Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kabel na odległość 80m

Recommended Posts

Witam,

Mam słup w ogrodzeniu działki i na nim bedzie licznik z zabezpieczniem, moc przydzielona to 14kW 25A. Od tego licznika musze pociagnac kabel do skrzynki przy domu na odleglosc 80m. Moje pytania są nastepujace:

- jaki kabel YKK 4x10 czy YKY 5x10 ?

- czy jezeli bedzie 4x10 to trzeba robic bednarke ( w planach budowlanych jej nie ma)

- kabel z miedzi czy aluminium? który lepszy, bezpieczniejszy, bardziej wytrzymały itp.

Witam,

Mam słup w ogrodzeniu działki i na nim bedzie licznik z zabezpieczniem, moc przydzielona to 14kW 25A. Od tego licznika musze pociagnac kabel do skrzynki przy domu na odleglosc 80m. Moje pytania są nastepujace:

- jaki kabel YKK 4x10 czy YKY 5x10 ?

Poczytaj warunki techniczne które otrzymałes z ZE, zwykle podają minimalną srednicę a na pewno podają ilość żył.

- czy jezeli bedzie 4x10 to trzeba robic bednarke ( w planach budowlanych jej nie ma)

masz juz fundament ? uziemienie najlepiej w nim, jak juz za pozno to bednarka i uziom prętowy

- kabel z miedzi czy aluminium? który lepszy, bezpieczniejszy, bardziej wytrzymały itp.

Zdania podzielone, przy takiej odległości jak twoja można mysleć o ALU, troche zoaszczedzisz.

wieczorem bede mial odpowiedzi na pytanie 1,2. Natomiast ad3. zasilanie docelowe, ad4. brak w planie budowlanym uziomu. Chodzi mi glownie o odlegloac 80m czy ma to duze znaczenie czy ciagniemy na 10 m czy na 80m? (jak to sie przeklada uzytkowanie, pobor- rachunki, itp.) Jak by Pan to zrobil u siebie dom 68m+50m (podasze uzytkowe- piekarnik lodowka swiatlo, trojfazowka do pily, betoniarki- uzwyana glownie do dokonczenia domu).

ps. przypuśćmy ze to Pan ustala warunki i projektuje i jest wykonawca.Co by Pan zrobił.

wieczorem bede mial odpowiedzi na pytanie 1,2. Natomiast ad3. zasilanie docelowe, ad4. brak w planie budowlanym uziomu
Tragedia ! W takim razie powinien być w części elektrycznej tego projektu. Jeżeli tam również nie ma, projektant do d...

Przepisy nakazują coś takiego zrobić - tutaj wykonawca ma pole do popisu. A jak to zrobić - kierownik budowy ma umieć, skoro nakaz ten wynika z Rozporządzenia wykonawczego do Prawa Budowlanego.

Po drugie - skoro zasilanie docelowe, należy podeprzeć się dwoma czynnikami :

- projekt

- WTP z Tauron.

Jak by nie patrzył, taniej i korzystniej jest dać kabel aluminiowy od skrzynki licznikowej do domu o przekroju nie mniej niż 25 mm2 i podłączyć go pod listwę zalicznikową (patrz WTP - warunki techniczne przyłączenia).

Reszta, czyli w budynku - zgodnie z projektem i przepisami. Elektryk wykonujący powinien znać szczegóły.

masz juz fundament ? uziemienie najlepiej w nim, jak juz za pozno to bednarka i uziom prętowy
Ale nie za późno na wywalenie kierownika budowy na pysk.

Poczytaj warunki techniczne które otrzymałes z ZE, zwykle podają minimalną srednicę a na pewno podają ilość żył.
Ani jedno, ani drugie.

Natomiast na pewno podają układ sieci zasilającej, granicę własności/eksploatacji oraz spodziewany prąd zwarcia w miejscu przyłączenia.

Edytowane przez elpapiotr

czy ciagnac powietrzem 80m kabla do domu. pytam o kabel, lubie jezdzic na rowerze
Po co ? Gdzie mowa o przyłączu napowietrznym ?

w projekcie domu jest YKY żo 5x25

Naprawdę miedziany ?

Szok. To ja proponuję 4-żyłowy 35 mm2 Al, i na pewno będzie i lepiej, i taniej.

Przy okazji - do czego projektant ma zamiar podpiąć piątą żyłę tego kabla ?

Edytowane przez elpapiotr

Inaczej, prosze o zaprojektowanie przylacza elektrycznego stalego (do tablicy elektrycznej) do domu jednorodzinnego o mocy przylaczeniaowej 11kW, Budynek jest odalony od licznika (umieszczonego na slupie) 80m. Budnynek ma 120m2, podstawowe odbiorniki prądu (pralka,zmywark,lodowka, plyta indukcyjna), chcialbym miec gniazdo 3fazowe do podlaczenia betoniarki na czas dokonczenia budowy