Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaski dach drewniany

busy_beaver

Recommended Posts

Planuję wykonać dach płaski jedno lub dwuspadowy więc o kosze martwić się nie musze bo będą rynny

Czy płytą PIR nic się nie stanie jak będę chciał na nie położyć warstwę papy termozgrzewalnej ?

Nic. Oczywiście trzeba mieć wiedzę i trochę doświadczenia. Najlepiej zlecić albo ściągnąć przynajmniej jednego fachowca.

• 8 months później...

Chciałbym zapytać co sądzicie o takiej ilości belek (zastanawiam się, czy konstruktor nie przesadził trochę)

Garaż na planie prostokąta ok 7,7 x 5,5 m, dach jednospadowy ( spadek 9%) pokryty płytami OSB i papą termozgrzewalną.

Na konstrukcję dachu przewidziano 20 belek 25 x 5 cm co 40 cm, belki oparte na dwóch murłatach 12 x 12 cm.

Mogą być łączniki ciesielski (kątowniki), wystarczą wkręty ciesielskie z łbem kapeluszowym. Oczywiście żadne zamki (kamy) nie są potrzebne. Można również nie stosować murłaty tylko krokwie mocować bezpośrednio do wieńca. Pozdrawiam.

Mogą być łączniki ciesielski (kątowniki), wystarczą wkręty ciesielskie z łbem kapeluszowym. Oczywiście żadne zamki (kamy) nie są potrzebne. Można również nie stosować murłaty tylko krokwie mocować bezpośrednio do wieńca. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź.

Poleci mi Pan jakiś konkretny wymiar kątownika dla belki 25 x 5 cm i dla szerokości wieńca 19 cm ?

• 2 weeks później...

Warstwy grunt rozpuszczlnikowy pod papę termo , papa termo z wkładką aluminiową, styropian 30 cm podstawy (2 x 15 cm tzw na przekładkę ) , styropian spadkowy min 2% i min od 2 cm, papa podkładowa gr. 4 mm zgrzewania na zgrzewie , papa wierzchnia gr 5,2 mm do - 20 ℃ antykorzenna .

Pozdrawiam

Kozłowski Karol

• 3 weeks później...

Na belki położę płyty OSB 22 mm (rozstaw belek ~42 cm ).

Budynek to garaż, więc dach od spodu nie będzie ocieplany.

Poleci ktoś dobre, sprawdzone papy (podkładowa i termozgrzewalna jako ostateczne pokrycie dachu ) ?

Edycja:

Lepiej dać jedną płytę 22 mm, czy np 2 x po 15 mm ?

Edytowane przez busy_beaver

• 2 years później...

Zastanawiam się na technologią wykonania płaskiego dachu, czy żelbet czy drewniany. Kiedyś myślałem o drewnianym, potem o żelbecie a ostatnio widziałem taki dach na drewnianej konstrukcji i znów zacząłem myśleć o drewnianym. Dodam, że na dachu zapewne będę chciał umieścić panele PV ale myślę, że to nie jest problem także dla drewnianego stropodachu. Zbieram wady i zalety stropodachu drewnianego versus żelbetowego. Nie liczyłem dokładnie kosztów obydwu typów dachu ale na szybko licząc to pewnie drewniany będzie trochę tańszy. Czas realizacji tez zapewne na plus drewnianego dachu. Ale nie spieszy mi się więc czas nie jest istotny. Chciałbym się skupić na wadach i zaletach użytkowych obydwu stropów. Przy stropie drewnianym można uzyskać lepsze parametry izolacyjności termicznej. Za to strop żelbetowy będzie miał chyba lepszą izolacyjność akustyczną, np. podczas opadów deszczu -to jest dla mnie istotne- oraz większą akumulacje termiczną, tak w lato jak i w dzień.

Czy to wszystkie wady i zalety obydwu typów stropodachów?