Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgoć okna dachowe i narożniki domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wietrzę często. Zeszłej zimy bardzo często zostawiałem rozszczelnione okna. Nic nie pomagało.

Sprawdziłem wilgotność - ok. 66%, czyli chyba w normie?

zimą przy mrozach w prawidłowo wentylowanym domu ciężko jest o wilgotność powyżej 40%. wysoka wilgotność świadcząca o słabej wentylacji to nie tylko woda, ale też pewnie wysokie stężenie CO2, substancji chemicznych z mebli i generalnie dyskomfort.

zimą przy mrozach w prawidłowo wentylowanym domu ciężko jest o wilgotność powyżej 40%. wysoka wilgotność świadcząca o słabej wentylacji to nie tylko woda, ale też pewnie wysokie stężenie CO2, substancji chemicznych z mebli i generalnie dyskomfort.

O, cóż za teoria. Wyobraź sobie, że mam WG i wilgotność obecnie na poziomie 45% a przecież moja grawitacyjna powinna nie działać i powinienem mieć wszędzie grzyb i pleśń. I co, i co??? Jak można mieć taki poziom wilgotniści bez WM i rekuleratora, no jak??? A można.

O, cóż za teoria. Wyobraź sobie, że mam WG i wilgotność obecnie na poziomie 45% a przecież moja grawitacyjna powinna nie działać i powinienem mieć wszędzie grzyb i pleśń. I co, i co??? Jak można mieć taki poziom wilgotniści bez WM i rekuleratora, no jak??? A można.

ale o co ci znowu chodzi? czy ja coś pisałem o wentylacji grawitacyjnej? akurat prawidłowo wykonana grawitacyjna w zimie działa. gorzej latem.

Oczywiście, że można. Podziurawić dom też można.

W poprzednim, miałem 30-35% podczas mrozów, tylko nie wiem, czy to taki powód do zadowolenia :)

Temperaturę lekko podniosłem na 21, wyższe dla nas nie są komfortowe, nie da się spać przy 24st.

Są jakieś różne rodzaje wietrzenia? :) Otwieram na kilka minut okna na oścież z jednej i drugiej strony domu.

Okna rozszczelnić na max i grzać ...

Tu nie chodzi o Wasz komfort ale i wywalenie wilgoci.

Trzeba z wllgocią zejśc niżej , bo jest stanowczo za duża ...

Ale osobiście też zmieniłbym montaż okien , aby pod oknem był taki jakby "parapecik" aby dało się tam dać chociaż z 5cm wełny , bo przy takiej obróbce okna nie ma żadnego ocieplenia od dołu ...

ale o co ci znowu chodzi? czy ja coś pisałem o wentylacji grawitacyjnej? akurat prawidłowo wykonana grawitacyjna w zimie działa. gorzej latem.

O nic mi nie chodzi, chciałem tylko zaznaczyć, że WG też działa i jak napisałeś w zimie chyba najlepiej. W dolnych narożnikach moich okien dachowych też czasami skrapla się wilgoć ale w bardzo małym stopniu, ogólnie wilgotność na poddaszu w granicach 40-45 %. Po otwarciu wywietrzników okiennych wszystko po jakimś czasie wraca do normy. Przepraszam, jeśli uraziłem w jakiś sposób.

Temperaturę lekko podniosłem na 21, wyższe dla nas nie są komfortowe, nie da się spać przy 24st.

Są jakieś różne rodzaje wietrzenia? :) Otwieram na kilka minut okna na oścież z jednej i drugiej strony domu.

Dobrze Ci radzą inni forumowicze. Grzać i jeszcze raz grzać oraz wietrzyć w rozsądny sposób. Musisz wybrać - albo komfortowa temperatura albo wilgoć i duże prawdopodobieństwo wyhodowania grzybów i pleśni. Ja grzanie zacząłem na początku października i grzeję nawet niezamieszkałą górę na maksa. Jak na razie żadnych niepokojących oznak nie zauważyłem.

Też mi się tak wydaje ale w zimie nic więcej nie zrobi jak grzanie i wietrzenie. Dziwny jest ten szron od wewnątrz okien i ta wilgoć, prawie woda, w narożnikach.

Bo okno jest źle ocieplone.

Po bokach są zapewne deski konstrukcyjne i tam nie ma jak włożyć wełny albo jak już minimlaną ilość , od dołu przy oknie nie ma żadego ocieplanie , bo taka obróbka okna uniemozliwia przy samym oknie ocieplenie okna , wiec tak naprawdę ocieplenie ma dopiero na górze okna ...

U siebie jak montowali to dodatkowo wkładałem wełnę dookoła okna (taka ciepła ramka) i kazałem im zrobić "parapecik" pod oknem , tam aby dalo się tez od dołu dać jakąs warstwę izolacji ...

Tam eweidentnie brakuje izolacji i stąd ta wilgoć ...

Myślę że kamera termowizyjna ładnie by pokazała ten problem ...

Bo okno jest źle ocieplone.

Po bokach są zapewne deski konstrukcyjne i tam nie ma jak włożyć wełny albo jak już minimlaną ilość , od dołu przy oknie nie ma żadego ocieplanie , bo taka obróbka okna uniemozliwia przy samym oknie ocieplenie okna , wiec tak naprawdę ocieplenie ma dopiero na górze okna ...

U siebie jak montowali to dodatkowo wkładałem wełnę dookoła okna (taka ciepła ramka) i kazałem im zrobić "parapecik" pod oknem , tam aby dalo się tez od dołu dać jakąs warstwę izolacji ...

Tam eweidentnie brakuje izolacji i stąd ta wilgoć ...

Myślę że kamera termowizyjna ładnie by pokazała ten problem ...

To fakt, okna są przeważnie między krokwiami (bynajmniej u mnie) i mało jest miejsca aby tam napchać np wełny. W moich Veluxach dopłacałem do docieplenia futryny okiennej, nazywa się to Thermo Technology i daje jakieś tam docieplenie, lecz zabudowa wokół okien jest trochę zimniejsza od połaci bez okna. Wełna była upychana tyle ile było można.

Też mi się tak wydaje ale w zimie nic więcej nie zrobi jak grzanie i wietrzenie. Dziwny jest ten szron od wewnątrz okien i ta wilgoć, prawie woda, w narożnikach.

W narożnikach to robił się normalnie lód. Dookoła przy uszczelce przy -20 też zamarzało. Jak przyświeciło słońce to ten lód się topił i wszystko ciekło. Za Waszą radą będę mocniej grzał i wietrzył częściej, zobaczymy czy coś się zmieni.

W narożnikach to robił się normalnie lód. Dookoła przy uszczelce przy -20 też zamarzało. Jak przyświeciło słońce to ten lód się topił i wszystko ciekło. Za Waszą radą będę mocniej grzał i wietrzył częściej, zobaczymy czy coś się zmieni.

Czyli najprawdopodobniej mamy tu do czynienia z kiepskim wykonaniem ocieplenia połaci dachowej i przestrzeni około okiennych. Mam 9 sztuk dużych okien w dachu i takich sensacji nie miałem, nawet przy ostatnich sporych mrozach.