Piootr85 18.01.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam, Założenie jest takie, chce mieć kominek, który sobie czasami rozpale na jesień, zime, żeby dogrzać salon, pewnie będzie to max.30 razy w roku. Ogólnie ma być ogrzewanie gazowe). Tak aby posiedzieć przy ogniu jak ludzie pierwotni, wypić herbatę i poczytać książkę, nie będzie palone po kilkanaście godzin, tylko powiedzmy 3-4h za każdym razem. Nie chce żadnych płaszczy wodnych, szamotu czy systemu rozprowadzania powietrza.Dzwoniłem do 3 fachowców, ceny od 8-15 tyś. Od razu teksty, że oni marketowch wkładów nie zakładają - sam wkład zaczyna się od 3800 zł. Rozumiem, że niektórzy oszczędzają mocno na gazie, zakładają sobie płaszcze wodne i grzeją takim kominkiem od Września do Marca 12h dobe i kominek musi swoje kosztować i być z porządnych materiałów. Wg. mnie kupno wkładu jest wydatkiem rzędu 1500zł, wszelkie rury podstawki następne 1000, płyty do obudowania, izolacje powiedzmy następny 1000 zł, i to złożyć do kupy powiedzmy za 1500 zł co daje 5000 tyś. Nawet jakbym dał wkład za 4000 tyś, to 7,5 tyś, za dwa dni pracy to trochę drogawo wg. mnie .Jeżeli zna ktoś kogoś w Wielkopolsce, co zna się na sztuce robienia kominków, a nie kasuje za to tyle bankier proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.01.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Nie mów głośno że chcesz montować kominek bo zaraz Cie tu zjedzą że będziesz smrodził innym z komina , lepiej kup sobie pompę ciepła a efekt ognia można mieć w telewizorze. A tak na poważnie rozglądnij się za kozami można kupić czasem ładna kozę wolnostojącą która spełni wszystkie twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.01.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam, Założenie jest takie, chce mieć kominek, który sobie czasami rozpale na jesień, zime, żeby dogrzać salon, pewnie będzie to max.30 razy w roku. Ogólnie ma być ogrzewanie gazowe). Tak aby posiedzieć przy ogniu jak ludzie pierwotni, wypić herbatę i poczytać książkę, nie będzie palone po kilkanaście godzin, tylko powiedzmy 3-4h za każdym razem. Nie chce żadnych płaszczy wodnych, szamotu czy systemu rozprowadzania powietrza. Dzwoniłem do 3 fachowców, ceny od 8-15 tyś. Od razu teksty, że oni marketowch wkładów nie zakładają - sam wkład zaczyna się od 3800 zł. Rozumiem, że niektórzy oszczędzają mocno na gazie, zakładają sobie płaszcze wodne i grzeją takim kominkiem od Września do Marca 12h dobe i kominek musi swoje kosztować i być z porządnych materiałów. Wg. mnie kupno wkładu jest wydatkiem rzędu 1500zł, wszelkie rury podstawki następne 1000, płyty do obudowania, izolacje powiedzmy następny 1000 zł, i to złożyć do kupy powiedzmy za 1500 zł co daje 5000 tyś. Nawet jakbym dał wkład za 4000 tyś, to 7,5 tyś, za dwa dni pracy to trochę drogawo wg. mnie . Jeżeli zna ktoś kogoś w Wielkopolsce, co zna się na sztuce robienia kominków, a nie kasuje za to tyle bankier proszę o kontakt. Wysłałem na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piootr85 18.01.2017 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Dobrze wiedzieć Z tego co wiem, jeżeli pali się drewnem dobrze wysuszonym, takim co sobie poleży 2-3 sezony mocno się nie kopci poza tym mam taką lokalizacje, że nikomu i tak nie będę kopcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 18.01.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Nie kominek tylko koza ,za Jotul F3 używkę dałem 1200 pln jako że jest pokryta emalią wciąż wygląda jak nowa i sprawdza się idealnie.Tym można ogrzać cały do piętrowy .Wczoraj paliłem od 17do 23 w salonie miałem 24°C czyli idealna temperatura dla mojej kobiety a na piętrze 21 o godz. 8 rano salon 21.6 a piętro 20.4 .W nocy było -9 na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.01.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Nie kominek tylko koza ,za Jotul F3 używkę dałem 1200 pln jako że jest pokryta emalią wciąż wygląda jak nowa i sprawdza się idealnie.Tym można ogrzać cały do piętrowy .Wczoraj paliłem od 17do 23 w salonie miałem 24°C czyli idealna temperatura dla mojej kobiety a na piętrze 21 o godz. 8 rano salon 21.6 a piętro 20.4 .W nocy było -9 na zewnątrz. Jak żeś Ty ogrzał tym Jotulem całą chałupę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 18.01.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Jak żeś Ty ogrzał tym Jotulem całą chałupę? Otwarty parter i klatka schodowa, problemem jest przy zamknięciu drzwi w sypialniach .Trzeba pamiętać że koza w moim domu to dodatek do ogrzewania gazowego ale na forum sądzą że jest odwrotnie.Dlaczego ?W poprzednim sezonie spaliłem 400 m3 gazu i 5-6 mp drewna. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez funky_koval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ja mam kozę palę rekreacyjnie przeważnie w sobotę.W grudniu paliłem dość często dużo wolnego:) W styczniu tylko raz. Koza hass+sohn Madeira dolot z zewnątrz podpięty bezpośrednio do kozy jest małej mocy 2-6kW ale pomimo tego potrafi w domu w parę godzin zrobić piekło. Da rade ogrzać niemal cały dom klatka schodowa załatwia piętro a pomieszczenia przyległe do salonu powoli się dogrzewają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts