Brixon 16.01.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam. Na wstępie od razu przyznaję się, że jestem w tym zielony... Potrzebuję porad jakimi materiałami i jak ocieplić dom by zaoszczędzić na ogrzewaniu gazowym. Dom posiada ok 170m2 powierzchni użytkowej(dół,góra,strych nieużytkowy) Ściany domu z dwóch pustaków. Moje pytanie brzmi czy ocieplać dach czy wystarczy jedynie strop? Jakimi materiałami?(Myślałem nad wełna 25cm), izolacja na zewnatrz styropian grafit 15 cm? Proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 16.01.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Z którego roku dom? Jakie okna, montowane w licu muru czy w srodku ? Fundament ma izolacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 16.01.2017 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) 2008, okna plastikowe podwójne osadzone w srodku muru, szczerze to nie wiem czy dom ma izolacje fundamentu czy jej nie ma Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Brixon pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 16.01.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Jak masz okna w środku muru to lipa, teraz każdy centymetr ocieplenia będzie powodował jeszcze większe zaciemnienie wnętrz i zmniejsza kąt widzenia z okna. Do tego mostek cieplny miedzy oknem i murem pozostanie niezależnie ilebyś nie dał styropianu na ścianę. W twojej sytuacji 15cm to raczej maks, ale przyłóż sobie na próbe takie płyty do okna i oceń od środka czy cie to nie przerazi. Sprawdź też jak wygląda sprawa fundamentu to sporo ciepła może uciekać tamtędy. Cudów z tym budynkiem nie zrobisz, okna pewnie tez mają wieksze lub mniejsze braki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 16.01.2017 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 a jest sens ocieplac dach czy tylko strop wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 16.01.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 jak masz taką możliwość by tylko z rolki rozwinąć wełnę to będzie najszybciej najtaniej i też dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 16.01.2017 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Fundament jest lepikowany, wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 16.01.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 warto ocieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 16.01.2017 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Teraz to nie wiem czy sie opłaca kopać i ocieplać.. ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 16.01.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 W rok ci sie na pewno nie zwroci, ale w 15 już tak. Zależy jak dlugo tam zamierzasz mieszkać. Dziwne ze taki dość nowy dom (8lat) wybudowano w sposób typowy dla lat 90tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 16.01.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Wiesz co ja tam bede jutro porobie zdjęcia niektórych rzeczy i się odezwę może doradzisz mi co tam można poprawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.01.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Teraz to nie wiem czy sie opłaca kopać i ocieplać.. ;( żeby było lepiej poznać problem, zalecam zaświecić wszystkie światła w domu i zostawić.. a niech się świecą.. bo właśnie tak dom cieknie ciepłem, tylko tego nie widać, "ludzie" dookoła "dowodzą" że tak jest ok.. tak musi być, bo nic z tym się nie da zrobić, a jeśli znajdzie się jakiś odważny, to zaraz mu nagadają, ła połoco ła naco.. a później czorne kocury z komina. Jasna że opłaca się izolować, chałupa cieknie ciepłem i to ciepło trzeba zatrzymać i nie ma innej rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 16.01.2017 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Ja tego domu nie budowalem teraz zaczynam wykanczac i zastanawiam się co zrobić żebym później się nie zdziwił w okresie zimowym za co tyle zapłaciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts