu w chłodne lato (drobiazg , ale jednak) .

Gruntówka wyjdzie lepiej , ale różnica chyb anie będzie powalająca .

pzdr

Mój ciepłomierz (montowany na powrocie) ma jeden czujnik w sobie , drugi na zasilaniu (utradźwiękowy Kamstrup 402)

Ściągnąłem instrukcję jego instalacji i zrobiłem wszystko jak należy (zakręty w instalacji, sposób wpięcia drugiego czujnika, itp)

Sprawdziłem wszystkie parametry -nie zwróciłem tylko uwagi na opór hydrauliczny , nie jest to tragedia -ciepłomierz odczyty miał prawidłowe (nadal ważna legalizacja). Chodzi o to ,że przy krótkim obwodzie PC-sprzęgło hydrauliczne , szkoda żeby dodatkowy opór zmniejszał przepływ.

Obrazowo : na ciepłomierzu miałem przepływ na 3 prędkości pompy obiegowej PC ok 1650 l/h , ale jak policzyłem to bez ciepłomierza było by ok 1900-2000 l/h.

Zatem ustawiłem prędkość pompy na 2 i bez ciepłomierza mam przepływ ok 1600-1700 l/h- niby nie dużo , ale o ok 30W mniejsze zużycie na pompie obiegowej.

Co jakiś czas sprawdzam sobie tylko kontrolnie COP (po zablokowaniu bypassu ciepłomierza).

pzdr

Spokojnie , to nie jest tylko jedna pc która mam opomiarowaną ., na nowych i legalizowanych ciepłomierzach i owych pod licznikach . Wszytko się zgadza osiągi takie są i tyle w temacie . .

Twoja pewność siebie wprawiła mnie w pewne zakłopotanie, ale..

Tak sobie popatrzyłem na dokumentację techniczną Twoich ciepłomierzy dostępną na stronach producenta.

1.Takie nowe to one chyba nie są.

http://www.apator.com/pl/oferta/pomiar-wody-i-ciepla/archiwum/lqm-iii-przelicznik-elektroniczny-do-cieplomierzy

2. Co pokazuje ten licznik przy delcie poniżej 3*?

3. Z instrukcji tegoż licznika;

Pomiar temperatury robiony jest co 12 sekund, sumowanie objętości odbywa się po

każdym impulsie, całkowanie ciepła odbywa się (okres integracji) co minimum 30

sekund, ale tylko wtedy gdy w tym okresie wystąpił przyrost objętości. Współczynnik

cieplny jest zależny od t1 i t2 i jest wyznaczany w oparciu o algorytm opracowany

przez konstruktorów przelicznika.

źródło http://www.apator.com/uploads/files/Produkty/Cieplomierze/LQM_III/instrukcja-lqm-iii-arch.pdf

W praktyce oznacza, to że pomiary chwilowe delty i przepływu nie są jednoczesne, są natomiast wynikiem pewnych uśrednień - w dłuższej perspektywie zapewne całkiem precyzyjnych.

Nie dają natomiast żadnych podstaw do określania chwilowego COP-u.

Ergo

Ostatecznym kryterium ustalania kosztów eksploatacji PC powinno być co najmniej roczne ich zestawienie a nie przytaczanie danych dobranych odpowiednio do potrzeb polemicznych.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Jak się zmawia ciepłomierz ,to trzeba podać czy ma być na zasilanie cy na powrót , one zawsze występują w dwóch wariantach

I rzecz w tym, że model ze zdjęcia WFM503-J000H4 jest przeznaczony do instalacji na powrocie. Do instalacji na zasilaniu przeznaczony jest WFM503-K000H4

No ładnie.

Sam go zamówiłem i zamontowałem . Pretensje mogę mieć tylko i wyłącznie do siebie.

Ja pier...e, czeka mnie przeróbka....

Oj tam oj tam...:cool:

Moim zdaniem to wystarczy zamienić czujniki miejscami ...( O ile już nie są zamienione i wskazania są poprawne ...) przepuściłem już przez swoje łapy kilka ciepłomierzy i cały myk polega na tym że jak montujemy na powrocie to do obudowy pchamy " zimny" czujnik a jak na zasilaniu to "ciepły" ...

O kierunku przepływu to raczej nie trzeba wspominać ...:cool:

Oj tam oj tam...:cool:

Moim zdaniem to wystarczy zamienić czujniki miejscami ...( O ile już nie są zamienione i wskazania są poprawne ...) przepuściłem już przez swoje łapy kilka ciepłomierzy i cały myk polega na tym że jak montujemy na powrocie to do obudowy pchamy " zimny" czujnik a jak na zasilaniu to "ciepły" ...

O kierunku przepływu to raczej nie trzeba wspominać ...:cool:

Jedna czujka wbudowana jest w ciepłomierz, druga na powrocie zanurzona w paście.

Jasiek, kurde była okazja się temu przyjżeć wcześniej. Jak zwykle czas, a raczej jego brak dyktuje warunki;) Będzie okazja na wiosnę. Pozdrawiam

Edytowane przez Tomaszs131