Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja schodów drewnianych

mickifor

Recommended Posts

Szanowni forumowicze !

Zakupiłem 2-poziomowe mieszkanie we Wrocławiu - na chwilę obecną remont obejmuje pierwszą kondygnację mieszkania, za drugą weźmiemy się jak skończymy parter :)

Ciągle po głowie chodził mi pomysł zakupu i montażu nowych schodów, jednak po tym w jakim tempie zaczął topnieć budżet remontowy podjąłem decyzję o tym ,że będę chciał te schody odświeżyć samemu.

Schody są w dobrym stanie, trzeszczą jak cholera, jednak winę za to ponoszą raczej warunki panujące w mieszkaniu (niepracujące ogrzewanie i temperatura w mieszkaniu wynosząca około 5 st. Celcjusza, albo i mniej (mieszkanie na poddaszu, obok jedynie strych, pod naszym mieszkaniem brak sąsiada - nie grzeje i nieocieplona, poniemiecka kamienica).

Więc tempratura i wilgotność w mieszkaniu są na poziomie bardzo niskim, więc i schody skrzypią jak cholera :)

Reasumując co bym chciał zrobić z tymi schodami :

- wycyklinować to co jest teraz + nałożyć nowy lakier (delikatnie zmienić kolor schodów)

- wymienić balustrady

- zamontować podstopnice

- pozbyć się tych listewek z boku schodów przy każdym stopniu, bądź je obrobić na tyle aby nie miały tego "żłoba"

Z racji ,że na stolarstwie znam się jedynie teoretycznie (dostarczałem materiały stolarskie na różne budowy jak pracowałem w handlu) i to nie w stopniu eksperckim to prosiłbym o pomoc - od czego należałoby zacząć taką operację.

Zaznaczę ,ze przy pracach odrazu chciałbym uszczelnić stopnie kitem do drewna, aby zminimalizować trzeszczenie do minimum.

Zdjęcia schodów w załączniku,

Pozdrawiam serdecznie !

20161210_154113.jpg

20161210_154115.jpg

20161210_154302.jpg

Jak dasz podstopnice to zmniejszysz trzeszczenie tych schodów ale zmniejszysz komfort wchodzenia po tych schodach ( całą stopa nie zmieści się na stopniu). Najpierw trzeba zdemontować balustradę jak zamierzasz ją wymienić.Jeżeli te listewki boczne są tylko maskujące to ja bym je usunął i na całą prowadnicę dałbym nową ładną deseczkę o wymiarach tej prowadnicy.Nie bardzo rozumiem co chcesz uszczelniać tym kitem , gniazda osadzenia stopnia w prowadnicy?

Dziękuję bardzo za odpowiedź !

Po poręcze balustrady wybrałbym się już do kogoś kto posiada większą wiedzę w tym zakresie w celu montażu - tutaj chciałbym raczej proste kształty, bez udziwnień - klasyczny prostopadły bloczek na słupek i okrągła balustrada. Schody chciałbym wycyklinować i odrobinę zmienić ich kolor (rozjaśnić odrobinę,aby korespondowały z sosnową podłogą).

Właśnie muszę zobaczyć jak przymocowane są te listewki z boku - zdemontować i poszedłbym w kierunku Twojego pomysłu i ładną deskę o takich wymiarach dać.

Kitem chciałbym pouszczelniać gniazda jakby zaistniała konieczność ich demontażu bądź czegoś z nimi zrobienia. Odnośnie podstopnic to się nie martwię bo stopnie same w sobie są dosyć szerokie. A nie ukrywam, że bardzo zależy mi na ograniczeniu trzeszczenia, szczególnie, że obok znajduje się główna sypialnia :)

No punkt pierwszy raczej powinieneś przenieść gdzieś na koniec. Czy zamierzasz pracować szlifierką samodzielne czy kogoś wynająć do cyklinowania? A lakier planujesz jaki? Zgadzam się z powyższą poradą udzieloną przez kolegę wiesiek. :)

Dokładnie. Ostateczne prace pielęgnacyjne na schodach wykonuje się na końcu. Znam magików, co najpierw to robią, potem zabezpieczają toną kartonów i folii, a nie daj Boziu malują na porwanej folii farbą olejną barierki :) Tak więc szlifierka + lakier na końcu.

Dokładnie. Ostateczne prace pielęgnacyjne na schodach wykonuje się na końcu. Znam magików, co najpierw to robią, potem zabezpieczają toną kartonów i folii, a nie daj Boziu malują na porwanej folii farbą olejną barierki :) Tak więc szlifierka + lakier na końcu.

Ano właśnie - i unikaj oleju. Wiele osób jest zachwyconych połyskiem jaki daje olej, ale to mało trwałe zabezpieczenie. Na forum zresztą jest temat.: "Podłogi olejowane kto ma i nie żałuje?". Prawie wszyscy żałują. :) A nawet stosunkowo tani Vidaron lakier lepiej spełni swoje zadanie.

Ano właśnie - i unikaj oleju. Wiele osób jest zachwyconych połyskiem jaki daje olej, ale to mało trwałe zabezpieczenie. Na forum zresztą jest temat.: "Podłogi olejowane kto ma i nie żałuje?". Prawie wszyscy żałują. :) A nawet stosunkowo tani Vidaron lakier lepiej spełni swoje zadanie.

Też szedłem tym tokiem myślenia i też mam ten lakier. A ten wątek ku przestrodze jak najbardziej. :)

• 3 weeks później...

Właśnie lakier daje dużo lepsze zabezpieczenie. Vidaron tu jest okej. Olej może i ładniej wygląda, ale w tym miejscu w sumie nie to się liczy.