Arek.G 16.01.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Cześć. Kupiłem mieszkanie w stanie deweloperskim. Na ścianie jest tynk gipsowy (gruntowany). Przed malowaniem trzeba położyć gładź? Deweloper twierdzi, że nie trzeba, znajomy fachowiec mówi, że na 90% trzeba (nie widział inwestycji). Jestem zielony w tym temacie, a nie chcę dać się nabić w butelkę. Dziękuje za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 nie trzeba. Chyba, że nie podoba ci się jakość obecnego tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 16.01.2017 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Wszystko zależy co się komuś podoba. Jeden powie że cem wap pomaluje drugi mówi że gips trzeba szpachlować 3 razy. W zależności od wykonania i interesu osoby która to mówi- doradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 16.01.2017 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Ogólnie teoria, ze po dobrych tynkach gipsowych, a tym bardziej po cem-wap nie trzeba nic robić mnie śmieszy. Jeśli chcesz mieć tynki gładkie jak pupa niemowlaka to musisz liznąć warstwę jakimś finiszem. Natomiast jak masz drobne ryski, szczególnie widoczne pod światłem i nie przeszkadza ci to , to maluj i po sprawie. Gładkość ścian i sufitów to kwestia indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.01.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Zależy jak wygląda tynk, czy struktura obecnego tynku zadowala i w odbiorze użytkowników będzie akceptowalna. To jest wyłącznie rzecz gustu, bez znaczenia technicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.01.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Ogólnie teoria, ze po dobrych tynkach gipsowych, a tym bardziej po cem-wap nie trzeba nic robić mnie śmieszy. Jeśli chcesz mieć tynki gładkie jak pupa niemowlaka to musisz liznąć warstwę jakimś finiszem. Natomiast jak masz drobne ryski, szczególnie widoczne pod światłem i nie przeszkadza ci to , to maluj i po sprawie. Gładkość ścian i sufitów to kwestia indywidualna. Co Cię tak śmieszy. Ja nie mam gładzi bo nie chciałem i pasuje mi to. Sam napisałeś, że to kwestia indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.01.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 A najlepszym rozwiązaniem jest zabrać farbę pomalować jakąś ścianę i zobaczyć czy dany efekt nas zadowala i mamy prostą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 17.01.2017 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Dziękuje za odpowiedzi. Podjadę jeszcze raz do mieszkania i przyjrzę się bliżej tej strukturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 17.01.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Tynk gipsowy tylko się maluje , nie było jeszcze czegoś takiego żeby tynk gipsowy gładzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.01.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 gdzie Ty żyjesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.01.2017 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Tynk gipsowy tylko się maluje , nie było jeszcze czegoś takiego żeby tynk gipsowy gładzić. Mało widziałeś. Podczas wielu kolejnych prac, szczególnie np. przy zabudowie poddasza tynk może ulec licznym drobnym otarciom, uderzeniom i zarysowaniom. Może wystąpić potrzeba wykonania zmian położenia np. instalacji. Zamiast licznych łatek i poprawek lepiej wykonać gładź. Ponadto są osoby chcące uzyskać większość gładkość ścian niż zapewni konkretne wykonanie tynkarzy. Zawsze to będzie wynikało z oczekiwań inwestorów. Ale tak, kładzie się gładź na tynkach gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 18.01.2017 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A co polecacie do wygładzenia tynków które sa w miare ok ale jest pełno ubytków, rysek, nierówności, niedotarte w rogach itp. Nie chcemy robić gładzi na całości, jedynie miejscami i po prostu wyrównać te ubytki. Jaki materiał na takie coś? CZy jednak robić cieniutką gładź na całości jeśli sciana posiada wiele takich miejsc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 18.01.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 jeśli to tynki gipsowe to każdą wyprawkę będzie widać (przy oświetleniu czy pod słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 19.01.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 To co robić? gładź na całości? Sąsiad miał podobną sytuację i wiem że czymś szpachlował miejscami i potem szlifował ale na pewno nie robił gładzi na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 19.01.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 to zrób to na jeden ścinie próbnie i pomaluj. Zobacz czy taka jakość Ci odpowiada. Każdy jest inny. znam takich co z halogenami świeca i sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 02.02.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Szanowni Państwo, najlepiej w takim przypadku wykonać całościowe szpachlowanie powierzchni. Wcześniej podłoże należy oczyścić z ewentualnych pozostałości kurzu i pyłu oraz zagruntować gruntem dedykowanym dla danej gładzi. Polecam zastosowanie gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Miejscowe naprawy można wykonać z użyciem masy naprawczej ACRYL-PUTZ® LT22 LIGHT. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts