henrykh 17.01.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Witam wszystkich, Bardzo proszę o poradę dotyczącą wilgoci u mnie w domu. Przy ostatnich bardzo niskich temperaturach okna dachowe przy uszczelkach zamarzały od środka, futryna dookoła okna była cała mokra, woda praktycznie lała się po ścianie i pod każdym oknem dachowym mam zacieki. Dodatkowo w dwóch lub trzech miejscach - narożniki domu, miejsca gdzie dach schodzi się ze ścianą, także mam strasznie mokre. Mieszkam w domu drugi sezon grzewczy, rok temu wykonawca zwalał winę na to, że wszystko jest jeszcze świeże itd. Tej zimy sytuacja ma się tak samo, albo nawet i gorzej bo niższe temperatury mamy. W całym domu ogrzewanie podłogowe, grzejniki tylko w łazienkach. Okna dachowe z wywietrznikiem niestety tylko łazienkowe, ale tam też dzieje się tak samo. Poniżej wstawiam link do zdjęć, że przedstawić to trochę obrazowo: https://drive.google.com/open?id=0B57K8FV0ve9WbllNb28yUjdtVnM Proszę o podpowiedź czy aż takie zawilgocenie jest normalne, czy jest to błąd w wykonaniu docieplenia i osadzenia okien? Wykonawca w dalszym ciągu twierdzi, że to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.01.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Żadne zawilgocenie nie jest normalne ... Zawilgocenie wynika zapewne ze zbyt słabej wentylacji , ze zbyt słabego grzania , z niezbyt dokładnego wykonania izolacji (ocieplenia) ... Masz grzejniki pod oknami dachowymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 17.01.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Masz drzwi zamykane od zewnątrz w tych sypialniach ? jesli tak...przygotuj materiał do poprawy szpaletZaproś wykonawce , niech rozbierze te szpalety okienne , na 100% nie mam tam żadnego ocieplenia albo jest ono źle wykonane.Jeżeli się to potwierdzi , zamknij go o suchym chlebie i wodzie niech poprawi , poczekaj do następnych mrozów , jak nie wyjdzie wilgoć to dopiero go wypuść!!!Sorry , ale czasem poprostu nie moge słuchac jak ludzie są beszczelni. A teraz poważnie.U mnie był podobny problem z dwoma oknami w sypialni, no może podobny .Wykonawca który był w" zastępstwie" od razu przyznał się do partactwa.Miałem psikniętą piankę OK, i przy wykonaniu takiej zabudowy jak u Ciebie tj. płyta pionowo w dół zostaje naprawdę mało miejsca miedzy dachem a scianą z KG.Wykonawca wyciął piankę i została goła deska .Naprawdę trzeba się przyłozyć albo troszkę zmienić kąty ,np. 5-10 cm prostopadle do okna KG i później pionowo w dół KG.Wtedy uzyskasz więcej miejsca na ocieplenie.U ciebie widzę że skrapla się jeszcze przy mur łacie, w rogach pomieszczenia.Wg mnie skos do rozebrania.Daj znać co postanowiłeś.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 17.01.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 raczej nie masz ocieplonego tam okna i wszystko się skrapla niestety do poprawy, przy oknach trzeba wiele uwagi poświęcić temu tematowi bo inaczej jak na szklance zimnego piwa latem - będzie woda. jeszcze dodam, że pod oknem super, jakby był grzejnik, chyba, że masz podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.01.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 raczej nie masz ocieplonego tam okna i wszystko się skrapla niestety do poprawy, przy oknach trzeba wiele uwagi poświęcić temu tematowi bo inaczej jak na szklance zimnego piwa latem - będzie woda. jeszcze dodam, że pod oknem super, jakby był grzejnik, chyba, że masz podłogówkę. Raczej ta wilgoć na regipsach włazi od zewnątrz. Ja mam 9 dużych okien w dachu, wentylację grawitacyjną (niedziałającą jak niektórzy twierdzą) i podłogówkę. Mieszkam czwarty miesiąc i wszędzie sucho. Jak to wytłumaczyć, przecież przy braku tak osławionej WM powinienem mieć wszędzie grzyb i pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykh 17.01.2017 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Grzejników pod oknami niestety nie mam. Wiem że tak by było lepiej, ale projekt zakładał tylko podłogowe plus grzejniki w łazienkach. W domu mam około 20 stopni, w dwóch małych zamkniętych pokojach ok 18 bo nie są używane i tam ciut lepiej wyglądają te okna. Okna w sypialniach niestety nie mają wywietrznikow, więc nie ma cyrkulacji powietrza. Myślałem o montażu rolet zewnętrznych, ale są to straszenie duże koszt na 6 okien. Wynika z tego że tak jak się spodziewałem coś jest nie tak z wykonaniem. Za 2 dni wykonawca ma być u mnie i zobaczymy co dalej. Jak dla mnie jak będzie ciepło będzie poprawiał. Dziękuję Wam za poradę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.01.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Grzejników pod oknami niestety nie mam. Wiem że tak by było lepiej, ale projekt zakładał tylko podłogowe plus grzejniki w łazienkach. W domu mam około 20 stopni, w dwóch małych zamkniętych pokojach ok 18 bo nie są używane i tam ciut lepiej wyglądają te okna. Okna w sypialniach niestety nie mają wywietrznikow, więc nie ma cyrkulacji powietrza. Myślałem o montażu rolet zewnętrznych, ale są to straszenie duże koszt na 6 okien. Wynika z tego że tak jak się spodziewałem coś jest nie tak z wykonaniem. Za 2 dni wykonawca ma być u mnie i zobaczymy co dalej. Jak dla mnie jak będzie ciepło będzie poprawiał. Dziękuję Wam za poradę. Pozdrawiam Rada ode mnie. Hajcuj w domu i nie żałuj na opał. Ja grzeję cały dom, choć na poddaszu jeszcze nie mieszkamy. Dom powoli się wygrzewa, na poddaszu 22-22,5 a na parterze 23-24 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykh 17.01.2017 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Budowa została zakończona w lecie 2015, dwa upalne lata, pierwszy sezon grzałem mocniej. Myślę, że już powinno być wszystko wygrzane. Sąsiad, który ma dodatkowo jeszcze kominek i dużo cieplej w domu, ma podobną sytuację. Dom ma od tego samego dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.01.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Grzejników pod oknami niestety nie mam. Wiem że tak by było lepiej, ale projekt zakładał tylko podłogowe plus grzejniki w łazienkach. W domu mam około 20 stopni, w dwóch małych zamkniętych pokojach ok 18 bo nie są używane i tam ciut lepiej wyglądają te okna. Okna w sypialniach niestety nie mają wywietrznikow, więc nie ma cyrkulacji powietrza. Myślałem o montażu rolet zewnętrznych, ale są to straszenie duże koszt na 6 okien. Wynika z tego że tak jak się spodziewałem coś jest nie tak z wykonaniem. Za 2 dni wykonawca ma być u mnie i zobaczymy co dalej. Jak dla mnie jak będzie ciepło będzie poprawiał. Dziękuję Wam za poradę. Pozdrawiam Czyli reasumując ... Okna nie mają nawiewników czyli tak naprawdę te pomieszczenia nie posiadają żadnej wentylacji , bo aby wentylacja działała potrzebny jest nawiew i wywiew ... Czyli tak jak pisałem zapewne niezbyt dobre ocieplenie , brak wentylacji i zbyt słabe ogrzewanie pomieszczeń ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykh 17.01.2017 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 W takim razie co radzicie? Ze swojej strony mogę tylko podnieść temp w domu. Czy robić aferę u wykonawcy? A co z zamarzaniem okien od środka przy uszczelkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.01.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Budowa została zakończona w lecie 2015, dwa upalne lata, pierwszy sezon grzałem mocniej. Myślę, że już powinno być wszystko wygrzane. Sąsiad, który ma dodatkowo jeszcze kominek i dużo cieplej w domu, ma podobną sytuację. Dom ma od tego samego dewelopera. Dom od tego samego dewelopera? Czyli sytuacja nie jest przypadkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.01.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 W takim razie co radzicie? Ze swojej strony mogę tylko podnieść temp w domu. Czy robić aferę u wykonawcy? A co z zamarzaniem okien od środka przy uszczelkach? A jak jest ocieplony budynek? Ile i czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykh 17.01.2017 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Dom od tego samego, nawet 9 takich samych domów. Zamieszkałe są na razie chyba 5, niektóre od ostatniej jesieni, wszędzie sytuacja podobna jak u mnie. Ocieplenie domu styropian 15cm, dach wełna 15+5 jeśli dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 17.01.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Pierwsze pytanie czy masz higrometr w domu, jaka jest wilgotnosc w pokojach?drugie: jaki to model okna, czy sa to pakiety dwuszybowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.01.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Dom od tego samego, nawet 9 takich samych domów. Zamieszkałe są na razie chyba 5, niektóre od ostatniej jesieni, wszędzie sytuacja podobna jak u mnie. Ocieplenie domu styropian 15cm, dach wełna 15+5 jeśli dobrze pamiętam. No to z ociepleniem połaci dachowej poszli po bandzie, że hej. Sprawdź wilgotność jak piszę forumowicz powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykh 17.01.2017 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Postawiłem w sypialni ostatnio pochłaniacz wilgoci, taki na tabletkę, praktycznie nic nie zbiera. Zakupię w takim razie higrometr i sprawdzę wilgotność. Czy w takim najtańszym po kilkanaście złotych odczyt będzie prawidłowy? Edytowane 17 Stycznia 2017 przez henrykh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 17.01.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Pokaze, obarczony jest bledem, ale bedzie punkt odniesienia, przeklamac moze max +-5% W moim praktycznie zawsze woda w naroznikach w taki sposob: Okna z pakietem 3 szybowym, nic nie zamarzlo na szczescie. Wg mnie w tym miejscu sa gorsze parametry niz w pozostalej czesci okna. Cos tam powoduje wychladzanie tych miejsc. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 17.01.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Za 2 dni wykonawca ma być u mnie i zobaczymy co dalej. Zanim przyjdzie wykonawca,ja bym wyciął np.lewą stronę ze zdjęcia nr.100407 i może by było już coś widać.Jezeli tam przy oknie brakuje izolacji,to w innych masz to samo.Jeżeli sam tego nie zrobisz,możesz usłyszeć od wykonawcy znowu to samo - czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.01.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Postawiłem w sypialni ostatnio pochłaniacz wilgoci, taki na tabletkę, praktycznie nic nie zbiera. Zakupię w takim razie higrometr i sprawdzę wilgotność. Czy w takim najtańszym po kilkanaście złotych odczyt będzie prawidłowy? Aby usunąć wilgoć trzeba grzać i wietrzyć ... Jak dla mnie jak nie ma wentylacji mechanicznej to na oknach wszystkich powinny być nawiewniki. Jak nie ma to okna rozszczelnić na max i grzać ... I to szybko bo za niedługi czas ta wilgoć zmieni sie pleśń i grzyb a wtedy już tylko rozwalanie ścian zostanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykh 17.01.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Wietrzę często. Zeszłej zimy bardzo często zostawiałem rozszczelnione okna. Nic nie pomagało. Sprawdziłem wilgotność - ok. 66%, czyli chyba w normie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts