Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna dachowe wybrać?

W1T3C

Recommended Posts

Polecam okna Dakea. Pół roku temu też miałem wątpliwości Fakro czy Velux lecz Dakea ma te same parametry, dłuższa gwarancja i niższa cena

To co mnie przekonuje do Dakea Ultima to parametr izolacyjności akustycznej - 38dB. To baardzo dobry parametr. każde 3 dB (decybele) to 2 razy ciszej - lub głośniej :)

Jakie masz te okna z Dakei?

Strasznie się waham między Okpol IGO - 3 (PVC) a tymi z Dakea Ultima drewniane.............

Na moje oko, to kołnierz i klamka identyczne jak Velux...

Edytowane przez Adam Maciejewski

To co mnie przekonuje do Dakea Ultima to parametr izolacyjności akustycznej - 38dB. To baardzo dobry parametr. każde 3 dB (decybele) to 2 razy ciszej - lub głośniej :)

Jakie masz te okna z Dakei?

Strasznie się waham między Okpol IGO - 3 (PVC) a tymi z Dakea Ultima drewniane.............

Na moje oko, to kołnierz i klamka identyczne jak Velux...

Ja mam model GOOD 2 szybowe i jestem zadowolony ....liczylem tez lambde czy brac 3 szybowe i wyszlo mi 20 zł rocznie oszczednosci ...dinonozaury forum zaraz zjedzą mój post i beda namawiać na 3 szybowe albo wogóle brak okien dachowych...

Cieszę się, że jesteś zadowolony.

Ja też chciałbym mieć wybór okien już za sobą. Mam parterówkę i poddasze nieużytkowe, które jest dostosowywane do użytkowego.

Będzie tam pokój ok.35 m2 i od południa 2 okna dachowe 78x140, WC z oknem 78x118 i otwarta powierznia z 3 oknami 78x140.

Tam będzie tzw rekraacja i zamontowane dość mocne nagłośnienie.

Nie wiem jakie będą zamontowane okna dachowe ale wiem jakie będą wisieć głośniki bo na tym siè znam a na okna niestety nie:)

Cieszę się, że jesteś zadowolony.

Ja też chciałbym mieć wybór okien już za sobą. Mam parterówkę i poddasze nieużytkowe, które jest dostosowywane do użytkowego.

Będzie tam pokój ok.35 m2 i od południa 2 okna dachowe 78x140, WC z oknem 78x118 i otwarta powierznia z 3 oknami 78x140.

Tam będzie tzw rekraacja i zamontowane dość mocne nagłośnienie.

Nie wiem jakie będą zamontowane okna dachowe ale wiem jakie będą wisieć głośniki bo na tym siè znam a na okna niestety nie:)

Okna dachowe to pikuś bo nie duży wybór...problem to wybór okien pionowych tu jest dopiero rozstrzał cen, firm i parametrów...:)

• 4 months później...
No dobrze, to w takim razie prosze powiedziec, w jaki sposob poprawic montaz by nie bylo takich przedmuchow i strat?

[ATTACH=CONFIG]380928[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]380929[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]380930[/ATTACH]

Odpowiedź jest bardzo prosta. W przypadku prawidłowo wykonanej zabudowy oraz szczelnego, prawidłowego wykonania (kontrolowanego) izolacji pianką OK sytuacje wygląda zdecydowanie lepiej.

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006

Hej,

To może ja sie też podepnę pod temat. W najbliższym czasie czeka mnie wybór okien dachowych (mam 5szt). Mam kilka wycen, ale waham sie czy nie dopłacić do cieplejszych 3 szybowych.

VELUX OKNO GLL 1061BMK08 78X140 POTRÓJNA SZYBA - cena z kołnierzami za 5szt to 6830zł

OKNA FAKRO FTS U2 78 X 140 - cena z kołnierzami 5300zł

Rożnica 1500zł. Jest sens dopłacać? Wydaje sie niedużo ale to własnie takie koszty powodują ze całkowite koszty budowy rosną. Dach mam prosty dwuspadowy, dachówka ceramiczna plaska creaton domino.

Dodam jeszcze, że w całym domu okna zwykłe będą 3szybowe z Uw poniżej 1,0 (będę grzał pc pw)

pozdrawiam

Kris

Edytowane przez Kriss7

Odpowiedź jest bardzo prosta. W przypadku prawidłowo wykonanej zabudowy oraz szczelnego, prawidłowego wykonania (kontrolowanego) izolacji pianką OK sytuacje wygląda zdecydowanie lepiej.

Pozdrav

SM

Slepy czlowieku jestes? nie widzisz gdzie sa straty ? okno jest nieszczelne, szyba fatalnie osadzona -to sa powody. Twoja pianka nic nie da.