ajni 17.01.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Witam Proszę o poradę w ilości i rozmieszczeniu kamer na domu jednorodzinnym. W załączeniu plan zagospodarowania terenu z rzutem domu i moimi propozycjami umiejscowienia kamer. Problemem mogą być balkony, które przysłonią widok z kamer . Droga dojazdowa od południa, od zachodu sąsiad, od północy szczere pole (przynajmniej na razie) i od wschodu teren sąsiadki- łąka. W planach 4 kamery IP 4MPx 4mm (czyli kąt widzenia 62 stopnie) Hikvision montowane w podbitce dachu. Zależy mi widzieć bramę garażową, taras, wejście do domu i drogę dojazdową- kto podjeżdża pod dom. Zastanawiam się czy jest sens kupować rejestrator na 8 wejść- jak to mówią na zaś. Jeśli chodzi o kamery, czym się różnią kopułowe od tuby? Tylko obudowa? Ile zdjęć bym nie widział to wszyscy na zewnątrz mają tuby. Ale kopułowe mniej się rzucają w oczy- pomijając, że niestety Hikvision ma tylko białe kamery a podbitka będzie orzechowa- pasowały by czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 18.01.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Cześć, mój sąsiad ma kamery kopułowe koloru czarnego i przyznam że są bardzo estetyczne, sam wybiore takie same, 3 kamery na taki duży obszar to chyba trochę za mało, sporo martwych punktów, zastanów się czy nie lepiejdołożyć trochę i dorobić z 1-2 kamery i mieć pełny monitoring. Ja też początkowo chciałem 4 ale zrobie 6 i będę miał widok na wszystko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajni 22.01.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Te 3 kamery to tylko propozycja, z tyłu domu są tylko pola i żeby się dostać stamtąd trzeba by dość długo iść wysoką trawą i przejść przez rów z wodą. Choć nie wykluczam, że martwy punkt jest duży. Może ktoś ma lepszą propozycję rozmieszczenia? Np. siedzi w temacie kamer itp. Ja jestem mechanikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 22.01.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Ja myślałem żeby dać 2 kamery w słupkach ogrodzenia po przekątnej wtedy kamery obejmują praktycznie całą działkę łącznie z domem. Coś z szerokim kątem. Problem tylko taki że w nocy działka musi być oświetlona bo diody montowane w takich kamerach na niewiele się zdadzą i widać będzie tylko trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 23.01.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Te 3 kamery to tylko propozycja, z tyłu domu są tylko pola i żeby się dostać stamtąd trzeba by dość długo iść wysoką trawą i przejść przez rów z wodą. Choć nie wykluczam, że martwy punkt jest duży. Może ktoś ma lepszą propozycję rozmieszczenia? Np. siedzi w temacie kamer itp. Ja jestem mechanikiem złodziejem nie jestem ale jakbym coś chciał komuś złoić to pole+wysoka trawa to idealne warunki. Ja bym się bardziej martwił polem i haszczami niż uczęszczanym chodnikiem.. o ile się nie myle największym wydatkiem jest samo założenie kamer + monitoring, system. 2 kamery więcej to pare zł więcej dlatego z 4 robie 6. Bo co mam zamontować 4, zaoszczędzić 1000zł na 2 kamerach i mieć martwe punkty? to się mija z celem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.01.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Im więcej kamer tym lepiej na początku starczą te cztery ale widoczna kamera to ostrzeżony włamywacz już w kominiarce i nici z rozpoznania zatem ukryta kamera tam gdzie najprawdopodobniej złodziej stanie autem i na łby kominiarki będzie wciągał . A co do oświetlenia to cały dozorowany obszar uzbroić w lampy z czujką podczerwieni . Zysk taki że będziemy mieli obraz w kolorze noca i będzie widac szczegóły stroju włamywaczy . A nie zwyczajowe szarak kurtka/bluza jasniejszy o ton odcień spodni etc. Wywalone pieniądze. No i najważniejsze ubezpieczenie ze zniżką za system dozoru. A nie orientował się waść ile za montaż z dozorem biorą u was firmy ochroniarskie. Część z nich montuje alarm z dozorem i montażem systemu kamer . W cenie własnego kupowanego osobiście zmieściły się opłaty za 2 lata . Z tym że to info sprzed kilku lat jak robiłem za montera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajni 30.01.2017 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) złodziejem nie jestem ale jakbym coś chciał komuś złoić to pole+wysoka trawa to idealne warunki. Ja bym się bardziej martwił polem i haszczami niż uczęszczanym chodnikiem.. o ile się nie myle największym wydatkiem jest samo założenie kamer + monitoring, system. 2 kamery więcej to pare zł więcej dlatego z 4 robie 6. Bo co mam zamontować 4, zaoszczędzić 1000zł na 2 kamerach i mieć martwe punkty? to się mija z celem:) Też nie jestem, ale jakbym miał dybać pół km przez pola z chaszczami w nieznane. Ale coś racji w tym jest. Jedna kamera to 500zł, podpinane bezpośrednio do rejestratora i kilka metrów kabla. A nie orientował się waść ile za montaż z dozorem biorą u was firmy ochroniarskie. Część z nich montuje alarm z dozorem i montażem systemu kamer . W cenie własnego kupowanego osobiście zmieściły się opłaty za 2 lata . Z tym że to info sprzed kilku lat jak robiłem za montera Ja dziękuję za firmy ochroniarskie, teściowa kolegi ma i nie poleca. Kasę biorą, reakcji brak. Przyciski napad i inne wynalazki, które nie działają. A jak chcesz zrezygnować z usług ich firmy to szantaż, że cię ktoś okradnie. Bratowa pracuje w sklepie i o 23 dzwonili do niej z ochrony, że alarm się włączył i czy może tam pojechać i sprawdzić czy to nie fałszywy alarm, bo oni mają daleko- super, żeby chyba łeb ukręcili. Dużo jest takich historii. Hmm muszę przemyśleć jak to rozmieścić, boję się że balkony mi zasłonią duże pole widzenia. A problem taki, że kamery będę miał nie dużo wcześniej niż elewację i robienie podbitki w której będą montowane kamery. Propozycja na 6 kamer Jednak wolałbym się w miarę możliwości ograniczyć do 4 szt. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez ajni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts