Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu

sylwekr

Recommended Posts

Chciałbym ocieplić strop na poddaszu i na tym zrobić podłogę. Tylko, ze mam już wełnę mineralną "twardą" wyjdzie z niej ok 20 cm warstwa i chcę dokupić styropian (20-30 cm). Co najpierw położyć wełnę czy styropian, czy jakąś paraizolację też położyć. Obecnie na stropie są rury od WM, przewody elektryczne w peszlach, a ogólnie strop nie jest wylany idealnie równo i położenie na nim teraz folii nie gwarantuje szczelności bo jest spore ryzyko podziurawienia. Jak to zrobić teraz dobrze, wełna na niej styropian, czy najpierw styropian a później wełna i jak zrobić paraizolację. Dodatkowo jeszcze na tym chciałbym położyć płyty OSB aby mieć środkową część poddasza użytkową "na graty"

Pomyśl o celulozie bezpośrednio na strop, dzięki swoim właściwościom wchłaniania i przekazywania wilgotności powinna ładne oddawać wilgoć całą powierzchnią

Dodatkowo bardzo dokładnie zasypie ci każdy kanał wentylacyjny oraz przewód, nie będziesz musiał nic docinać.

Na to możesz dać wełnę i OSB, podłoga może trochę "pływać" ale na graty powinno być wystarczająco dobrze. Przynajmniej mam nadzieję bo sam chce tak zrobić :)

Chcesz położyć 20 cm. waty i jeszcze na to 30 cm. styropianu ? Dobrze rozumiem , bo to będzie razem 50 cm. ocieplenia , jeszcze płyty osb . Jak wysokie jest poddasze ?

Tak, planuję ok 50 cm ocieplenia.

Pomyśl o celulozie bezpośrednio na strop, dzięki swoim właściwościom wchłaniania i przekazywania wilgotności powinna ładne oddawać wilgoć całą powierzchnią

Dodatkowo bardzo dokładnie zasypie ci każdy kanał wentylacyjny oraz przewód, nie będziesz musiał nic docinać.

Na to możesz dać wełnę i OSB, podłoga może trochę "pływać" ale na graty powinno być wystarczająco dobrze. Przynajmniej mam nadzieję bo sam chce tak zrobić :)

No właśnie boję się tego "pływania". Może tam kiedyś wylądować jakaś ławeczka do ćwiczenia, sztanga, więc raczej celuloza odpada. Odnośnie oddawania wilgoci to też nie bardzo to widzę. Chciałbym zrobić tą podłogę w miarę szczelnie aby żaden gryzoń tam się nie dostał, a przez płyty OSB to średnio by ta wilgoć została oddana.

Edytowane przez sylwekr