Garażowiec1719514970 16.01.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Każdy kij ma dwa końce-a jaka będzie temp DZ od marca do maja i od października do połowy grudnia ? Nie wspomnę o CWU i dogrzewaniu w chłodne lato (drobiazg , ale jednak) . Gruntówka wyjdzie lepiej , ale różnica chyb anie będzie powalająca . pzdr CWU kolejny w zasadzie mit wyższości pc p-w . Od marca do końca maja zapłacę z więcej jakieś 10-15 pln miesięcznie , to trochę mniej niż pc p-w zużywa na sam defrost zimą ., nie mówiąc juz o kosztach CWU jak zimą jest -15*C . Z październikiem -do połowy grudnia trochę mnij trafny argument , w pażdzierniku mam w DZ +15*C w połowie grudnia 6-7*c , tutaj raczej równowaga jest między pc p-w a grunt przy słabej zimie . Nie dogrzewam latem domu , mam wprost przeciwny problem , ale jakbym miał latem dogrzewać to COP -em powyżej 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 16.01.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Sherlock-u Tak ten ciepłomierz trochę leciwy, jest , w zeszłym chyba roku przestano go produkować . Kupiłem dwa takie z firmy zajmującej się legalizacją , do moich potrzeb . To są jak najbardziej ,,prawdziwe" ciepłomierze . Ale one są tylko dla moich potrzeb , jak już poprzednio wspominałem , do innych PC dla klientów wstawiam nowe , legalizowane liczniki ciepła Apator ELF 2,5 M3 . Na postawie wskazań tych legalizowanych ciepłomierzy pozwala mi na pewność która jak widzę wprawia Ciebie w zakłopotanie . Na podstawie wskazań tego ciepłomierza jak najbardziej można stwierdzić jaka jest chwilowy COP. Nie mam delty GZ poniżej 3 , gdybym miał deltę poniżej 3*C to pod licznik energii nabijałby kwh , a ciepłomierz nie zliczał ciepła wytworzonego więc to by tylko zniżało COP . 25/10/2016 wskazanie ciepłomierza 264,85 Gj , dzisiaj wskazanie ciepłomierza 282,82 GjEnergia zużyta tylko pc na potrzeby CO 919 KWH w/ g pod licznika nie tej ,,zabawki" ze zdjęcia . Było by lepiej , ale to mój pierwszy sezon z inwerterem , wcześniej 4 sezony z on/of , Jednak inwerter trochę się inaczej ustawia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 16.01.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) c.o. cop 3.51 cwu cop 3.22 Edytowane 16 Stycznia 2017 przez finlandia Moderowano link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 16.01.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam Teraz mówisz ludzkim głosem. Gdybyś uprzednio dodał, że podajesz dane z inwertera, przy okazji pokazał temp. zewnętrzną i temp. DZ, zapewne nie byłbym tak sceptyczny.Podane przez Ciebie dane dot. zużycia i wytworzonej energii i od 25 X 16 korespondują z tym, co piszą na tym forum użytkownicy PC SmartHeat. Zauważ jednak, że przez ponad 80 % sezonu grzewczego temp. zewnętrzna jest wyższa niż +2*, a wówczas inwertery zarówno gruntowy jak i powietrzny pracują w zbliżonych warunkach.Nie patrz zatem na znaczną przewagę inwertera w warunkach ostrej zimy,lecz na wyniki całego sezonu i to z uwzględnieniem grzania CWU.Wtedy zapomnisz o dumnie deklarowanej przewadze 50 %. Jeszcze jedno.Za swoją kompletną instalację zapłaciłem ok 24k zł bruttoGHS za taką PC jakiej wyniki prezentujesz, też na gotowo z żąda 42. Czujesz ten wymiar? Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.01.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 CWU kolejny w zasadzie mit wyższości pc p-w . Od marca do końca maja zapłacę z więcej jakieś 10-15 pln miesięcznie , to trochę mniej niż pc p-w zużywa na sam defrost zimą ., nie mówiąc juz o kosztach CWU jak zimą jest -15*C . Z październikiem -do połowy grudnia trochę mnij trafny argument , w pażdzierniku mam w DZ +15*C w połowie grudnia 6-7*c , tutaj raczej równowaga jest między pc p-w a grunt przy słabej zimie . Nie dogrzewam latem domu , mam wprost przeciwny problem , ale jakbym miał latem dogrzewać to COP -em powyżej 6. Garażowiec , nie wspomniałeś jeszcze o temp DZ po zimie -na PW słoneczko wiosenne podziała ... Z tym defrostem to u mnie nie ma takich strat -ogólnie trwa to u mnie 5-6 min i zużywa ok 0.15kWh.Dajmy sobie spokój ... Zresztą , zobacz proszę do czego sprowadziliśmy dyskusję nt Gruntówka (G) czy PW , praktycznie do detali. Przy Tpcmax=35 st i super izolowanych domkach koszt wyższy G z lepszym SCOP (nie nadzwyczajnie , ale wyraźnie) nie równoważy niższej ceny za PW. Koło się zamyka : -zwolennicy G krzyczą ,że jest żywotniejsza (chociaż też głównie inwertery już ) , nie hałasuje -zwolennicy PW krzyczą ,że tańsza w zakupie - a w dłuższej perspektywie wszystko się psuje i prędzej kupią nowy sprzęt kolejnej generacji niż będą naprawiać starą PC , także mogą być problemy z DZ To jest bardziej "wiara" w jakieś rozwiązanie niż świadomy wybór z wyraźną przewagą. Moim zdaniem , oczywiście Garażowiec-po ludzku ciesze się ,że sprzęcik Ci bangla i mam nadzieję ,że będzie Ci służył pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 17.01.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Witam Teraz mówisz ludzkim głosem. Gdybyś uprzednio dodał, że podajesz dane z inwertera, przy okazji pokazał temp. zewnętrzną i temp. DZ, zapewne nie byłbym tak sceptyczny. Podane przez Ciebie dane dot. zużycia i wytworzonej energii i od 25 X 16 korespondują z tym, co piszą na tym forum użytkownicy PC SmartHeat. Zauważ jednak, że przez ponad 80 % sezonu grzewczego temp. zewnętrzna jest wyższa niż +2*, a wówczas inwertery zarówno gruntowy jak i powietrzny pracują w zbliżonych warunkach. Nie patrz zatem na znaczną przewagę inwertera w warunkach ostrej zimy,lecz na wyniki całego sezonu i to z uwzględnieniem grzania CWU. Wtedy zapomnisz o dumnie deklarowanej przewadze 50 %. Jeszcze jedno. Za swoją kompletną instalację zapłaciłem ok 24k zł brutto GHS za taką PC jakiej wyniki prezentujesz, też na gotowo z żąda 42. Czujesz ten wymiar? Pozdrawiam Pratchawiec Podawałem że to inwerter grunt , zraz przed tm jk twierdziłem że pc p-w jest droższa w eksploatacji o 50% ( no może trochę przesadziłem , ale bliżej to prawdy niż Twoje 10-15%) Zauważ jednak, że przez ponad 80 % sezonu grzewczego temp. zewnętrzna jest wyższa niż +2*, a wówczas inwertery zarówno gruntowy jak i powietrzny pracują w zbliżonych warunkach. A widzisz to prawda i nieprawda , wszystko zależy od tego jk mocno energooszczędny jest dom . Jeden zczyna sezon grzewczy koieć erześnia i kończy w końcu maca i wtedy m średnią temperaturę sezonu grzewczego wysoką , a drugi ( a jednak tak teraz przepisy budowlane zmuszają inwestora ) ma dobrze ocieplony dom i zaczyna sezon znacznie później i znacznie wcześniej kończy i średnia temperatura sezonu grzewczego będzie niższa . Teraz przypatrzmy się średniej temperaturze powietrza na zewnątrz , np w dzień mamy +7* w nocy -7*C czyli średnia 0*C ( pi razy oko piszę chodzi mi o tok rozumowania ) No ale jak w nocy jest -7*C to pc p-w pracuje w mniej korzystnych warunkach DZ niż pc grunt która w tym czasie ma DZ +7*C , więc nawet jak porównasz tą swoją PC jakie ma osiągi przy +7*C a przy -7*C sam zobaczysz że mówienie o średniej temperaturze powietrza to trochę demagogia jest . Zdaje się że przy +7*C Twoja pc ma COP 4,84 a przy -7*C ma COP 2,85 ( czyli przy -7*C Twoja pc ma gorszy COP o 42% -znowu bliżej tego co ja podawałem niż TY ) A w/g średniej temperatury 0*C Twoja Pc ma cop ok 3,3 , i tak to jest z tą średnią , takie trochę nieprawdziwe w życiu . Następna rzecz , w Twojej PC jest sprężarka takiej wielkości ,że w przypadku kiedy byś z niej zbudował pc grunt wystarczyła by na ogrzanie TRZECH Twoich domów . Za swoją kompletną instalację zapłaciłem ok 24k zł brutto GHS za taką PC jakiej wyniki prezentujesz, też na gotowo z żąda 42. I te ceny to największy ból , widzisz mnie moja instalacja PC kosztowała 18K( choć Twoja wycena na gruntówkę to pikuś , ja dostałe kilka lat temu 2X taką i to za zwykłego on/of-a) . GHS nie ma w ofercie takiej pompy jakiej ja wyniki prezentuję , a to dlatego że moja pc kosztowała mnie 8K .Też na Twoim miejscu jakbym miał wydać 42 K albo 24K to nie miałby rozterki którą brać 18 K wystarczy na grzanie chałupy przez wiele wiele lat . Ceny gruntówek są chore , ale poniekąd sami inwestory są temu niejako winni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 17.01.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Garażowiec , nie wspomniałeś jeszcze o temp DZ po zimie -na PW słoneczko wiosenne podziała ... Z tym defrostem to u mnie nie ma takich strat -ogólnie trwa to u mnie 5-6 min i zużywa ok 0.15kWh.Dajmy sobie spokój ... Zresztą , zobacz proszę do czego sprowadziliśmy dyskusję nt Gruntówka (G) czy PW , praktycznie do detali. Przy Tpcmax=35 st i super izolowanych domkach koszt wyższy G z lepszym SCOP (nie nadzwyczajnie , ale wyraźnie) nie równoważy niższej ceny za PW. Koło się zamyka : -zwolennicy G krzyczą ,że jest żywotniejsza (chociaż też głównie inwertery już ) , nie hałasuje -zwolennicy PW krzyczą ,że tańsza w zakupie - a w dłuższej perspektywie wszystko się psuje i prędzej kupią nowy sprzęt kolejnej generacji niż będą naprawiać starą PC , także mogą być problemy z DZ To jest bardziej "wiara" w jakieś rozwiązanie niż świadomy wybór z wyraźną przewagą. Moim zdaniem , oczywiście Garażowiec-po ludzku ciesze się ,że sprzęcik Ci bangla i mam nadzieję ,że będzie Ci służył pzdr Ten twój post wymaga trochę szerszej odpowiedzi , ja to widzę inaczej niż TY , nie mam teraz ( prze parę dni ) czasu , strasznie mi się spraw na głowę ostatnio nawaliło . Ale z jakiś czas pozwolę sobie wrócić to tego postu . Nie no ,sprzęcik bangla , rzecz w tym że takie sprzęciki nie tylko u mnie banglają , u innych też , ale trochę w innej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.01.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Jak w praktyce wypadają gruntowe pompy ciepła jeśli chodzi o średnie COP? Tak patrzę na pompę viessman online i średnie cop dla samej pompy to 4.01. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 30.01.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Czy możliwe jest, że przy -5°C mój COP w Aquarea 7kW J jest 4,33? Zasilanie 28 powrót 25. Sprężarka 26Hz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Czy możliwe jest, że przy -5°C mój COP w Aquarea 7kW J jest 4,33? Zasilanie 28 powrót 25. Sprężarka 26Hz. Nie, tym bardziej,że na grzałkach jedziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 30.01.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie, tym bardziej,że na grzałkach jedziesz Grzałki są wyłączone. Średni COP za styczeń pokazuje 4,8. Wariatka. Co ma największy wpływ na COP? Delta między Tz a Tdz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Grzałki są wyłączone. Średni COP za styczeń pokazuje 4,8. Wariatka. Co ma największy wpływ na COP? Delta między Tz a Tdz? Ja mam COP 2() ale przy tym zużycie na ogrzewanie to 1400kWh za co płacę 400-500zl rocznie COP jest mało ważny. To tylko ceferka,która mało znaczy. To tak jak rozmiar przyrodzenia u facetów, którzy mają kompleksy Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 30.01.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Ja mam COP 2() ale przy tym zużycie na ogrzewanie to 1400kWh za co płacę 400-500zl rocznie COP jest mało ważny. To tylko ceferka,która mało znaczy. To tak jak rozmiar przyrodzenia u facetów, którzy mają kompleksy Ten temat jest o COPie więc rozmiar swojego przyrodzenia i kompleksy z tym związane odłóż na bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.01.2021 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Grzałki są wyłączone. Średni COP za styczeń pokazuje 4,8. Wariatka. Co ma największy wpływ na COP? Delta między Tz a Tdz? Najwiekszy wplyw na cop ma jego poprawność mierzenia Jak bym pstrzyl na pompe to bym miał 6 czasami nawet 17 pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 31.01.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Awinion W Twojej PC , największy wpływ na COP ma ten wyświetlacz w Pansieon taki wariat , pokazuje co chce , z reguły mniejsze i większe ( te drugie zdecydowanie częściej ) bzdety/wyniki . Zainstaluj sobie legalizowany ciepłomierz i pod licznik energii , wcześnie na podłodze połóż miękki ręcznik , co by się wara uderzając o podłogę nie obiła za mocno , jak zobaczysz prawdziwy realny COP Edytowane 31 Stycznia 2021 przez Garażowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts