Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, potrzebuję szlifierki kątowej do robienia bruzd w ścianach różnego typu od cegły po beton kończywszy na wielkiej płycie. Bruzdy będą pod rury chłodnicze głębokość ok 5-6 cm. Po między 2 cięciami użyje młota udarowego że szpikulcem do zrobienia bruzdy, proszę o pomoc, jakiego sprzętu potrzebuje jakiej mocy aby wykonać takie cięcia, tarcza diamentowa to podstawa.
https://forum.murator.pl/topic/225948-jaka-szlifierka-k%C4%85towa-do-kucia-bruzd-w-%C5%9Bcianach/

Najlepiej użyj bruzdownicy zamiast szlifierki. Będzie łatwiej i szybciej.:

dwutarczowa będzie tańsza i może mieć mniejszą moc, ale środek bruzdy po nacięciu do wykucia

bruzdownica I.jpg

lub wielotarczowa, droższa, potrzebuje większą moc ale nie trzeba wykuwać środka

bruzdownica II.jpg

Edytowane przez przemo1
E tam problem, jedziesz 2 razy po 3 cm szerokości, na dodatek podłączasz odkurzacz i masz bez pyłu ( no z pyłem, ale mniejsze ilości) i robota dużo wygodniejsza niż z diaksem. A jak już musi być szlifierka, to weź jakąś dużą, firma w zależności od budżetu.
A co z głębokością. Czytałem ze te zazwyczaj do 3-4 cm potrafią. Aja potrzebuje prawie 2 razy więcej. Niestety te bruzdy bede wykonywane pod sufitem poziomo. Bardzo niewygodnie.
  • 4 weeks później...

Ja trochę zajmuje się elektryka i jak nam padła bruzdownica to ciałem bruzdy boschem GWS 7-125

Idzie nieźle, ładnie tnie nawet prety zbrojeniowe .

Do bruzd 6cm głębokości to tak jak kolega wyżej pisze lepiej użyć 230mm.

Jak masz coś kupować to za marketówke zapłacisz około 250zł a np za BOSCH GWS 20-230 JH 230mm 2200W około 440zł więc wydaje mi się, że lepiej dopłacić te 200zł i mieć sprzęt na kilka ładnych lat :)

Witam, potrzebuję szlifierki kątowej do robienia bruzd w ścianach różnego typu od cegły po beton kończywszy na wielkiej płycie. Bruzdy będą pod rury chłodnicze głębokość ok 5-6 cm. Po między 2 cięciami użyje młota udarowego że szpikulcem do zrobienia bruzdy, proszę o pomoc, jakiego sprzętu potrzebuje jakiej mocy aby wykonać takie cięcia, tarcza diamentowa to podstawa.

Specjalistycznymi narzędziami do robienia bruzd pod różnego rodzaju instalacje w ścianach są bruzdownice z serii Bosch GNF. Posiadają one wózek jezdny, dwie tarcze z regulacją głębokości i szerokości bruzdy oraz możliwość odsysania pyłu, co przy tego rodzaju pracach jest niezwykle przydatne.

Jeśli interesują Cię małe szlifierki, szczególnie polecamy dwie: Bosch GWS 7-115 Professional z tarczą o średnicy 115 mm, oraz GWS 7-125, o średnicy 125 mm, jednakowoż przy kuciu w cegle, czy betonie lepiej sprawdzi się nieco większy i mocniejszy sprzęt (tarcza 150mm). Tu polecamy GWS 15-150 CIP. Wybierając model warto zwrócić uwagę na możliwość regulacji obrotów, na przykład w pracach przy glazurze ma to duże znaczenie.