Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoim COP-em.

Tomaszs131

Recommended Posts

Każdy kij ma dwa końce-a jaka będzie temp DZ od marca do maja i od października do połowy grudnia ?

Nie wspomnę o CWU i dogrzewaniu w chłodne lato (drobiazg , ale jednak) .

Gruntówka wyjdzie lepiej , ale różnica chyb anie będzie powalająca .

pzdr

CWU kolejny w zasadzie mit wyższości pc p-w . Od marca do końca maja zapłacę z więcej jakieś 10-15 pln miesięcznie , to trochę mniej niż pc p-w zużywa na sam defrost zimą ., nie mówiąc juz o kosztach CWU jak zimą jest -15*C .

Z październikiem -do połowy grudnia trochę mnij trafny argument , w pażdzierniku mam w DZ +15*C w połowie grudnia 6-7*c , tutaj raczej równowaga jest między pc p-w a grunt przy słabej zimie .

Nie dogrzewam latem domu , mam wprost przeciwny problem , ale jakbym miał latem dogrzewać to COP -em powyżej 6.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sherlock-u

Tak ten ciepłomierz trochę leciwy, jest , w zeszłym chyba roku przestano go produkować . Kupiłem dwa takie z firmy zajmującej się legalizacją , do moich potrzeb . To są jak najbardziej ,,prawdziwe" ciepłomierze . Ale one są tylko dla moich potrzeb , jak już poprzednio wspominałem , do innych PC dla klientów wstawiam nowe , legalizowane liczniki ciepła Apator ELF 2,5 M3 . Na postawie wskazań tych legalizowanych ciepłomierzy pozwala mi na pewność która jak widzę wprawia Ciebie w zakłopotanie . Na podstawie wskazań tego ciepłomierza jak najbardziej można stwierdzić jaka jest chwilowy COP.

Nie mam delty GZ poniżej 3 , gdybym miał deltę poniżej 3*C to pod licznik energii nabijałby kwh , a ciepłomierz nie zliczał ciepła wytworzonego więc to by tylko zniżało COP .

25/10/2016 wskazanie ciepłomierza 264,85 Gj , dzisiaj wskazanie ciepłomierza 282,82 Gj

Energia zużyta tylko pc na potrzeby CO 919 KWH w/ g pod licznika nie tej ,,zabawki" ze zdjęcia . Było by lepiej , ale to mój pierwszy sezon z inwerterem , wcześniej 4 sezony z on/of , Jednak inwerter trochę się inaczej ustawia .

Witam

Teraz mówisz ludzkim głosem.

Gdybyś uprzednio dodał, że podajesz dane z inwertera, przy okazji pokazał temp. zewnętrzną i temp. DZ, zapewne nie byłbym tak sceptyczny.

Podane przez Ciebie dane dot. zużycia i wytworzonej energii i od 25 X 16 korespondują z tym, co piszą na tym forum użytkownicy PC SmartHeat.

Zauważ jednak, że przez ponad 80 % sezonu grzewczego temp. zewnętrzna jest wyższa niż +2*, a wówczas inwertery zarówno gruntowy jak i powietrzny pracują w zbliżonych warunkach.

Nie patrz zatem na znaczną przewagę inwertera w warunkach ostrej zimy,lecz na wyniki całego sezonu i to z uwzględnieniem grzania CWU.

Wtedy zapomnisz o dumnie deklarowanej przewadze 50 %.

Jeszcze jedno.

Za swoją kompletną instalację zapłaciłem ok 24k zł brutto

GHS za taką PC jakiej wyniki prezentujesz, też na gotowo z żąda 42.

Czujesz ten wymiar?

Pozdrawiam

Pratchawiec

CWU kolejny w zasadzie mit wyższości pc p-w . Od marca do końca maja zapłacę z więcej jakieś 10-15 pln miesięcznie , to trochę mniej niż pc p-w zużywa na sam defrost zimą ., nie mówiąc juz o kosztach CWU jak zimą jest -15*C .

Z październikiem -do połowy grudnia trochę mnij trafny argument , w pażdzierniku mam w DZ +15*C w połowie grudnia 6-7*c , tutaj raczej równowaga jest między pc p-w a grunt przy słabej zimie .

Nie dogrzewam latem domu , mam wprost przeciwny problem , ale jakbym miał latem dogrzewać to COP -em powyżej 6.

Garażowiec ,

nie wspomniałeś jeszcze o temp DZ po zimie -na PW słoneczko wiosenne podziała ...

Z tym defrostem to u mnie nie ma takich strat -ogólnie trwa to u mnie 5-6 min i zużywa ok 0.15kWh.Dajmy sobie spokój ...

Zresztą , zobacz proszę do czego sprowadziliśmy dyskusję nt Gruntówka (G) czy PW , praktycznie do detali.

Przy Tpcmax=35 st i super izolowanych domkach koszt wyższy G z lepszym SCOP (nie nadzwyczajnie , ale wyraźnie) nie równoważy niższej ceny za PW.

Koło się zamyka :

-zwolennicy G krzyczą ,że jest żywotniejsza (chociaż też głównie inwertery już ) , nie hałasuje

-zwolennicy PW krzyczą ,że tańsza w zakupie - a w dłuższej perspektywie wszystko się psuje i prędzej kupią nowy sprzęt kolejnej generacji niż będą naprawiać starą PC , także mogą być problemy z DZ

To jest bardziej "wiara" w jakieś rozwiązanie niż świadomy wybór z wyraźną przewagą.

Moim zdaniem , oczywiście

Garażowiec-po ludzku ciesze się ,że sprzęcik Ci bangla i mam nadzieję ,że będzie Ci służył

pzdr

Witam

Teraz mówisz ludzkim głosem.

Gdybyś uprzednio dodał, że podajesz dane z inwertera, przy okazji pokazał temp. zewnętrzną i temp. DZ, zapewne nie byłbym tak sceptyczny.

Podane przez Ciebie dane dot. zużycia i wytworzonej energii i od 25 X 16 korespondują z tym, co piszą na tym forum użytkownicy PC SmartHeat.

Zauważ jednak, że przez ponad 80 % sezonu grzewczego temp. zewnętrzna jest wyższa niż +2*, a wówczas inwertery zarówno gruntowy jak i powietrzny pracują w zbliżonych warunkach.

Nie patrz zatem na znaczną przewagę inwertera w warunkach ostrej zimy,lecz na wyniki całego sezonu i to z uwzględnieniem grzania CWU.

Wtedy zapomnisz o dumnie deklarowanej przewadze 50 %.

Jeszcze jedno.

Czujesz ten wymiar?

Pozdrawiam

Pratchawiec

Podawałem że to inwerter grunt , zraz przed tm jk twierdziłem że pc p-w jest droższa w eksploatacji o 50% ( no może trochę przesadziłem , ale bliżej to prawdy niż Twoje 10-15%)

A widzisz to prawda i nieprawda , wszystko zależy od tego jk mocno energooszczędny jest dom . Jeden zczyna sezon grzewczy koieć erześnia i kończy w końcu maca i wtedy m średnią temperaturę sezonu grzewczego wysoką , a drugi ( a jednak tak teraz przepisy budowlane zmuszają inwestora ) ma dobrze ocieplony dom i zaczyna sezon znacznie później i znacznie wcześniej kończy i średnia temperatura sezonu grzewczego będzie niższa .

Teraz przypatrzmy się średniej temperaturze powietrza na zewnątrz , np w dzień mamy +7* w nocy -7*C czyli średnia 0*C ( pi razy oko piszę chodzi mi o tok rozumowania ) No ale jak w nocy jest -7*C to pc p-w pracuje w mniej korzystnych warunkach DZ niż pc grunt która w tym czasie ma DZ +7*C , więc nawet jak porównasz tą swoją PC jakie ma osiągi przy +7*C a przy -7*C sam zobaczysz że mówienie o średniej temperaturze powietrza to trochę demagogia jest . Zdaje się że przy +7*C Twoja pc ma COP 4,84 a przy -7*C ma COP 2,85 ( czyli przy -7*C Twoja pc ma gorszy COP o 42% -znowu bliżej tego co ja podawałem niż TY ) A w/g średniej temperatury 0*C Twoja Pc ma cop ok 3,3 , i tak to jest z tą średnią , takie trochę nieprawdziwe w życiu .

Następna rzecz , w Twojej PC jest sprężarka takiej wielkości ,że w przypadku kiedy byś z niej zbudował pc grunt wystarczyła by na ogrzanie TRZECH Twoich domów .

I te ceny to największy ból , widzisz mnie moja instalacja PC kosztowała 18K( choć Twoja wycena na gruntówkę to pikuś , ja dostałe kilka lat temu 2X taką i to za zwykłego on/of-a) . GHS nie ma w ofercie takiej pompy jakiej ja wyniki prezentuję , a to dlatego że moja pc kosztowała mnie 8K .Też na Twoim miejscu jakbym miał wydać 42 K albo 24K to nie miałby rozterki którą brać 18 K wystarczy na grzanie chałupy przez wiele wiele lat . Ceny gruntówek są chore , ale poniekąd sami inwestory są temu niejako winni .

Garażowiec ,

nie wspomniałeś jeszcze o temp DZ po zimie -na PW słoneczko wiosenne podziała ...

Z tym defrostem to u mnie nie ma takich strat -ogólnie trwa to u mnie 5-6 min i zużywa ok 0.15kWh.Dajmy sobie spokój ...

Zresztą , zobacz proszę do czego sprowadziliśmy dyskusję nt Gruntówka (G) czy PW , praktycznie do detali.

Przy Tpcmax=35 st i super izolowanych domkach koszt wyższy G z lepszym SCOP (nie nadzwyczajnie , ale wyraźnie) nie równoważy niższej ceny za PW.

Koło się zamyka :

-zwolennicy G krzyczą ,że jest żywotniejsza (chociaż też głównie inwertery już ) , nie hałasuje

-zwolennicy PW krzyczą ,że tańsza w zakupie - a w dłuższej perspektywie wszystko się psuje i prędzej kupią nowy sprzęt kolejnej generacji niż będą naprawiać starą PC , także mogą być problemy z DZ

To jest bardziej "wiara" w jakieś rozwiązanie niż świadomy wybór z wyraźną przewagą.

Moim zdaniem , oczywiście

Garażowiec-po ludzku ciesze się ,że sprzęcik Ci bangla i mam nadzieję ,że będzie Ci służył

pzdr

Ten twój post wymaga trochę szerszej odpowiedzi , ja to widzę inaczej niż TY , nie mam teraz ( prze parę dni ) czasu , strasznie mi się spraw na głowę ostatnio nawaliło . Ale z jakiś czas pozwolę sobie wrócić to tego postu .

Nie no ,sprzęcik bangla , rzecz w tym że takie sprzęciki nie tylko u mnie banglają , u innych też , ale trochę w innej cenie :D

• 3 years później...
  • 1 year później...
Grzałki są wyłączone. Średni COP za styczeń pokazuje 4,8. Wariatka. Co ma największy wpływ na COP? Delta między Tz a Tdz?

Ja mam COP 2(:D) ale przy tym zużycie na ogrzewanie to 1400kWh za co płacę 400-500zl rocznie

COP jest mało ważny.

To tylko ceferka,która mało znaczy.

To tak jak rozmiar przyrodzenia u facetów, którzy mają kompleksy :D

Edytowane przez Arturo1972

Ja mam COP 2(:D) ale przy tym zużycie na ogrzewanie to 1400kWh za co płacę 400-500zl rocznie

COP jest mało ważny.

To tylko ceferka,która mało znaczy.

To tak jak rozmiar przyrodzenia u facetów, którzy mają kompleksy :D

Ten temat jest o COPie więc rozmiar swojego przyrodzenia i kompleksy z tym związane odłóż na bok.

Awinion W Twojej PC , największy wpływ na COP ma ten wyświetlacz w Pansieon taki wariat , pokazuje co chce , z reguły mniejsze i większe ( te drugie zdecydowanie częściej ) bzdety/wyniki . Zainstaluj sobie legalizowany ciepłomierz i pod licznik energii , wcześnie na podłodze połóż miękki ręcznik , co by się wara uderzając o podłogę nie obiła za mocno , jak zobaczysz prawdziwy realny COP Edytowane przez Garażowiec