Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hałasująca pompa co - jak wyciszyć?

murako

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Wybrałem ten dział, żaden inny nie pasował do mojego pytania.

Sytuacja:

Mieszkanie ogrzewane z kotłowni wspólnej dla kilku budynków, to klasyczna instalacja z lat 70. Są dwa piece wielkości, powiedzmy, VW "Ogórka", może trochę większe, zresztą to akurat chyba nie ma tak wielkiego znaczenia. Cyrkulację zapewniają dwie pompy pracujące zamiennie. Są to dwa "diabły wcielone" napędzane 3-fazowymi silnikami. Wiem, bo byłem i oglądałem. Ponieważ moje mieszkanie jest niezbyt daleko, bo około 30 metrów od kotłowni, hałas pompy przechodzi po instalacji i jest wyraźnie słyszalny w domu, a najbardziej jest dokuczliwy w nocy :-(

Czy coś można w tej materii zaradzić? Mam wrażenie, że rury rezonują, oczywiście mogę się mylić. Mam możliwość wejścia do kanału, nieoficjalnie. Może coś wystarczy podeprzeć, dokręcić obejmę z jakimś ciężarem? Działania w stronę zarządcy już wyczerpałem, z ich punktu widzenia wszystko jest ok.

Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie.

A ile z grubsza taka pompa kosztuje? Zaznaczam, że to duży obieg: w sumie cztery budynki (dwa parterowe i dwa dwupiętrowe), odległe od siebie o około 100m. Obecna pompa chyba jest odśrodkowa (nie znam się), wielkością zbliżona do koła od samochodu osobowego, ale to tak z pamięci mówię. To chyba nie jest tania rzecz. No i silnik oczywiście sterczy z jednej strony wielkości wiaderka.