Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplane domu pod ogrzewanie gazowe (szukanie oszczędności)

Brixon

Recommended Posts

Witam. Na wstępie od razu przyznaję się, że jestem w tym zielony... Potrzebuję porad jakimi materiałami i jak ocieplić dom by zaoszczędzić na ogrzewaniu gazowym. Dom posiada ok 170m2 powierzchni użytkowej(dół,góra,strych nieużytkowy) Ściany domu z dwóch pustaków. Moje pytanie brzmi czy ocieplać dach czy wystarczy jedynie strop? Jakimi materiałami?(Myślałem nad wełna 25cm), izolacja na zewnatrz styropian grafit 15 cm? Proszę o rady.

Jak masz okna w środku muru to lipa, teraz każdy centymetr ocieplenia będzie powodował jeszcze większe zaciemnienie wnętrz i zmniejsza kąt widzenia z okna. Do tego mostek cieplny miedzy oknem i murem pozostanie niezależnie ilebyś nie dał styropianu na ścianę. W twojej sytuacji 15cm to raczej maks, ale przyłóż sobie na próbe takie płyty do okna i oceń od środka czy cie to nie przerazi.

Sprawdź też jak wygląda sprawa fundamentu to sporo ciepła może uciekać tamtędy. Cudów z tym budynkiem nie zrobisz, okna pewnie tez mają wieksze lub mniejsze braki.

Teraz to nie wiem czy sie opłaca kopać i ocieplać.. ;(
żeby było lepiej poznać problem, zalecam zaświecić wszystkie światła w domu i zostawić.. a niech się świecą.. bo właśnie tak dom cieknie ciepłem, tylko tego nie widać, "ludzie" dookoła "dowodzą" że tak jest ok..

tak musi być, bo nic z tym się nie da zrobić, a jeśli znajdzie się jakiś odważny, to zaraz mu nagadają, ła połoco ła naco.. a później czorne kocury

z komina. Jasna że opłaca się izolować, chałupa cieknie ciepłem i to ciepło trzeba zatrzymać i nie ma innej rady.