Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka szer. fundamentu?

Recommended Posts

ja Ci wytłumaczę, jest grupa ludzi (nie wszyscy) którzy przyrostki, np. "forumowicz to brzmi dumnie" trakują jak stopnie wojskowe, ot "forumowicz to brzmi dumnie" to już chyba taki kapral, itd... nie wiem, to brak jakiegoś dowartościowania w domu, pracy.

Żartuje oczywiście :D

A ja zawsze odczytywałem to jako "forumowicz to brzmi durnie"

:lol:

• 1 month później...
U mnie ściana fundamentowa 20 cm z bloczka koszt ok. 10 tys. Jeżeli zwiększenie o 10 tys kosztów fundamentu Cie nie przeraża to już jest dobrze. :lol:

Nono 10.000 to ty nie dom a jakas kamienice budujesz ??. No i do tego pewnie te Twoje fundamenty ze 3 metry wysokosci beda mialy !!!!

Cos chyba z ta kalkulacja u Ciebie nie tak.

• 2 years później...

Witam!

Mam podobny "problem" jak autor tego wątku. Chciałbym wybudować dom parterowy bez użytkowego poddasza, ale mam zamiar wykonać strop teriva (może kiedyś komuś przyda się poddasze). Zastanawiam się czy ściana fundamentowa grubości 25 cm z bloczków fundamentowych będzie odpowiedniej szerokości. Dom będzie budowany z maksa. Przy 25 cm ściana będzie zwisać z dwóch stron.

Skłaniam się do wypowiedzi nieco wyżej napisanej przez "kst", że ściana fundamentowa powinna być szersza od ściany z maksa. Widziałem ściany fundamentowe murowane na 38 cm, a potem ściana z maksa. To chyba jest lepsze rozwiązanie.

Co sądzą o tym fachowcy?

• 2 years później...

jasne.

Ława ma szerokość 50 cm na niej stoi bloczek betonowy szer 38cm a na nim pustak szerokości 30cm. Jeśli wszystko wybudujemy w osi to powstanie taka piramida szeroka u podstawy i węższa u góry. Padający na śianę deszcz będzie powodował wpływanie wody wprost na ścianę fundamentową. Ale obecnie ocieplamy zarówno ścianę fundamentowa jak tą z belitu. tak więc dajemy do ściany fundamentowej styropian XPS grybości 10 cm na klei to licząc od osi (38/2 + 10) będzie 29 cm + klej = 30 cm od osi. A teraz ścianazewnętrzna dajemy osieplenia 15cm czyli licząc od osi będzie (30/2 + 15) = 30 cm Tak więc ściana nośna zrównała nam się z fundamentową a zazwyczaj powinno być tak, że to ściana nośna wystaje poza fundamentową i kapiąca woda kapie dalej od ściany a nie w ściane. A już nie piszę o folii kubełkowej, która chyba też się powinna schować pod ścianą.

• 5 years później...

Witam.

Ja mam właśnie taka sytuację, iż ściana fundamentowa zakończona wieńcem jest szeroka na 38 cm, a ściany nośne będę stawiał z silki N25 co daje luz 13 cm. Planuję ścianę nośną licować ze ścianą fundamentową od zewnątrz. Zostanie mi zatem 13 cm wieńca w środku budynku. Zastanawiam się jak będzie pracowała podłoga na tym 13 cm zapasie, a jak na wylewce poziom 0 ?