busy_beaver 16.01.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Chciałbym zapytać o zastąpienie płaskiego dachu żelbetowego konstrukcją drewnianą ?Chodzi mi o dach płaski jednospadowy (attyki z trzech stron), wymiary dachu ~12x7 m (spad dłuższą stroną) Konstrukcja dachu żelbetowego to:- papa termozgrzewalna- ocieplenie- skos uformowany ze styropianu - papa podkładowa na osnowie z folii aluminiowej (paroizolacja)- strop żelbetowy- sufit podwieszany- folia paroizolacyjna- płyty KG Konstrukcja dachu drewnianego to:- papa termozgrzewalna- ocieplenie- papa podkładowa na osnowie z folii aluminiowej (paroizolacja) ?- deskowanie ?- krokwie- sufit podwieszany- folia paroizolacyjna- płyty KG Czy dach na konstrukcji drewnianej ma szanse wyjść taniej, czy to dobre rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loremas 16.01.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Ja bym stawiał na drewnianą konstrukcję, mam taki i spisuje się świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 16.01.2017 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Ja bym stawiał na drewnianą konstrukcję, mam taki i spisuje się świetnie Jak wygląda układ warstw, masz może jakieś zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 16.01.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dach ma być całkiem płaski a spad uformowany z izolacji ? czy jednospadowy o małym stopniu nachylenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 16.01.2017 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Jednospadowy o małym stopniu nachylenia, z trzech stron attyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.01.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Może być drewniany. W obu przypadkach folia paroizolacyjna zbyteczna. Można zrobić attykę z czterech stron. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 17.01.2017 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Może być drewniany. W obu przypadkach folia paroizolacyjna zbyteczna. Można zrobić attykę z czterech stron. Pozdrawiam. Dziękuję za odpowiedź Czy poza tym reszta jest poprawna (dla dachu drewnianego) : - papa termozgrzewalna - ocieplenie - papa podkładowa na osnowie z folii aluminiowej (paroizolacja) - deskowanie z płyt OSB - krokwie (ze lekkim spadem ~10°) - sufit podwieszany - płyty KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.01.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.01.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Paroizolacja niepotrzebna.Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 17.01.2017 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Paroizolacja niepotrzebna.Jan Chodzi o papę na osnowie z folii aluminiowej czy o wcześniejsze rozwiązanie z folią za płytą KG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.01.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Chodzi o papę na osnowie z folii aluminiowej czy o wcześniejsze rozwiązanie z folią za płytą KG ? O papę na deskowaniu. Od razu na deski styropapę. Po co pchać się w koszty. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.01.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Chciałbym zapytać o zastąpienie płaskiego dachu żelbetowego konstrukcją drewnianą ? Chodzi mi o dach płaski jednospadowy (attyki z trzech stron), wymiary dachu ~12x7 m (spad dłuższą stroną) Konstrukcja dachu żelbetowego to: - papa termozgrzewalna - ocieplenie - skos uformowany ze styropianu - papa podkładowa na osnowie z folii aluminiowej (paroizolacja) - strop żelbetowy - sufit podwieszany - folia paroizolacyjna - płyty KG Konstrukcja dachu drewnianego to: - papa termozgrzewalna - ocieplenie - papa podkładowa na osnowie z folii aluminiowej (paroizolacja) ? - deskowanie ? - krokwie - sufit podwieszany - folia paroizolacyjna - płyty KG Czy dach na konstrukcji drewnianej ma szanse wyjść taniej, czy to dobre rozwiązanie ? WItaj Czy zmiana jest podyktowana tylko kosztami? Pamiętaj, że dach żelbetowy to i dobra akustyka i w lato przy dobrym ociepleniu będziesz miał komfort cieplny, którego dach drewniany przy takim samym ociepleniu Ci nie da. Dodatkowo dość duża szczelność powietrzna i przy dobrym wykonaniu żelbetu nawet dość dobra szczelność na przenikanie wody. Ja robiłem strop w październiku na cemencie hutniczym, skurcz był minimalny, strop przez cały rok stał na deszczu, śniegu i nie miałem żadnego przecieku z tej stojącej wody na stropie. Górna powierzchnia pomimo wielu przejść temperatury prze 0 stopni nienaruszona. Tak więc da się uzyskać na betonie dość dużą szczelność ale to nie mogą być betony na CEM I, dodtakowo jak potraktujesz tak dach odpowiednią izolacją to będziesz miał konstrukcję na lata. A i przy Twoim dachu jak robisz i tak sufit podwieszany to można się pokusić o ukształtowanie spadków już na konstrukcji dachu, a nie poźniej styropianami, dodatkowo można by się pokusić o tzw dach odwrócony ( trochę zapewne droższy, ale trwalszy ) -> warstwy : kruszywo , geowłoknina, styrodur, izolacja (papa lub coś innego ), konstrukcja w spadku, sufit podwieszany, karton gips, ta folia paroizolacyjna jest raczej zbyteczna, punkt rosy przy odpowiedniej grubości ocieplenia nie wystąpi w konstrukcji żelbetowej Edytowane 18 Stycznia 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 18.01.2017 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Czy zmiana jest podyktowana tylko kosztami? Bardziej czasem wykonania. Dom będzie piętrowy więc to już by były dwa stropy do wylania. Zastanawiam się też nad stropem prefabrykowanym (płyty strunobetonowe) , póki co sprawdzam ceny. A i przy Twoim dachu jak robisz i tak sufit podwieszany to można się pokusić o ukształtowanie spadków już na konstrukcji dachu, a nie poźniej styropianami, dodatkowo można by się pokusić o tzw dach odwrócony ( trochę zapewne droższy, ale trwalszy ) -> warstwy : kruszywo , geowłoknina, styrodur, izolacja (papa lub coś innego ), konstrukcja w spadku, sufit podwieszany, karton gips, ta folia paroizolacyjna jest raczej zbyteczna, punkt rosy przy odpowiedniej grubości ocieplenia nie wystąpi w konstrukcji żelbetowej Nie chcę kruszywa na dachu, w okolicy przyszłego domu rośnie trochę drzew (wysokie topole). Jakoś nie widzę tego dachu na jesień, gdy te liście znajdą się na nim i zaczną gnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.01.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 ^^Aż tak bym się obawiał tych liści, ale rozumiem każdy ma swoje priorytety, to trafnych decyzji życzę.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 17.02.2017 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Zdecydowałem się na dach żelbetowy o układzie:- papa termozgrzewalna- ocieplenie- skos uformowany ze styropianu - papa podkładowa na osnowie z folii aluminiowej (paroizolacja)- strop żelbetowy- sufit podwieszany- płyty KG Mam pytanie, czy kładąc (podgrzewając) papę termozgrzewalną nie uszkodzi się styropian (ocieplenie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.02.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 To jest niewykonalne , na styropian albo papa samoprzylepna albo klejenie preparatami bez rozpuszczalnikow ktore uszkadzaja styropian albo tzw gotowa styropapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 18.02.2017 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Kolejne warstwy papy na styropapie także daję się na klej, czy już się zgrzewa ?Może lepiej rozważyć zamiast styropianu jakąś wełnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 19.02.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Stosując dachowe płyty ze skalnej wełny mineralnej np. HARDROCK MAX można stosować wszelkiego typu lepiki, kleje bitumiczne i uszczelniacze rozpuszczalnikowe. A jak trzeba dłużej przygrzać palnikiem papę to ocieplenie "nie znika" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 19.02.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Zdecydowałem się na dach żelbetowy o układzie: - papa termozgrzewalna - ocieplenie - skos uformowany ze styropianu - papa podkładowa na osnowie z folii aluminiowej (paroizolacja) - strop żelbetowy - sufit podwieszany - płyty KG Mam pytanie, czy kładąc (podgrzewając) papę termozgrzewalną nie uszkodzi się styropian (ocieplenie) ? Spadki najlepiej wyprowadzić albo schodkowo z cienkiego styropianu albo wykonać/zamówić kliny a na tak ukształtowane spadki zamiast styropianu zastosuj wielkoformatowe płyty PIR i po problemie. Oczywiście konieczne zastosowanie kołków teleskopowych. Wata?! Kolega niedawno rozbierał i wymieniał kawał dachu z waty na PIR. W rejonie koszy i odpływów przypominała glony Pozdrav SM Edytowane 19 Lutego 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 19.02.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Spadki najlepiej wyprowadzić albo schodkowo z cienkiego styropianu albo wykonać/zamówić kliny a na tak ukształtowane spadki zamiast styropianu zastosuj płyty PIR w okładzinie bitum i po problemie. Oczywiście wskazane zastosowanie kołków teleskopowych. Wata?! Kolega niedawno rozbierał i wymieniał kawał dachu z waty na PIR. W rejonie koszy i odpływów przypominała glony Pozdrav SM Planuję wykonać dach płaski jedno lub dwuspadowy więc o kosze martwić się nie musze bo będą rynny Czy płytą PIR nic się nie stanie jak będę chciał na nie położyć warstwę papy termozgrzewalnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts