Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przygotowanie ościeżnicy do montażu okien ?

Recommended Posts

Może te zdjęcia pomogą. Jeżeli to możliwe w ścianie z pustaka dół lepiej podmurować.

Twoje fotki pokazują już bardzo dobrze przygotowane otwory pod montaż z foliami wewnątrz i na zewnątrz (o tej "opasce" wokół ściany często się zapomina).

Podmurowanie nie zawsze jest ekonomiczne - w sensie za bardzo podniosłoby parapet, a raczej nikt pustaka ciął nie będzie by zamienić go na cegłę.. no chyba że murarz jest pierwsza klasa i ma taki dobry standard swojej pracy, a takie ekipy zdarza mi się widywać.

Kto ma przygotowywać glify? Ja chciałbym by murarz, ale o ile w środku zarzucone zamki czasem spotykam, to już na zewnątrz raczej nie "ciągną"..

także - to kwestia dogadania (po prostu odpowiednich wcześniejszych ustaleń a nie późniejszych pretensji )

dostałem wycenę okien z firmy eko-okna mało jest na necie aktualnych info o tej firmie może ktoś coś podpowie ?

przykładowe okna i parametry

1470x1380

system IDEAL 8000

kolor dwustronny antracyt

uszczelka AP40 czarna

klamka srebrna

Uw = 0.85 W/m,K

szyba 4/18/4/18/4(ug 0,5)

1258zł

drzwi tarasowe:

IDEAL 8000

1750x2400

poszerzenie 100mm ALUPLAST

Uw 0,78

ruchomy słupek

czarna uszczelka

cena 2450zł

wszystkie z roletami elektrycznymi

Aż ma się ochotę skomentować złośliwie: podałeś tylko jeden parametr: Uw i ten jest raczej niezły (praktycznie zbliżony do wszystkich podobnych okien).

Ale ja nic więcej nie mogę powiedzieć. Miałem kiedyś (10 lat temu) epizod z EO ale wrażeń żadnych. By móc coś rzetelnie ocenić, trzeba mieć z tym styczność trochę bardziej niż jednorazową..

Edytowane przez finlandia