henrykh 18.01.2017 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Słuchajcie dzisiaj wilgotność waha się w granicach 50% czyli w normie. Wczoraj żona gotowała i piekła, więc pewnie dlatego było dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.01.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Są jakieś różne rodzaje wietrzenia? Otwieram na kilka minut okna na oścież z jednej i drugiej strony domu. wg mnie to żadne wietrzenie, jeśli poza tym nie ma sprawnej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.01.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Słuchajcie dzisiaj wilgotność waha się w granicach 50% czyli w normie. Wczoraj żona gotowała i piekła, więc pewnie dlatego było dużo więcej. nie wiem jak tam u Ciebie z pogodą, ale u mnie 50% o tej porze roku przy rekuperatorze włączonym na minimum jest niemożliwe do osiągnięcia (mam znacznie niższą wilgotność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 18.01.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 U mnie obecnie wilgotnosc w "sypialni" 51% -nie mam rekupatora, ale i tak jakos sucho dla mnie. Na dole w salonie z kuchnia 43%. Ogolnie eksperci od okien dachowych mowia o wilgotnosci do 50%Jak masz podlogi drewniane to najlepiej utrzymywac 55% ale to widzisz juz konflikt. Woda woda, ale lod na oknie czy mokry naroznik sciany to juz chyba nie problem wilgotnosci w pomieszczeniach (zwlaszcza ze nie jest zawyzona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 19.01.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 U siebie w bloku, przy słabej WG, zamkniętych oknach, grzaniu do 21-22 stopni, otwartych nawiewnikach w oknach mam 45%. Pogoda jest teraz niemal bezwietrzna, bo jak wieje to wilgotnosć spada mi do około 35%. Nie wyobrażam sobie jak przy rekuperacji mogłoby być więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 19.01.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 U siebie w bloku, przy słabej WG, zamkniętych oknach, grzaniu do 21-22 stopni, otwartych nawiewnikach w oknach mam 45%. Pogoda jest teraz niemal bezwietrzna, bo jak wieje to wilgotnosć spada mi do około 35%. Nie wyobrażam sobie jak przy rekuperacji mogłoby być więcej Przy WG jak najbardziej może być większa wilgotność. Wystarczy szczelny dom i trochę więcej zysków bytowych. Przy zachowaniu umiarkowanej wentylacji. Obecnie mam jak u Ciebie około 35 %, ale zysków bytowych to ja nie mam prawie wcale. WM z rekuperatorem i standardowe wentylowanie, 80m3 na dwie osoby i niewiele gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.01.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Mam wentylację grawitacyjną z nawiewem mechaicznym przez GWC nawiew to ok 100m3/h. Zimą wilgoć wacha się pomiędzy 35-45 zależy od warunków na zewnątrz. Jedyną kondensację jaką widziałem to w narożnikach okna łazienkowego po rozwieszeniu prania. Latem to już inna bajka Przy 70% robi się już bardzo nieciekawie. Podejrzewam że u Ciebie brakuję nawiewu lub/i okna jakieś trefne jednak wilgotność masz strasznie wysoką jak na zimę. PS sugeruję wysłać reklamację do wykonawcy listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Składając reklamacje ustnie nie masz podkładki a on może grać na zwlokę aby zakończył się okres gwarancyjny tak masz zawszę podkładkę do sądu. Edytowane 19 Stycznia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts