piqiu 16.01.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam serdecznie, Przymierzam się do pompy ciepła (mam w tej chwili wycenę ok 35k na Panasonic 12kW, T-Cap z montażem), a jako że to spory koszt to chciałbym dopytać o kilka kwestii, bo chciałbym to porównać do kosztów grzania gazem. Dane domu: pow. grzana ok 200m2 podłogówkizapotrzebowanie na ciepło = 11,5kW Czy opłacalna jest 2 taryfa?Jeśli tak, to jaki jest realny czas grzania w II taryfie, a ile trzeba dogrzewać w I (średnio rocznie) Jak grzana jest CWU, bo pompa to może dogrzać do ok 40C, a potem to jak grzałki, czy tylko na grzałkach? Czy ma sens bufor, tak żeby maksymalnie grzać w II taryfie? A może to za niska temperatura i w sumie mało energii się gromadzi. Czy ma sens przewymiarowanie, tak żeby maksymalnie grzać w II taryfie? Pozdrawiam,Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 16.01.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witaj,Odpowiedzi na wszystkie pytania masz w kilku tematach na forum i radzę się z nimi zapoznać jeśli chcesz dobrze ogarnąć temat PC. Skąd masz zapotrzebowanie na ciepło ? Robiłeś OZC czy to może z projektu ? Ad1. Jesli będziesz miał PC i chcesz tak grzać to się opłacaAd2. Wróżenie z fusów - każdy dom jest innyAd3. Panasonic może dogrzać CWU bodajże do 55 stopni bez pomocy grzałkiAd4. W zależności od ilości wody w podłogówceAd5. Moim zdaniem nie ma, ale opinie są podzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 16.01.2017 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Hej, Dzięki za odpowiedź. Przeglądam trochę te tematy na forum, ale muszę przyznać że 90% tematów można spokojnie nazwać "napisz co ci przyjdzie do głowy o pompach ciepła", średnio po 3 poście tematy odjeżdżają w kosmos, do tego ludzie podczepiają się pod popularne wątki ze swoimi problemami. Niestety analiza takich wielostronnicowych tematów jest trudna, a do tego często jest to kłótnia i każdy ma swoje zdanie. Nie mniej staram się przez to przebrnąć, stąd moje pytania, a czasem też przyda się nowy wątek, z konkretnym pytaniem i może z kilkoma konkretnymi odpowiedziami. Co do pytań, to tak mam OZC.Wypadałoby jeszcze doprecyzować pyt 4, bo w sumie mogłem zapytać osobno o bufor do CO i bufor do CWU, czy to jest to samo czy są osobne zbiorniki?Do tego trafiłem jeszcze na dyskusję dotyczącą przepływowych podgrzewaczy CWU, na plus komfort i mniej zużytej wody, na minus potrzeba konkretnego przyłącza, co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 16.01.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 [ ad1. u mnie takad2. nie wiem nie liczyłem ale po zużyciu widzę że mniej więcej 1/3 zużycia w drogiej, 2/3 w taniej (zaokrąglam w stronę drogiej, bo z rachunków to raczej 1/4 wychodzi)ad3. bzdury, prawie każda pompa grzeje więcejad4. nie mam bufora a żyjęad5. podobno zawsze ma, pytanie tylko o ile... ps. ja zanim zadałem swoje pierwsze pytanie dotyczące PC przeczytałem cały (wtedy około 950-960 stron) topik ogólny o PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 16.01.2017 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 ad 3) ok, ale rozumiem że przy wyższych temperaturach COP zbliża się do grzałki właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 16.01.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 jeśli około 3 to dla Ciebie grzałka... poza tym co oznacza wyższa? 45? 50? u mnie grzałka chodzi tylko jak antylegionella pracuje... te 35 to z podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 16.01.2017 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Nie: pompa, bufor, montaż - cała kotłownia bez instalacji ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts