murako 16.01.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam wszystkich! Wybrałem ten dział, żaden inny nie pasował do mojego pytania. Sytuacja: Mieszkanie ogrzewane z kotłowni wspólnej dla kilku budynków, to klasyczna instalacja z lat 70. Są dwa piece wielkości, powiedzmy, VW "Ogórka", może trochę większe, zresztą to akurat chyba nie ma tak wielkiego znaczenia. Cyrkulację zapewniają dwie pompy pracujące zamiennie. Są to dwa "diabły wcielone" napędzane 3-fazowymi silnikami. Wiem, bo byłem i oglądałem. Ponieważ moje mieszkanie jest niezbyt daleko, bo około 30 metrów od kotłowni, hałas pompy przechodzi po instalacji i jest wyraźnie słyszalny w domu, a najbardziej jest dokuczliwy w nocy Czy coś można w tej materii zaradzić? Mam wrażenie, że rury rezonują, oczywiście mogę się mylić. Mam możliwość wejścia do kanału, nieoficjalnie. Może coś wystarczy podeprzeć, dokręcić obejmę z jakimś ciężarem? Działania w stronę zarządcy już wyczerpałem, z ich punktu widzenia wszystko jest ok. Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.01.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 zafunduj nową pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murako 16.01.2017 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 16.01.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Wymiana wody w obiegu też może pomóc jeśli zamiast względnie czystej wody pompowana jest breja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.01.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 może jakieś połączenie elastyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.01.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 może jakieś połączenie elastyczne? Przeróbki i materiały wyjdą w cenie pompki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murako 17.01.2017 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 A ile z grubsza taka pompa kosztuje? Zaznaczam, że to duży obieg: w sumie cztery budynki (dwa parterowe i dwa dwupiętrowe), odległe od siebie o około 100m. Obecna pompa chyba jest odśrodkowa (nie znam się), wielkością zbliżona do koła od samochodu osobowego, ale to tak z pamięci mówię. To chyba nie jest tania rzecz. No i silnik oczywiście sterczy z jednej strony wielkości wiaderka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts