mickifor 16.01.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Szanowni forumowicze ! Zakupiłem 2-poziomowe mieszkanie we Wrocławiu - na chwilę obecną remont obejmuje pierwszą kondygnację mieszkania, za drugą weźmiemy się jak skończymy parter Ciągle po głowie chodził mi pomysł zakupu i montażu nowych schodów, jednak po tym w jakim tempie zaczął topnieć budżet remontowy podjąłem decyzję o tym ,że będę chciał te schody odświeżyć samemu. Schody są w dobrym stanie, trzeszczą jak cholera, jednak winę za to ponoszą raczej warunki panujące w mieszkaniu (niepracujące ogrzewanie i temperatura w mieszkaniu wynosząca około 5 st. Celcjusza, albo i mniej (mieszkanie na poddaszu, obok jedynie strych, pod naszym mieszkaniem brak sąsiada - nie grzeje i nieocieplona, poniemiecka kamienica). Więc tempratura i wilgotność w mieszkaniu są na poziomie bardzo niskim, więc i schody skrzypią jak cholera Reasumując co bym chciał zrobić z tymi schodami : - wycyklinować to co jest teraz + nałożyć nowy lakier (delikatnie zmienić kolor schodów) - wymienić balustrady - zamontować podstopnice - pozbyć się tych listewek z boku schodów przy każdym stopniu, bądź je obrobić na tyle aby nie miały tego "żłoba" Z racji ,że na stolarstwie znam się jedynie teoretycznie (dostarczałem materiały stolarskie na różne budowy jak pracowałem w handlu) i to nie w stopniu eksperckim to prosiłbym o pomoc - od czego należałoby zacząć taką operację. Zaznaczę ,ze przy pracach odrazu chciałbym uszczelnić stopnie kitem do drewna, aby zminimalizować trzeszczenie do minimum. Zdjęcia schodów w załączniku, Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 16.01.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Jak dasz podstopnice to zmniejszysz trzeszczenie tych schodów ale zmniejszysz komfort wchodzenia po tych schodach ( całą stopa nie zmieści się na stopniu). Najpierw trzeba zdemontować balustradę jak zamierzasz ją wymienić.Jeżeli te listewki boczne są tylko maskujące to ja bym je usunął i na całą prowadnicę dałbym nową ładną deseczkę o wymiarach tej prowadnicy.Nie bardzo rozumiem co chcesz uszczelniać tym kitem , gniazda osadzenia stopnia w prowadnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickifor 21.01.2017 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Dziękuję bardzo za odpowiedź ! Po poręcze balustrady wybrałbym się już do kogoś kto posiada większą wiedzę w tym zakresie w celu montażu - tutaj chciałbym raczej proste kształty, bez udziwnień - klasyczny prostopadły bloczek na słupek i okrągła balustrada. Schody chciałbym wycyklinować i odrobinę zmienić ich kolor (rozjaśnić odrobinę,aby korespondowały z sosnową podłogą). Właśnie muszę zobaczyć jak przymocowane są te listewki z boku - zdemontować i poszedłbym w kierunku Twojego pomysłu i ładną deskę o takich wymiarach dać. Kitem chciałbym pouszczelniać gniazda jakby zaistniała konieczność ich demontażu bądź czegoś z nimi zrobienia. Odnośnie podstopnic to się nie martwię bo stopnie same w sobie są dosyć szerokie. A nie ukrywam, że bardzo zależy mi na ograniczeniu trzeszczenia, szczególnie, że obok znajduje się główna sypialnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 24.01.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 No punkt pierwszy raczej powinieneś przenieść gdzieś na koniec. Czy zamierzasz pracować szlifierką samodzielne czy kogoś wynająć do cyklinowania? A lakier planujesz jaki? Zgadzam się z powyższą poradą udzieloną przez kolegę wiesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 26.01.2017 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 No punkt pierwszy raczej powinieneś przenieść gdzieś na koniec. Czy zamierzasz pracować szlifierką samodzielne czy kogoś wynająć do cyklinowania? A lakier planujesz jaki? Zgadzam się z powyższą poradą udzieloną przez kolegę wiesiek. Dokładnie. Ostateczne prace pielęgnacyjne na schodach wykonuje się na końcu. Znam magików, co najpierw to robią, potem zabezpieczają toną kartonów i folii, a nie daj Boziu malują na porwanej folii farbą olejną barierki Tak więc szlifierka + lakier na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 27.01.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Dokładnie. Ostateczne prace pielęgnacyjne na schodach wykonuje się na końcu. Znam magików, co najpierw to robią, potem zabezpieczają toną kartonów i folii, a nie daj Boziu malują na porwanej folii farbą olejną barierki Tak więc szlifierka + lakier na końcu. Ano właśnie - i unikaj oleju. Wiele osób jest zachwyconych połyskiem jaki daje olej, ale to mało trwałe zabezpieczenie. Na forum zresztą jest temat.: "Podłogi olejowane kto ma i nie żałuje?". Prawie wszyscy żałują. A nawet stosunkowo tani Vidaron lakier lepiej spełni swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benchmark 30.01.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Ano właśnie - i unikaj oleju. Wiele osób jest zachwyconych połyskiem jaki daje olej, ale to mało trwałe zabezpieczenie. Na forum zresztą jest temat.: "Podłogi olejowane kto ma i nie żałuje?". Prawie wszyscy żałują. A nawet stosunkowo tani Vidaron lakier lepiej spełni swoje zadanie. Też szedłem tym tokiem myślenia i też mam ten lakier. A ten wątek ku przestrodze jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 15.02.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ano właśnie - i unikaj oleju. Wiele osób jest zachwyconych połyskiem jaki daje olej, ale to mało trwałe zabezpieczenie. Na forum zresztą jest temat.: "Podłogi olejowane kto ma i nie żałuje?". Prawie wszyscy żałują. A nawet stosunkowo tani Vidaron lakier lepiej spełni swoje zadanie. Właśnie lakier daje dużo lepsze zabezpieczenie. Vidaron tu jest okej. Olej może i ładniej wygląda, ale w tym miejscu w sumie nie to się liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 16.02.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 No i lakier uniwersalniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts