the_anonim 11.03.2021 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Projekty projekciki tak jak wspominałem teraz jest czas na ich realizację. W wielki skrócie wyglądało to tak: Małża zażyczyła sobie Stolik kawowy do salonu. Pokazała zdjęcie z inspiracją, trochę się skrzywiłem trochę uśmiechnąłem, wsiadłem w auto i pojechałem na złomowisko:lol2: Przywiozłem materiał Szybkie planowanie projektu Spawarka w dłoń i jazda I w sumie moja praca się tu skończyła, żona dostała szlifierki, papiery ścierne, spraye, lakiery, odrdzewiacze, szczotki itp. z robiła takie "cudeńko". Tak szczerze byłem sceptycznie nastawiony na początku ale efekt końcowy bardzo mi pasuje, jest inny, jest jedyny niepowtarzalny i pasuje nam do wnętrza i mieści wszystko jak są goście na kawie (wielkość 1x1m) czego chcieć więcej;) Ps. Stoli wykonany w trendzie "zero waste":P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 16.03.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Ciekawe, ciekawe, ja myślałem coś w stylu złamanej płyty żelbetowej można czasem takie coś spotkać na insta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 17.03.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Bardzo ładny stolik, czym czerniłeś blachę? Oksyda czy to farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 19.03.2021 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Well done Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.05.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Kominek Czuję się zainspirowany Dokładnie taki sam komin planuję wykonać u siebie. I przy zamawianiu nasunęło mi się pytanie, jak uszczelnione jest przejście przez panel na rąbek? W komplecie do komina mam tą "blachę dachową skośną" z przepustem, u Ciebie widze, że ona w całości schowana jest pod panelem i jedynie w panelu jest dopasowany otwór na tą wystającą część i jak rozumiem tu jest jakieś uszczelnienie dodatkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Hej maaszak Dokładnie tak jak piszesz. Nie pamiętam jakiego uszczelniacza użyłem ale dałem go fest:yes:. Fotka pokazuje wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 A teraz Siemandero wszystkim. Trochę się zapuściłem z tematami bieżącymi. To może pierwsze trochę danych. Zima się skończyła dość późno bo dla mnie pod koniec kwietnia. Dane: Stan podlicznika z PC przed zimą 1600kWh Stan po zimie 3750 Czyli 2150 kWh x ~0,40zł(dokładnie nie wiem ile płacę za II taryfę ale coś koło tego) = 860zł ( za cały sezon zimowy) Ps. Tak 100% w drugiej taryfie idzie ogrzać mój dom tą mała pompą (5kw) no może w 98%. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 18.05.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 A teraz Siemandero wszystkim. Trochę się zapuściłem z tematami bieżącymi. To może pierwsze trochę danych. Zima się skończyła dość późno bo dla mnie pod koniec kwietnia. Dane: Stan podlicznika z PC przed zimą 1600kWh Stan po zimie 3750 Czyli 2150 kWh x ~0,40zł(dokładnie nie wiem ile płacę za II taryfę ale coś koło tego) = 860zł ( za cały sezon zimowy) Ps. Tak 100% w drugiej taryfie idzie ogrzać mój dom tą mała pompą (5kw) no może w 98%. Pozdro. Świetny wynik. Wrzuć w stopkę parametry domu. Może być podobnie do mojego albo inaczej ale pokazujące przekroje, materiały i zapotrzebowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Projekty, projekciki cd.. Temat jeszcze z początku marca z tego co widzę po zdjęciach, to stół jadalniany wizja była dość jasna od dawna drewno metal. Blat w postaci całego "slab-a" z tak zwanym oflisem bądź live edge, nogi metalowe dla równowagi lekkie ale nie banalne(czytaj na pewno nie dwa prostokąty z profila 40x60:P) i tu z pomocą przyszedł jeden fajny jutuber z za wielkiej wody. Potem przyszedł czas szukania materiału na blat, i powiem wam że były chwile zwątpienia, ceny powalają ale udało się znaleźć bardzo dobry materiał i to można powiedzieć pod domem bo całe 10km od nas. A były już plany jazdy po całym kraju. Zresztą to wszystko nie ważne. Lecimy z fotorelacją. Materiał to jesion 4/5lat suszony pod chmurką rozmiar ~90/95x235cm grubość wyjściowa 6cm wilgotność ~12% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Nogi to pręt fi12 w kształcie dwóch "odwróconych koron". Malowanie czarny mat spray. Poszło łącznie 45szt metrowych prętów:o Pierwsze przymiarki Blat po frezowaniu i szlifowaniu (papier od 60 do 240) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Składanie tego w całość. Ceowniki użyte aby zapobiec wypaczaniu się blatu Blat gotowy do impregnowania Na spód poszedł olej Koopmans olej twardy (Yagolie parkiet kolor bezbarwny) i na to lakier tej samej firmy Houtlak PU (półmat). Na górną cześć blatu poszedł sam lakier bo stwierdziliśmy że olej trochę za bardzo przyciemna materiał. 3 warstwy oleju po każdej szlifowanie papier 800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Gotowy projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Z jednej strony stołu z założenia ma być ławka z drugiej krzesła. Wiec teraz Ławka Materiał: Drewno akacja, nogi metal w podobnym stylu co stół pręt fi 10 Przed i po;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Nogi Ubytki wypełnione żywicą epoksydową plus barwnik czarny No i efekt po oleju tym samym co blat, tu olej zrobił taką robotę że postanowiliśmy nic więcej z tym nie robić Efekt końcowy (deska z jednej strony ma zostawiony oflis a od strony stołu ścięta na równo żeby się wygodnie siedziało) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Na koniec zostały upolowane krzesła z Ikea i bam! mamy gdzie jeść posiłki;) Ps. fotka stołu z dzisiaj Podsumowując to był duży projekt jak dla mnie, ale też bardzo przyjemny (momentami ). Ilość roboczo godzin bez odpowiedniego zaplecza jest przy czymś takim ogromna, szkoda pisać. Z grubych tematów "w środku" pozostaje zielona ściana w salonie, a poza tym pewnie jeszcze ze sto małych rzeczy. Pozdro dla budujących a w szczególności samorobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2021 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 seler2 zapomniałem ci odpisać sorki, wszystko przy stoliku kawowym robione sprayem dałem żonie resztki jakie miałem i się bawiła. Oksydą jeszcze nie robiłem ale widziałem efekty, dobrze to wygląda. exetterenak stopki brak z lenistwa, ale postaram się poprawić z grubsza to 20cm xps pod płytą, 20cm styro0,32 ściana, 16cm Pir dach, PC 5kw i Reku. zapotrzebowanie jak dobrze pamiętam ~45kw/m2 roczne na poziomie 6200/6300kwh czy jakoś tak. Gdzieś jest podane całe OZC moje liczone przez Asolta. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 19.05.2021 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Hej Anonim, podaj proszę wymiary blatu i jego cenę. Wyszło kapitalnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 19.05.2021 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 seler2 zapomniałem ci odpisać sorki, wszystko przy stoliku kawowym robione sprayem dałem żonie resztki jakie miałem i się bawiła. Oksydą jeszcze nie robiłem ale widziałem efekty, dobrze to wygląda. exetterenak stopki brak z lenistwa, ale postaram się poprawić z grubsza to 20cm xps pod płytą, 20cm styro0,32 ściana, 16cm Pir dach, PC 5kw i Reku. zapotrzebowanie jak dobrze pamiętam ~45kw/m2 roczne na poziomie 6200/6300kwh czy jakoś tak. Gdzieś jest podane całe OZC moje liczone przez Asolta. Pozdro Dalej uważam że to dobry wynik. Zakładając poprawność wyliczenia OZC SCOP wychodz około 3.0. 6300/2150=2,93 I zazdroszczę umiejętności manualnych oraz wyobraźni do tworzenia wyposażenia. Czytałem już od jakiegoś czasu Twój dziennik i bardzo mi odpowiada to co robisz pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 26.05.2021 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Hej. Obserwuję dziennik i jestem pod wrażeniem Twoich umiejetności stolarskich. Świetnie te meble wyglądają. Mam pytanie jeszcze co do elewacji. Widze że od kiedy zaciągałeś siatkę minęło juz prawie 4 lata. Jak oceniasz trwałość? Zaciągałeś klej tylko na raz czy dawałeś tez 2 warstwę? Widać gdzieś jakieś złuszczenia spękania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts