Manowar 15.01.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Witam wszystkich i proszę o poradę. Chcę zrobić kratkę wentylacyjną w sypialni dzieci (wentylacja grawitacyjna), ale musiałbym zrobić poziomy kanał w ścianie 45 - 50 cm od kratki do przewodu wentylacyjnego w kominie. Czy taka odległość od komina nie wpłynie na brak ciągu? I czy w tym poziomym kanale nie będzie zbierała się wilgoć? Kiedyś zrobiłem kratki w suficie bezpośrednio na nieocieplony strych i jedynym efektem była skraplająca się w tych miejscach woda i grzyb, teraz wolę pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 15.01.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Na zmniejszenie ciągu wpłynie ale w niewielkim stopniu, jeśli ściana jest ciepła nie będzie skraplała się wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 16.01.2017 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 A czy jest sens robić kratkę tym miejscu do komina, jeśli po drugiej stronie tego pomieszczenia jest wnęka 1,2 m x 1,2 m w której zbiera się woda na suficie (a sufit w tej wnęce jest o jakieś 2 cm wyżej niż w reszcie pomieszczenia)?Ta wnęka to pozostałość po zamurowanej klatce schodowej i chciałbym używać jej jako szafy z drzwiami przesuwnymi. Kiedyś zlikwidowałem w niej grzyba i pociągnąłem od CO miedziane rurki na ścianę, ale problem z wilgocią pozostał bo raz że wentylacja jest do poprawy, a dwa - ściana chyba trochę przemarza. Dołożę więcej tych rur do jej ogrzania, ocieplę od strony strychu strop i jedną ścianę i... Właśnie nie wiem czy to nie w tej szafie powinienem robić kratkę zamiast tamtej przy kominie. Tylko, że od tej kratki nie miałbym dokąd pościć kanału, musiałbym pociągnąć poziomo przez strych 6 metrów ocieplonej rury do przewodu wentylacyjnego w kominie, a do jego wylotu byłyby już tylko z 2 - 3 metry. Bez sensu.Jeśli umieszczę kratkę tak jak planowałem, przy kominie a w szafie dorobię to ogrzewanie i docieplenie, może to rozwiąże sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 16.01.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Z tej wnęki przebij dziurę pod sufitem do sąsiedniego wentylowanego pomieszczenia (np. do tej sypialni w której chcesz kratkę zrobić). Jak jest tam jakieś ogrzewanie to tak wentylacja zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 16.01.2017 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 No właśnie nie ma gdzie. Wnęka jest bezpośrednio w tej sypialni, w rogu, jest jakby jej przedłużeniem. Jej dwie ściany to ściany zewnętrzne a trzecia wychodzi na zimny strych (na zamurowaną klatkę schodową która teraz jest częścią strychu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 16.01.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Czyli wnęka jest częścią sypialni (między nimi nie ma czwartej ściany). Wilgoć się w niej skraplała bo ściany i strop są słabo ocieplone, a cała sypialnia nie miała dotychczas wentylacji i wilgotność w całym pomieszczeniu była podwyższona. Jak dasz kratkę w sypialni to i wnęka się zwentyluje, łącznie z dociepleniem ścian wnęki powinno to rozwiązać problem wilgoci we wnęce jak i w całej sypialni. Jak będziesz ją zabudowywał płytą meblową, to zrób w niej otwory przy podłodze i pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 16.01.2017 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dzięki, właśnie o to mi chodziło. Jeden problem rozwiązany.W przyszłości zastanowię się jeszcze, czy nie zburzyć tej trzeciej ściany między wnęką a byłą klatką schodową wychodzącą na strych (nad nią zrobiłbym strop aby ją oddzielić na amen od strychu). Wnęka poszerzyłaby się wtedy o klatkę - sporo powierzchni użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts