Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OCIEPLENIE

Wczoraj w końcu przyjechał styro bo reszta zabawek już leży i czeka od prawie dwóch tygodni. Styro i paleta od kolegi Fightera (wielkie dzięki za załapanie się na dobą cenę) reszta gadżetów z neta. Udało mi się zrobić wczoraj 16m2(8x2m) w 5 godzin. Wszystko postaram się wam opisać na bieżąco ale przemyslenia trochę później jak będę miał więcej doswiaczenia.

Przy rozładunku pomagał tesć i sąsiad - 110paczek (33m2) grubosć 20cm

gAKbPQp.jpg

l10uIoT.jpg

Klej do siatki, siatka i grunt:

NTcTvBh.jpg

AUR9qgr.jpg

cp1nS2s.jpg

Kleję na piankę Inststik

EZtnqAS.jpg

Wzór fantazja:)

7ou7vxB.jpg

Pozdrawiam

No jak pieknie :) na styro nic nie poradzisz - czasy realizacji sa jakie sa :) ceny zreszta tez. Pewnie zima bedzie fajnie - znowu bedzie "zimowa promocja styropianowa by fighter1983"

Pierwszy raz mam okazje policzyc ze zdjecia po dostawie spakowana palete :p

25x190 szara - zgadza sie (6 na warstwie x 4 warstwy, plus 1)

4 x siatka Caparol - zgadza się

2x Putzgrund610 25kg - zgadza się

Wztki nie trzeba :p

Edytowane przez fighter1983

Masz już pierwsze refleksje odnośnie klejenia?Łatwo, ciężko, może być? Czy wybór pianka vs klej podyktowany był względami praktycznymi (nie trzeba się babrać z klejem), jak to wychodzi cenowo?

Mam ale podzielę się jak zrobię większość domu bo mi się zmienia ta opinia w raz z czasem, do soboty mam nadzieje pogląd mi się wyrobi. ;)

Masz listwę startową? To na dole to XPS?

Listwy nie mam styro opiera się bezpośrednio na xps-ie.

Na palecie widzę worki a kleisz na piankę... ?

Tak jak napisał Marek to jest klej do siatki

Szybka relacja:

Tyle zrobiłem w pierwszy dzień

bb8KV9Q.jpg

A to już fotki z wczoraj:

Doszła jedna warstwa górą (został pasek 30cm)

QXqXEB3.jpg

Ganek i pomieszczenie tech.

x5r84nW.jpg

nWjydpe.jpg

zXhZFxD.jpg

Jest trochę więcej zrobione ale ciemno już było więc fotek brak. Jak widać tempo trochę spada bo trzeba wyżej latać ale na razie wszystko robię bez rusztowania.

Poza tym tempo zwolniło bo musiałem się zająć uszczelnianiem paroizolacyjnym którego nie chciało mi się robić wcześniej:)

Taśma butylowa i jedziemy (bardzo dobrze klei, dużo lepiej niż Vaporseal który przy tym to jakaś pomyłka)

lpvlhPZ.jpg

rImHwaw.jpg

SBsNMNE.jpg

Z lewej już wszystko uszczelnione a końcóweczka po prawej jeszcze nie:

kuh9iHR.jpg

a tak BTW: zalapales sie na ta roznice transportowa o ktorej rozmawialismy, Knauf policzyl 1,5 a nie 3.

Korekta na @

Przelew zlecony - potw na @

odeslij mi tylko prosze kopie korekty

pamietaj o przewiazaniach w naroznikach!

zdjecie numer 4. 3 i 4 plyta od dolu nie ma przewiazania w narozniku zewnetrznym, w wewnetrznym chyba tez.

I pamietaj o "L" w otworach okna/drzwi.

Styro powinienes miec wyciety w ksztalt litery "L" - nie mozesz miec polaczenia plyt styropianowych tworzacych jakby przedluzenie linii otworu okiennego bo ci bedzie pekac tzw "strzalka" w narozniku.

Reszta bdb :)

Jeszcze maszynka skopiowana wiadomo od kogo:rolleyes:

oPvWEyt.jpg

56jhRYx.jpg

Podłączenie dalej nie wiem czy jest prawidłowe dwie pierwsze próby kończyły się wywaleniem korków w skrzynce elektrycznej(ale to było dawno i nie prawda:D). No ale niby działa i radzi sobie

flPdIps.jpg

Pozdro lecę kleić dalej.

Ps. Fighter jeszcze raz dzięki.

zalapales sie na ta roznice transportowa o ktorej rozmawialismy,

Z tego co widzę po FV jest 185zł/m3 więc się załapałem na 1,5zł.

pamietaj o przewiazaniach w naroznikach!

zdjecie numer 4. 3 i 4 plyta od dolu nie ma przewiazania w narozniku zewnetrznym, w wewnetrznym chyba tez.

I pamietaj o "L" w otworach okna/drzwi.

Styro powinienes miec wyciety w ksztalt litery "L" - nie mozesz miec polaczenia plyt styropianowych tworzacych jakby przedluzenie linii otworu okiennego bo ci bedzie pekac tzw "strzalka" w narozniku.

Reszta bdb :)

Spoko loko przewiązanie jest ale jest tak zajebiście zrobione że go nawet nie widać:D (a może to te szumy na fotkach). Ale tylko o grubość płyty czyli 20cm. Myślę że to nie problem.

A okna mam od podłogi więc L-ki nie robię u dołu tylko u góry mogę zrobić.

Dzięki za tipy

Ehh te rury. To temat rzeka. Nie nie będę ich chował mam między nimi a ścianą 8-9cm i tam pójdzie Pir. Nic lepszego nie wykombinowałem a zakrywać nie chcę w razie W

Jeśli to temat rzeka, to pewnie to rozważałeś, ale i tak zapytam :p nie łatwiej było w takim razie zamontować je w odległości 20 kilka centymetrów i po prostu je troszkę odsunąć od elewacji?

Pogadałem dziś 'chwilkę' z fighter1983 (dzięki raz jeszcze za poświęcony czas), no i chyba mnie przekonał do klasycznej zaprawy klejowej i kołkowania bo do dziś dnia zamierzałem kleić styropian o grubości 20cm na piankę (ew obwodowo pianka + 6 placków kleju by było szybko). Dodatkowo powrócił temat kołkowania. Nie jest to jednak drogi biznes a można spać spokojniej.

Pozdrawiam

Karol