Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmieszczenie kamer- monitoring IP

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę w ilości i rozmieszczeniu kamer na domu jednorodzinnym. W załączeniu plan zagospodarowania terenu z rzutem domu i moimi propozycjami umiejscowienia kamer. Problemem mogą być balkony, które przysłonią widok z kamer . Droga dojazdowa od południa, od zachodu sąsiad, od północy szczere pole (przynajmniej na razie) i od wschodu teren sąsiadki- łąka.

IMG_20160519_154811944a.jpg Rysunek1.jpg

W planach 4 kamery IP 4MPx 4mm (czyli kąt widzenia 62 stopnie) Hikvision montowane w podbitce dachu. Zależy mi widzieć bramę garażową, taras, wejście do domu i drogę dojazdową- kto podjeżdża pod dom.

Zastanawiam się czy jest sens kupować rejestrator na 8 wejść- jak to mówią na zaś.

Jeśli chodzi o kamery, czym się różnią kopułowe od tuby? Tylko obudowa? Ile zdjęć bym nie widział to wszyscy na zewnątrz mają tuby. Ale kopułowe mniej się rzucają w oczy- pomijając, że niestety Hikvision ma tylko białe kamery a podbitka będzie orzechowa- pasowały by czarne.

Cześć, mój sąsiad ma kamery kopułowe koloru czarnego i przyznam że są bardzo estetyczne, sam wybiore takie same, 3 kamery na taki duży obszar to chyba trochę za mało, sporo martwych punktów, zastanów się czy nie lepiejdołożyć trochę i dorobić z 1-2 kamery i mieć pełny monitoring. Ja też początkowo chciałem 4 ale zrobie 6 i będę miał widok na wszystko:)

Te 3 kamery to tylko propozycja, z tyłu domu są tylko pola i żeby się dostać stamtąd trzeba by dość długo iść wysoką trawą i przejść przez rów z wodą. Choć nie wykluczam, że martwy punkt jest duży.

Może ktoś ma lepszą propozycję rozmieszczenia? Np. siedzi w temacie kamer itp. Ja jestem mechanikiem :)

Ja myślałem żeby dać 2 kamery w słupkach ogrodzenia po przekątnej wtedy kamery obejmują praktycznie całą działkę łącznie z domem. Coś z szerokim kątem. Problem tylko taki że w nocy działka musi być oświetlona bo diody montowane w takich kamerach na niewiele się zdadzą i widać będzie tylko trawnik.

Te 3 kamery to tylko propozycja, z tyłu domu są tylko pola i żeby się dostać stamtąd trzeba by dość długo iść wysoką trawą i przejść przez rów z wodą. Choć nie wykluczam, że martwy punkt jest duży.

Może ktoś ma lepszą propozycję rozmieszczenia? Np. siedzi w temacie kamer itp. Ja jestem mechanikiem :)

złodziejem nie jestem ale jakbym coś chciał komuś złoić to pole+wysoka trawa to idealne warunki. Ja bym się bardziej martwił polem i haszczami niż uczęszczanym chodnikiem..:) o ile się nie myle największym wydatkiem jest samo założenie kamer + monitoring, system. 2 kamery więcej to pare zł więcej dlatego z 4 robie 6. Bo co mam zamontować 4, zaoszczędzić 1000zł na 2 kamerach i mieć martwe punkty? to się mija z celem:)

Im więcej kamer tym lepiej na początku starczą te cztery ale widoczna kamera to ostrzeżony włamywacz już w kominiarce i nici z rozpoznania zatem ukryta kamera tam gdzie najprawdopodobniej złodziej stanie autem i na łby kominiarki będzie wciągał . A co do oświetlenia to cały dozorowany obszar uzbroić w lampy z czujką podczerwieni . Zysk taki że będziemy mieli obraz w kolorze noca i będzie widac szczegóły stroju włamywaczy . A nie zwyczajowe szarak kurtka/bluza jasniejszy o ton odcień spodni etc.

Wywalone pieniądze.

No i najważniejsze ubezpieczenie ze zniżką za system dozoru.

A nie orientował się waść ile za montaż z dozorem biorą u was firmy ochroniarskie. Część z nich montuje alarm z dozorem i montażem systemu kamer . W cenie własnego kupowanego osobiście zmieściły się opłaty za 2 lata . Z tym że to info sprzed kilku lat jak robiłem za montera

złodziejem nie jestem ale jakbym coś chciał komuś złoić to pole+wysoka trawa to idealne warunki. Ja bym się bardziej martwił polem i haszczami niż uczęszczanym chodnikiem..:) o ile się nie myle największym wydatkiem jest samo założenie kamer + monitoring, system. 2 kamery więcej to pare zł więcej dlatego z 4 robie 6. Bo co mam zamontować 4, zaoszczędzić 1000zł na 2 kamerach i mieć martwe punkty? to się mija z celem:)

Też nie jestem, ale jakbym miał dybać pół km przez pola z chaszczami w nieznane. Ale coś racji w tym jest. Jedna kamera to 500zł, podpinane bezpośrednio do rejestratora i kilka metrów kabla.

A nie orientował się waść ile za montaż z dozorem biorą u was firmy ochroniarskie. Część z nich montuje alarm z dozorem i montażem systemu kamer . W cenie własnego kupowanego osobiście zmieściły się opłaty za 2 lata . Z tym że to info sprzed kilku lat jak robiłem za montera

Ja dziękuję za firmy ochroniarskie, teściowa kolegi ma i nie poleca. Kasę biorą, reakcji brak. Przyciski napad i inne wynalazki, które nie działają. A jak chcesz zrezygnować z usług ich firmy to szantaż, że cię ktoś okradnie.

Bratowa pracuje w sklepie i o 23 dzwonili do niej z ochrony, że alarm się włączył i czy może tam pojechać i sprawdzić czy to nie fałszywy alarm, bo oni mają daleko- super, żeby chyba łeb ukręcili. Dużo jest takich historii.

Hmm muszę przemyśleć jak to rozmieścić, boję się że balkony mi zasłonią duże pole widzenia.

A problem taki, że kamery będę miał nie dużo wcześniej niż elewację i robienie podbitki w której będą montowane kamery.

Propozycja na 6 kamer

kamery 2.jpg

Jednak wolałbym się w miarę możliwości ograniczyć do 4 szt.

Edytowane przez ajni