Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC na drugiej taryfie

piqiu

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Przymierzam się do pompy ciepła (mam w tej chwili wycenę ok 35k na Panasonic 12kW, T-Cap z montażem), a jako że to spory koszt to chciałbym dopytać o kilka kwestii, bo chciałbym to porównać do kosztów grzania gazem.

Dane domu:

• pow. grzana ok 200m2 podłogówki
  • zapotrzebowanie na ciepło = 11,5kW

1. Czy opłacalna jest 2 taryfa?
  2. Jeśli tak, to jaki jest realny czas grzania w II taryfie, a ile trzeba dogrzewać w I (średnio rocznie)
  3. Jak grzana jest CWU, bo pompa to może dogrzać do ok 40C, a potem to jak grzałki, czy tylko na grzałkach?
  4. Czy ma sens bufor, tak żeby maksymalnie grzać w II taryfie? A może to za niska temperatura i w sumie mało energii się gromadzi.
  5. Czy ma sens przewymiarowanie, tak żeby maksymalnie grzać w II taryfie?

Pozdrawiam,

Piotr.

Witaj,

Odpowiedzi na wszystkie pytania masz w kilku tematach na forum i radzę się z nimi zapoznać jeśli chcesz dobrze ogarnąć temat PC.

Skąd masz zapotrzebowanie na ciepło ? Robiłeś OZC czy to może z projektu ?

Ad1. Jesli będziesz miał PC i chcesz tak grzać to się opłaca

Ad2. Wróżenie z fusów - każdy dom jest inny

Ad3. Panasonic może dogrzać CWU bodajże do 55 stopni bez pomocy grzałki

Ad4. W zależności od ilości wody w podłogówce

Ad5. Moim zdaniem nie ma, ale opinie są podzielone.

Hej,

Dzięki za odpowiedź. Przeglądam trochę te tematy na forum, ale muszę przyznać że 90% tematów można spokojnie nazwać "napisz co ci przyjdzie do głowy o pompach ciepła", średnio po 3 poście tematy odjeżdżają w kosmos, do tego ludzie podczepiają się pod popularne wątki ze swoimi problemami. Niestety analiza takich wielostronnicowych tematów jest trudna, a do tego często jest to kłótnia i każdy ma swoje zdanie.

Nie mniej staram się przez to przebrnąć, stąd moje pytania, a czasem też przyda się nowy wątek, z konkretnym pytaniem i może z kilkoma konkretnymi odpowiedziami.

Co do pytań, to tak mam OZC.

Wypadałoby jeszcze doprecyzować pyt 4, bo w sumie mogłem zapytać osobno o bufor do CO i bufor do CWU, czy to jest to samo czy są osobne zbiorniki?

Do tego trafiłem jeszcze na dyskusję dotyczącą przepływowych podgrzewaczy CWU, na plus komfort i mniej zużytej wody, na minus potrzeba konkretnego przyłącza, co o tym sądzisz?

[

ad1. u mnie tak

ad2. nie wiem nie liczyłem ale po zużyciu widzę że mniej więcej 1/3 zużycia w drogiej, 2/3 w taniej (zaokrąglam w stronę drogiej, bo z rachunków to raczej 1/4 wychodzi)

ad3. bzdury, prawie każda pompa grzeje więcej

ad4. nie mam bufora a żyję

ad5. podobno zawsze ma, pytanie tylko o ile...

ps. ja zanim zadałem swoje pierwsze pytanie dotyczące PC przeczytałem cały (wtedy około 950-960 stron) topik ogólny o PC