Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna dachowe wybrać?

W1T3C

Recommended Posts

Proszę o pomoc w wyborze okien. Do zainstalowania mam 11 okien w tym 3 w pomieszczeniach "wilgotnych".

Dostałem 2 oferty z 2 firm.

Pierwsza oferta jest na okna FAKRO cena

FAKRO FTS-V U2 07 78X140

oraz do wilgotnych

FAKRO PTP-V U3 07 78X140

Druga oferta to

Dakea Ultima

a do wilgotnych

Dakea Better PVC Pro

Różnica w cenie prawie żadna - 410 zł na korzyść Dakei.

Z góry dziękuję za pomoc.

• 2 weeks później...
Najlepiej tam gdzie się da, zrezygnować z okien dachowych na korzyść ściennych.

Poczytaj wątki, w których użytkownicy wymieniają się swoimi negatywnymi opiniami na temat okien dachowych niezależnie od ich producenta.

Pozdrawiam

Cezary

Okna dachowe same w sobie są w porządku, problemy najczęściej pojawiają się na etapie montażu. I nie ma co ukrywać, że montaż okien dachowych jest sztuką bardzo trudną i nie każdy sobie z tym poradzi bez błędów wykonawczych. Dlatego autorze zwracaj uwagę nie tylko na okna, ale ostrożnie dobierz osobę, która te okna będzie Ci montować. Powodzenia. :)

Najlepiej tam gdzie się da, zrezygnować z okien dachowych na korzyść ściennych.

Poczytaj wątki, w których użytkownicy wymieniają się swoimi negatywnymi opiniami na temat okien dachowych niezależnie od ich producenta.

Pozdrawiam

Cezary

Zgadzam się z przedmówcą. W projekcie miałem zaplanowane 4 okna połaciowe, wywaliłem trzy. To jedno pozostawiłem w łazience- Roto z trzyszybowy pakietem.

Również kolega yaris ma rację, jeśli planujecie okna tego typu zwróćcie uwagę na poprawny montaż.

Najgorszym rozwiązaniem jest montaż dwóch okien dachowych, jedno obok drugiego.

A to niby dlaczego? Doskonałym rozwiązaniem są montaże w zespoleniu poziomym, pionowym czy w obu na raz. Pozdrawiam

Dla mnie okno dachowe to zbędny mostek termiczny. Niby to dodatkowe źródło światła dziennego a u mnie przez większość czasu leży śnieg.

Zespolone połączenie obu to mostek do kwadratu.

Wystarczy zerknąć na obliczenia OZC tego samego domku z i bez okien dachowych. Straty poprzez przegrodę są jednak znacze.

Dla mnie okno dachowe to zbędny mostek termiczny. Niby to dodatkowe źródło światła dziennego a u mnie przez większość czasu leży śnieg.

Wystarczy zerknąć na obliczenia OZC tego samego domku z i bez okien dachowych. Straty poprzez przegrodę są jednak znacze.

A jak sobie kolego wyobrażasz np. dach kopertowy bez okien? Według Ciebie to najlepiej wszystkie zamurować i pozbyć się mostków termicznych na całej linii. Jak daleko może posunąć człowieka nadmierna oszczędność w wydatkach na ogrzewanie domu?

A jak sobie kolego wyobrażasz np. dach kopertowy bez okien? Według Ciebie to najlepiej wszystkie zamurować i pozbyć się mostków termicznych na całej linii. Jak daleko może posunąć człowieka nadmierna oszczędność w wydatkach na ogrzewanie domu?

Oczywiście, że sobie nie wyobrażam innej możliwości.

Na szczęście rynek projektów domów nie jest zawężony tylko do domów z dachem kopertowym.

Oczywiście, że sobie nie wyobrażam innej możliwości.

Na szczęście rynek projektów domów nie jest zawężony tylko do domów z dachem kopertowym.

No dobra ale dom z takim dachem podoba mi się najbardziej, gdyż lubię mieszkalne poddasza ze skosami prawie do ziemi. W projekcie miałem 11 okien, zrobiłem 9 ale tylko dlatego, że dwa mi po prostu nie pasowały.

No dobra ale dom z takim dachem podoba mi się najbardziej, gdyż lubię mieszkalne poddasza ze skosami prawie do ziemi. W projekcie miałem 11 okien, zrobiłem 9 ale tylko dlatego, że dwa mi po prostu nie pasowały.

Najważniejsze żeby inwestor był zadowolony ze swojego wyboru.

Ogrzewanie domu to pokonywanie strat. Każde okno to ewidentna strata ciepła choć nie do końca. Przez okna na zachodniej i południowej ekspozycji dostaje się również ciepło od promieniowania słonecznego szczególnie przez okna dachowe. Duże przeszklenia ścian czy dachu to zupełnie inny urok wnętrz. Niestety za komfort trzeba płacić. Na szczęście każdy ma wolny wybór i upodobania. Życzę trafnych wyborów. Pozdrawiam.

^^

No muszę się z Tobą zgodzić tym razem, ja dodam od siebie, że ten śnieg to ile czasu leży w roku ? Miesiąc ? A dodatkowo jak okno jest od południa to często gęsto pod opadach jak wyjdzie słoneczko i pomieszczenienie jest ogrzewane to śnieg topnieje...

Edytowane przez Tomaszs131

Ale w wielu przypadkach ten mostek jest niezbędny. :)

^^

No muszę się z Tobą zgodzić tym razem, ja dodam od siebie, że ten śnieg to ile czasu leży w roku ? Miesiąc ? A dodatkowo jak okno jest od południa to często gęsto pod opadach jak wyjdzie słoneczko i pomieszczenienie jest ogrzewane to śnieg topnieje...

U mnie okno dachowe jest od Wschodu, nie odwazylem sie na montaz takowego od strony Poludniowej.

Wracjajc do Twojego pytania to ile jest dni slonecznych zima?

Edytowane przez Tomaszs131
uzupelnienie

Okna dachowe same w sobie są w porządku, problemy najczęściej pojawiają się na etapie montażu. I nie ma co ukrywać, że montaż okien dachowych jest sztuką bardzo trudną i nie każdy sobie z tym poradzi bez błędów wykonawczych. Dlatego autorze zwracaj uwagę nie tylko na okna, ale ostrożnie dobierz osobę, która te okna będzie Ci montować. Powodzenia. :)

No dobrze, to w takim razie prosze powiedziec, w jaki sposob poprawic montaz by nie bylo takich przedmuchow i strat?

FAKRO1.jpg

FAKRO2.jpg

Fakro3.jpg

• 1 month później...