Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

Projekty projekciki tak jak wspominałem teraz jest czas na ich realizację.

W wielki skrócie wyglądało to tak:

Małża zażyczyła sobie Stolik kawowy do salonu. Pokazała zdjęcie z inspiracją, trochę się skrzywiłem trochę uśmiechnąłem, wsiadłem w auto i pojechałem na złomowisko:lol2:

Przywiozłem materiał:D

DSOlD2E.jpg

Szybkie planowanie projektu

884A5Oy.jpg

Spawarka w dłoń i jazda

EFxa7dD.jpg

oCA4pq0.jpg

I w sumie moja praca się tu skończyła, żona dostała szlifierki, papiery ścierne, spraye, lakiery, odrdzewiacze, szczotki itp. z robiła takie "cudeńko".

lpWYd5g.jpg

5TmEKob.jpg

81nLzIA.jpg

Tak szczerze byłem sceptycznie nastawiony na początku ale efekt końcowy bardzo mi pasuje, jest inny, jest jedyny niepowtarzalny i pasuje nam do wnętrza i mieści wszystko jak są goście na kawie (wielkość 1x1m) czego chcieć więcej;)

Ps. Stoli wykonany w trendzie "zero waste":P

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Kominek

jnKL9Dh.jpg

Czuję się zainspirowany :)

Dokładnie taki sam komin planuję wykonać u siebie. I przy zamawianiu nasunęło mi się pytanie, jak uszczelnione jest przejście przez panel na rąbek? W komplecie do komina mam tą "blachę dachową skośną" z przepustem, u Ciebie widze, że ona w całości schowana jest pod panelem i jedynie w panelu jest dopasowany otwór na tą wystającą część i jak rozumiem tu jest jakieś uszczelnienie dodatkowe?

A teraz Siemandero wszystkim.

Trochę się zapuściłem z tematami bieżącymi. To może pierwsze trochę danych. Zima się skończyła dość późno bo dla mnie pod koniec kwietnia.

Dane:

Stan podlicznika z PC przed zimą 1600kWh

Stan po zimie 3750

Czyli 2150 kWh x ~0,40zł(dokładnie nie wiem ile płacę za II taryfę ale coś koło tego) = 860zł ( za cały sezon zimowy)

Ps. Tak 100% w drugiej taryfie idzie ogrzać mój dom tą mała pompą (5kw) no może w 98%:p.

Pozdro.

A teraz Siemandero wszystkim.

Trochę się zapuściłem z tematami bieżącymi. To może pierwsze trochę danych. Zima się skończyła dość późno bo dla mnie pod koniec kwietnia.

Dane:

Stan podlicznika z PC przed zimą 1600kWh

Stan po zimie 3750

Czyli 2150 kWh x ~0,40zł(dokładnie nie wiem ile płacę za II taryfę ale coś koło tego) = 860zł ( za cały sezon zimowy)

Ps. Tak 100% w drugiej taryfie idzie ogrzać mój dom tą mała pompą (5kw) no może w 98%:p.

Pozdro.

Świetny wynik. Wrzuć w stopkę parametry domu. Może być podobnie do mojego albo inaczej ale pokazujące przekroje, materiały i zapotrzebowanie ;)

Projekty, projekciki cd..

Temat jeszcze z początku marca z tego co widzę po zdjęciach, to stół jadalniany wizja była dość jasna od dawna drewno metal. Blat w postaci całego "slab-a" z tak zwanym oflisem bądź live edge, nogi metalowe dla równowagi lekkie ale nie banalne(czytaj na pewno nie dwa prostokąty z profila 40x60:P) i tu z pomocą przyszedł jeden fajny jutuber z za wielkiej wody.;) Potem przyszedł czas szukania materiału na blat, i powiem wam że były chwile zwątpienia, ceny powalają ale udało się znaleźć bardzo dobry materiał i to można powiedzieć pod domem bo całe 10km od nas. A były już plany jazdy po całym kraju. Zresztą to wszystko nie ważne. Lecimy z fotorelacją.

Materiał to jesion 4/5lat suszony pod chmurką rozmiar ~90/95x235cm grubość wyjściowa 6cm wilgotność ~12%

KATB0kY.jpg

4eqW3xJ.jpg

MFsx5lF.jpg

3wpIzFV.jpg

uW4jxx0.jpg

Składanie tego w całość.

Ceowniki użyte aby zapobiec wypaczaniu się blatu

7Kx21k6.jpg

744y3Qb.jpg

Blat gotowy do impregnowania

nWeCaA5.jpg

Na spód poszedł olej Koopmans olej twardy (Yagolie parkiet kolor bezbarwny) i na to lakier tej samej firmy Houtlak PU (półmat).

Chz1hen.jpg

Na górną cześć blatu poszedł sam lakier bo stwierdziliśmy że olej trochę za bardzo przyciemna materiał. 3 warstwy oleju po każdej szlifowanie papier 800.

Nogi

MzmjMNx.jpg

Ubytki wypełnione żywicą epoksydową plus barwnik czarny

bWUuvpZ.jpg

No i efekt po oleju tym samym co blat, tu olej zrobił taką robotę że postanowiliśmy nic więcej z tym nie robić

4PQooIl.jpg

Efekt końcowy (deska z jednej strony ma zostawiony oflis a od strony stołu ścięta na równo żeby się wygodnie siedziało)

JZJUH3y.jpg

fRuKWIG.jpg

Na koniec zostały upolowane krzesła z Ikea i bam! mamy gdzie jeść posiłki;)

l2ge742.jpg

Ps. fotka stołu z dzisiaj

Podsumowując to był duży projekt jak dla mnie, ale też bardzo przyjemny (momentami :p). Ilość roboczo godzin bez odpowiedniego zaplecza jest przy czymś takim ogromna, szkoda pisać. Z grubych tematów "w środku" pozostaje zielona ściana w salonie, a poza tym pewnie jeszcze ze sto małych rzeczy.

Pozdro dla budujących a w szczególności samorobów.

seler2 zapomniałem ci odpisać sorki, wszystko przy stoliku kawowym robione sprayem dałem żonie resztki jakie miałem i się bawiła. Oksydą jeszcze nie robiłem ale widziałem efekty, dobrze to wygląda.

exetterenak stopki brak z lenistwa, ale postaram się poprawić;) z grubsza to 20cm xps pod płytą, 20cm styro0,32 ściana, 16cm Pir dach, PC 5kw i Reku. zapotrzebowanie jak dobrze pamiętam ~45kw/m2 roczne na poziomie 6200/6300kwh czy jakoś tak. Gdzieś jest podane całe OZC moje liczone przez Asolta.

Pozdro

• Like 1

seler2 zapomniałem ci odpisać sorki, wszystko przy stoliku kawowym robione sprayem dałem żonie resztki jakie miałem i się bawiła. Oksydą jeszcze nie robiłem ale widziałem efekty, dobrze to wygląda.

exetterenak stopki brak z lenistwa, ale postaram się poprawić;) z grubsza to 20cm xps pod płytą, 20cm styro0,32 ściana, 16cm Pir dach, PC 5kw i Reku. zapotrzebowanie jak dobrze pamiętam ~45kw/m2 roczne na poziomie 6200/6300kwh czy jakoś tak. Gdzieś jest podane całe OZC moje liczone przez Asolta.

Pozdro

Dalej uważam że to dobry wynik. Zakładając poprawność wyliczenia OZC SCOP wychodz około 3.0. 6300/2150=2,93

I zazdroszczę umiejętności manualnych oraz wyobraźni do tworzenia wyposażenia. Czytałem już od jakiegoś czasu Twój dziennik i bardzo mi odpowiada to co robisz

pzdr

Hej. Obserwuję dziennik i jestem pod wrażeniem Twoich umiejetności stolarskich. Świetnie te meble wyglądają. Mam pytanie jeszcze co do elewacji. Widze że od kiedy zaciągałeś siatkę minęło juz prawie 4 lata. Jak oceniasz trwałość? Zaciągałeś klej tylko na raz czy dawałeś tez 2 warstwę? Widać gdzieś jakieś złuszczenia spękania?