enedue 18.01.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Jako że kolektywnie dusimy się w smogu, chciałabym poruszyć temat jak pięknie są traktowani obywatele, co jednak chcieliby nie smrodzić i grzać prądem. Tak sobie szukałam sprzedawcy prądu i przy tej okazji właśnie wyszedł problem z jego dystrybutorami. Cóż, jeśli mamy przyjemność mieszkać na przykład w Bydgoszczy, gdzie rządzi niepodzielnie Energa, to rzeczywiście sprawa staje się wykonalna - firma udostępnia bardzo tani prąd w godzinach pozaszczytowych, ale co najważniejsze, te godziny w taryfie Ekonomiczna Dolina mają sens, gdy się chce grzać prądem mieszkanie i cwu. A mianowicie - tani prąd mamy od 13 do 16 i od 22 do 7 rano. Godziny idealne - rano ciepło, ciepła woda jest, w południe można dogrzać mieszkanie, co w zasadzie przy normalnie ocieplonym domu wystarcza do wieczora, co więcej, można dogrzać zapasy wody, nadszarpnięte po porannych ablucjach. W dni wolne od pracy godziny dzienne dają tyle ile potrzeba czasu na ugotowanie obiadu, pranie, użycie odkurzacza, naładowanie laptopów czy telefonów. Jest też propozycja taryfy weekendowej, g12w, iście rajska, gdzie nie tylko tani prąd jest we wszystkie wolne dni, ale również w ciągu dnia od 13 do 15 i od 22 do 6 rano.Podobnie jest w Krakowie, gdzie taryfa weekendowa również zawiera godziny południowe w dni powszednie.Nieco mniej fajnie jest pod zarządem Enei na zachodzie - w taryfie weekendowej nie ma godzin popołudniowych dni powszednich ale za to tanie godziny zaczynają się już o 9 wieczorem, co ma znaczenie, jeśli grzeje się cwu. Za to w zwykłej taryfie g12 tani prąd jest od 22 do 7 rano - sympatycznie i można sobie wybrać, kiedy w ciągu dnia chcemy mieć tani prąd, byleby to było między 13 a 17. Czyli też interesująco - jest jakaś alternatywa dla braku tanich godzin w dni powszednie w weekendowej.A jak wygląda sprawa w Warszawie, mieście stołecznym, gdzie mi się przydarzyło mieszkać? Ano wygląda tak, że tutaj króluje byłe RWE czy też obecne Innogy Stoen Operator. I cóż to to proponuje? Poza absurdalnymi stawkami za prąd, zwłaszcza w taniej taryfie budzącymi jedynie uśmiech politowania, godziny owej taniej taryfy następujące - dla g12 od 13 do 15 i od 22 do 6 rano lub dla g12w od 22 do 6 rano i całe dnie wolne od pracy. O tanich godzinach w ciągu dnia powszedniego w tej taryfie ani słóweczka. Czyli jeśli chcę kupować tani prąd w taryfie g12w i mieć go w ciągu dnia również, jak połowa obywateli tego kraju, to jestem niewolnicą firmy Innogy Stoen Operator, która mi uniemożliwi ów zakup, prawem monopolisty.Prąd to nie są kolczyki, kiecki czy wypasione fury. Prąd jest podstawą działania tej cywilizacji, bez niego nie istniejemy. Stąd moje pytanie - jakim cudem występują takie różnice w dostępie do taniej energii w jednym kraju?Dlaczego dopuszczono do dyktatu monopolistów i uzależniono życiowe interesy obywateli od fantazji w zasadzie nie wiadomo kogo? Nie ukrywam, że jestem bardzo niezadowolona z tego, jak został potraktowany mój region, wręcz po macoszemu. Co z tego, że zmieniam sprzedawcę energii, choć to miłe, skoro upudrowane RWE, pardon, InnogySO oświadcza mi, że godziny dostaw prądu są jakie są i - to już mój wniosek - jak mi się nie podoba, to się mogę do Bydgoszczy przeprowadzić?NIBY DLACZEGO?Prąd nie jest luksusem, tylko podstawą, a na podstawie jakiegoś chorego prawa stworzono sytuację, w której ludzie są zależni od kaprysu monopolisty - a jak się nie podoba, to spadaj na Mazury. W dodatku, tylko niektórzy ludzie, bo jak widać, można inaczej. Co do firmy Innogy bawiącej się w znaczki - przypadkiem wiem, ile kosztuje opracowanie identyfikacji wizualnej i szlag mnie trafił, jak zobaczyłam te figlarne śliczności i opisującej mi, jak się produkuje na piknikach naukowych, jakoś nie dociera.Szanowne InnogySO, sprzedajecie prąd nie zmysłową bieliznę i liczy się jakość oferty - liczy matematycznie, a nie wizerunkowo. Nie jest tak, że im droższe i trudniej dostępne - tym lepsze i bardziej prestiżowe :evil:No chyba że się nie liczy, bo jesteście monopolistą i możecie klienta spuszczać na bambus. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) O czym ty piszesz? Kto Ci karze być w Stoenie. Zadzwoń do PGE to jego obszar działania. Atam masz do wyboru G11, G12 i G12w z wykendami i codziennie 22-6 oraz zimą 13-15 a latem 15-17 Edytowane 18 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 18.01.2017 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Nie, nie jego teren, PGE nie obsługuje Warszawy, informacje bezpośrednio z PGE.To jeszcze lepiej, znaczy moja mniejszość jest jeszcze mniejsza niż myślałam LOL! Edytowane 18 Stycznia 2017 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 enedue twoim dystrybutorem wcale nie musi być Stoen. Możesz wybierać i przebieraćWejdź na stronę: https://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 18.01.2017 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Musi. Sprzedawcą nie musi, to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Nie łapmy się za słówka.. Wiadomo o co chodzi. Taryfę G12W masz praktycznie taką samą jak większość czyli 22-6, 13-15 i soboty z niedzielami. Kasy sporo możesz zaoszczędzić zmieniając niech już będzie sprzedawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 18.01.2017 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 No nie mam, nie mam tych godzin 13-15, o to chodzi. Blokuje mnie operator. Se mogę kupować tanią energię, ale jej nie dostanę, tak po prostu. Informacja prosto od sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 18.01.2017 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 I ma to znaczenie. Bo aby mieć ciepłą wodę wieczorem, potrzebuję tych godzin w ciągu dnia. Inaczej muszę czekać prawie do 12 w nocy. I niby dlaczego? Skoro zdecydowana większość kraju nie musi? A reszta jak musi to tylko do 11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.01.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 enedue - 27 lat ,,róbta co chceta" zrobiło swoje.Spróbuj też np. jeździć z biletem miesięcznym różnymi pks-ami. Kraj rozczłonkowany w wielu dziedzinach życia i za pstryknięciem palca nie da się naprawić ćwierćwiecznej działalności wywrotowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts