pawelurb 31.08.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 jaką powinienem zrobić grubość fundamentu , nie wiem jeszcze z jakiego materiału dokładnie wybuduje ściany i czy 1 czy 2 w czy też może 3 warstwy, ale chciałbym zrobić już fundamenty, tylko o jakiej szerokości ? z bloczków wyjdzie mi ściana o szer. 25 cm, a jak bede budował z BK 36 cm, to bedzie wystawać... czy musze się decydować odrazu na szersze ściany fundamentowe? czy też mogą one być węższe od ścian? jak tak to ile jest dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 31.08.2004 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 jedyna i oczywista odpowiedź jaka się zaraz sama nasuwa: ZGODNIE Z PROJEKTEMi tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 31.08.2004 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 no tak, ale jak się nie jest zdecydowanym co do materiału na ściany? w projekcie mam "Maxy" a chciałbym coś cieplejszego i grubszego... narazie chcę zrobić funadamenty, a ściany później , w przyszłym roku , ale to z czego i jakie one będą będzie zależało od spraw finansowych, jak zrobię fundament zgodny z projektem to bedzie on miał 25 cm , i tym samym pewnie pozbawię się możliwości budowy później grubszej i cieplejszej ściany, w drugą stronę też ciężko utopić w ziemi więcej niz będzie potrzebne, pytam o mozliwości jakiejś tolerancji , tzn. zeby pozostawić sobie jakieś pole manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 31.08.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 jak masz projekt gotowy to zawsze będzie jeszcze proces tzw. adaptacji, gdzie masz szanse wprowadzic zmiany. Zdecyduj się na materiał i technologię (1W, 2W, 3W) i niech Ci architekt adaptujący to wprowadzi i przeliczy fundamenty. Wtedy będziesz wiedział dokładnie jak robić fundamenty. Nie po to płacisz za projekt żeby potem uprawiać własną radosną twórczość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 31.08.2004 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Dokładnie .Wybierz przynajmniej rodzaj ściany 1W,2W,3W.Załóż grubość ścian fundamentowych jak grubość ściany nośnej.Słuchaj pawelurb,zaczynając budowę musisz mieć takie rzeczy ustalone,zmiany konstrukcyjne w czasie budowy mogą się źle skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 31.08.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Fundament może być węższy niż ściana - ale raczej niewiele (ok 5-8 cm) i chyba nie przy scianie trójwarstwowej - żeby trzecia warstwa nie wisiała w powietrzu.U mnie fundament 24cm, ściana PTH 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 31.08.2004 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 jaką powinienem zrobić grubość fundamentu , nie wiem jeszcze z jakiego materiału dokładnie wybuduje ściany i czy 1 czy 2 w czy też może 3 warstwy, ale chciałbym zrobić już fundamenty, tylko o jakiej szerokości ? z bloczków wyjdzie mi ściana o szer. 25 cm, a jak bede budował z BK 36 cm, to bedzie wystawać... czy musze się decydować odrazu na szersze ściany fundamentowe? czy też mogą one być węższe od ścian? jak tak to ile jest dopuszczalne? Fachowcem nie jestem ale obawiałabym się robić fundament węższy niż materiał, z którego będzie ściana. Fundament ma być podstawą, więc musi stanowić solidną podporę dla ścian. Takie jest moje zdanie, chociaż mogę się mylić. Ja mam fundament lany 24cm i ściany suporex 24cm (na to przyjdzie styropian ale on nie wymaga podpory). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 31.08.2004 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 podejżewam że u mnie też skończy się na BK ( suporeksie ) i ze 25 cm wystarczy, ale w zasadzie najwyżej zrobię fundament nie z bloczków tylko lany o szerokości 40 cm, wtedy pole manewtu będzie już spore, bo da radę i 1w np. BK czy PTH, lub nawet 3w , pewnie takie przewymiarowane fundamenty nie wpłyną zasadniczo na koszt całej inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 01.09.2004 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 U mnie ściana fundamentowa 20 cm z bloczka koszt ok. 10 tys. Jeżeli zwiększenie o 10 tys kosztów fundamentu Cie nie przeraża to już jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 01.09.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Wybierz przynajmniej rodzaj ściany 1W,2W,3W. tak, tak nastepne zaraz pytanie zada czy 1W, czy 2W, czy 3W ? potem, czy BK, czy PH, lub silka ? następnie czy styropian czy wełna ? A o grubości fundamentów było już 100 postów, które zapewno już czytał po ma ponad 100 swoich, ale co tam zadam jeszcze raz.. Chyba w wolnym czasie powybieram posty do tych ciągle powtarzającyhc się pytań i będę to tylko wklejał pytających, to może jak tak wrzucę 100 sztuk to będzie głupio, tym co chwila pytają o to samo. Mało to zadawałeś już nawet podobne pytania fundamenty a rodaj materiału na ściany - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=31995&highlight=grubo%B6%E6+fundament%F3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 01.09.2004 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 jakbym znalazł to co szukam to nie pytałbym, a jak się komuś nie chce odpisywać to po co marnuje czas, można poprostu nie odpisywać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 01.09.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Fachowcem nie jestem ale obawiałabym się robić fundament węższy niż materiał, z którego będzie ściana. Fundament ma być podstawą, więc musi stanowić solidną podporę dla ścian. Takie jest moje zdanie, chociaż mogę się mylić. Ja mam fundament lany 24cm i ściany suporex 24cm (na to przyjdzie styropian ale on nie wymaga podpory). Istnieje mozliwosc przewieszenia scinay na fundamencie, i to jest jak najbardziej prawidlowe, ograniczenia sa prz przegrodach 3W. Przy 1W nie ma potrzeby ponoszenia kosztów aby uzyskac wymiary fundamentu i scian takie same. Przy 2 W tez nie ma takiej koniecznosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 01.09.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 no tak, ale jak się nie jest zdecydowanym co do materiału na ściany? w projekcie mam "Maxy" a chciałbym coś cieplejszego i grubszego... narazie chcę zrobić funadamenty, a ściany później , w przyszłym roku , ale to z czego i jakie one będą będzie zależało od spraw finansowych, jak zrobię fundament zgodny z projektem to bedzie on miał 25 cm , i tym samym pewnie pozbawię się możliwości budowy później grubszej i cieplejszej ściany, w drugą stronę też ciężko utopić w ziemi więcej niz będzie potrzebne, pytam o mozliwości jakiejś tolerancji , tzn. zeby pozostawić sobie jakieś pole manewru. heya, a co moze byc cieplejszego niz max ?? grubsze ??? a po co ? odpowiedz sobie i ...nam na to pytanie PO CO ? pozdro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczery 01.09.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 a co moze byc cieplejszego niz max ?? grubsze ??? a po co ? odpowiedz sobie i ...nam na to pytanie PO CO ? pozdro, on to wie, tylko pupe nam zawraca, nie długo będzie miał 10000 postów na podobny temat, "forumowicz to brzmi dumnie" - dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 01.09.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Fundament może być węższy niż ściana - ale raczej niewiele (ok 5-8 cm) i chyba nie przy scianie trójwarstwowej - żeby trzecia warstwa nie wisiała w powietrzu. U mnie fundament 24cm, ściana PTH 30. I tak też może być a le tylko dla 1-warstwowych. Przy 3-warstwowych ściana fundamentowa musi być odpowiednio gruba. ... ale w zasadzie najwyżej zrobię fundament nie z bloczków tylko lany o szerokości 40 cm, wtedy pole manewtu będzie już spore, bo da radę i 1w np. BK czy PTH, lub nawet 3w , pewnie takie przewymiarowane fundamenty nie wpłyną zasadniczo na koszt całej inwestycji A co zrobisz gdy przy ścianie fundamentowej 40 zdecydujesz się na silikaty 18? Lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 01.09.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Co wy z tym nabijaniem postów chodzi o jakies profity? może jakas kasa? prenumerata?, czy chodzi wam o to hasełko elita forum itp.? Może ktoś kto chce sobie nabić posty odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 01.09.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Co wy z tym nabijaniem postów chodzi o jakies profity? może jakas kasa? prenumerata?, czy chodzi wam o to hasełko elita forum itp.? ... A może ty Ty tym postem nabijasz "punkty" zamiast się konkretnie wypowiadać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 02.09.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 A może ty Ty tym postem nabijasz "punkty" zamiast się konkretnie wypowiadać?Jak poszukasz moich postów to zobaczysz, że tylko konkretnie się wypowiadam i dlatego zupełnie nie rozumiem o co chodzi z nabijaniem postów, co faktycznie tak jak mówisz teraz robimy. Mogłeś odpowiedzieć konkretnie to też byś nie nabijał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.09.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 ja Ci wytłumaczę, jest grupa ludzi (nie wszyscy) którzy przyrostki, np. "forumowicz to brzmi dumnie" trakują jak stopnie wojskowe, ot "forumowicz to brzmi dumnie" to już chyba taki kapral, itd... nie wiem, to brak jakiegoś dowartościowania w domu, pracy. Żartuje oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 17.06.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 U mnie w projekcie jest ława 70x30 z B15 zbrojona na chudziaku 10 cm. Zrezygnowaliśmy z chudziaka bo grunt bardzo nośny (glina z kamieniami) za to daliśmy ławę wys. 40 cm z B20. Potem izolacja pozioma na ławie i zamiast lanej ściany o gr 30 cm murowana z bloczków B20 o grubości zewnątrz 38 cm i 25 wewnątrz (pod ściany o grubości odpowiednio 29 i 19 cm). Wykonawca proponował ściany fundamentowe szer. 25 ale nie zgodziłem się bo ściana nośna budynku MUSI opierać się całą szerokością na fundamencie. Dopuszczalny jest nawis po 2-3 cm z obu stron, ale dla materiału pełnego, a nie dla pustaków ceramicznych typu MAX (tak uważam).Z drugiej strony zaprawa osłabia ścianę, zatem ściana z bloczków o szerokości 38 cm odpowiada mniej więcej wytrzymałościowo ścianie lanej o gr 30 cm., a ściana z bloczków szer 25 cm = lana 20 cm.Dodatkowo nacisk jednostkowy na cm2 ławy jest przy szerszej ścianie z bloczków ok 30% mniejszy i niweluje częściowo błędy w osiowej dokładności wymurowania ściany (oś ławy - oś ściany fundamentowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts