Mateusz711 15.01.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Witam, Mam taki problem. Na mojej działce w miejscu planowanej budowy domu, pod powierzchnią, w przeszłości wykopano głęboki dół i zasypano go gruzem. (pustaki). Jak przygotować teraz teren? Wykopać, zasypać kamieniem? Utwardzić? Co sądzicie? Pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.01.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jak duży i jak głęboki ów dół jest ? Dół zasypać trzeba materiałem który można zagęścić i utwardzić, kamień się do tego nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 15.01.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jak głęboko sięga gruz? Kiedy zasypano ów dół gruzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 15.01.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Witam, Mam taki problem. Na mojej działce w miejscu planowanej budowy domu, pod powierzchnią, w przeszłości wykopano głęboki dół i zasypano go gruzem. (pustaki). Jak przygotować teraz teren? Wykopać, zasypać kamieniem? Utwardzić? Co sądzicie? Pozdraiwam Możesz tam odprowadzić wody opadowe z dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 15.01.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 on chce tam zbudować dom. To nie jest kawałek wolnej przestrzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz711 16.01.2017 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dół został zasypany około 6 lat temu (zawiera głównie odłamki pustaków), głębkość około 3 m. Jaki materiał polecacie do zagęszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 16.01.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 JA bym wykopał, może wyjdzie nawet taniej niż wieloktorne zagęszczenia i zawsze ta niepewność że jeszcze siądze pod ciężarem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 16.01.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dół został zasypany około 6 lat temu (zawiera głównie odłamki pustaków), głębokość około 3 m. Jaki materiał polecacie do zagęszczenia? Zwyczajnie wybrać i zastąpić piaskiem, warstwami i zagęszczając . Tak czy siak taniej niż wzmacniać pękające ściany fundamenty. Kilkunastokrotnie taniej no jest jeszcze lekkie budownictwo ze słomy to można olać. Oprzeć na słupach wbijanych na cztery metry w głąb. A najprościej i profesjonalnie to zrobić sobie badanie gruntu Kilka stówek najmniej ale i niewiele więcej max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 21.01.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Gruz wybrać. Fundamenty najlepiej gdyby były posadowione na gruncie rodzimym. Jeśli nie, to warstwa pod fundamentami musi być bardzo solidnie zagęszczona. Omów to z projektantem. Być może warto dla bezpieczeństwa i własnego spokoju zrobić szersze ławy fundamentowe i/lub wieniec fundamentowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.01.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Fundament można posadowić jedynie na gruncie rodzimym. Co do gruzu miedzy ławami jak leży 6 lat to bym raczej nie ruszał wybranie gruzu pod całym domem na głębokość 3 metrów to już ogromny koszt. i nie ma pewności ze nowy materiał który zostanie nasypany, zostanie dobrze zagęszczony. Zagęszczenie warstwowe 3 metrowego wykopu nie daje pewności ze podłoga za kilka lat nie popęka. Taniej i pewniej będzie posadowić ławy w gruncie rodzimym a na tym gruzie wylać płytę zbrojoną która zabezpieczy podłogi przed pęknięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts