Daniellos_ 02.10.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 opcja na bogato - oblatujeszcały ząbek dookoła taśmą butylową 10cm i na to klej i siatkę. .http://www.budujemydom.pl/i/images/8/0/7/dz0yMDAmaD0yNjQ=_src_191807-aib_tasma_butylowa_integra_b1_budujemydompl.jpg Twój styro wygląda jakby idealnie przylegały płyty do siebie. Aż miło popatrzeć po mojej walce z krzywym swissporem.Zastanawia mnie różnica w odcieniach grafitu tego Twojego knaufa. Co jest przyczyną i czy ma to wpływ na jego parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.10.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 idealnie to przylega etixx ten grafit to taki standard w knaufie. Kolor nie ma wplywu na parametry - ciecie z bloku "przyciemnia" styropian grafitowy, raz mniej raz bardziej. skutek uboczny produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.10.2017 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 A tu temat nad którym ostatnio dumam. Czyli jak zrobić żeby to estetycznie wyglądało i żeby woda spływająca po ścianach nie zaszkodziła elewacji. I nie za bardzo wiem jak to wykończyć. Ziemią dom będzie podsypany tak że kołki będą zakryte może nawet cały xps, ale co ze schodkiem? Opcje są takie: 1. Przycieram xsp-a na równo ze styro tak na poziomie 10cm od góry i zatapiam siatkę do połowy xps-a i tak też lecę z tynkiem potem przysypuję to jakimś drobnym kamyczkiem do poziomu styro i tak zostaje (nie będzie widać schodka) 2. Xps zostaje tak jak jest siatkę zatapiam tylko do poziomu styro i potem np. przyklejam płytkę klinkirową na tym "uskoku" i przysypuję kamyczkiem gołego xps-a. Jest ładna opaska z kamyczka a płytka klinkierowa odcina grunt od elewacji. Pytanie brzmi czy woda spływająca po elewacji nie będzie mi się pchała gdzieś pomiędzy połączenie styro xps i czy bez kapinosu jak dojadę tynkiem aż w grunt czy po jakimś czasie nie zacznie mi jakieś zielone gówno wychodzić dołem po tynku? A może zrobić tynk mozaikowy na połączeniu styro xps i wyciągnąć go z 15cm nad grunt i olać sprawę. Ehh ciężki temat. Moim zdaniem to kiepskie rozwiązanie. Po pierwsze estetycznie ale to kwestia gustu więc nie dyskutuję, ale co ważniejsze na tym "cokoliku" będzie Ci się osadzał syf z powietrza jak na parapecie i potem z deszczem będzie robił zacieki. Już lepszym rozwiązaniem jest płaska ściana do samego dołu. Nie potrafię powiedzieć czy od dołu nie będzie zieleniał tynk bo u siebie jeszcze tynku nie mam. Mam zagruntowane i na razie tak funkcjonuje czekając na lepsze czasy ale jesli miesjcami ściany zielenieją (bo zielenieją od północy) to zielenieją na całej wysokości a nie tylko przy ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 05.10.2017 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 aiki Daneillos M.A.G dzięki za pomysły, na chwilę obecną robię tak jak napisał M.A.G Już lepszym rozwiązaniem jest płaska ściana do samego dołu Ściąłem xps-a na równo z styro na wysokości około 10cm i zatopiłem siatkę, potem się zobaczy. Tu ładnie wiadać jak przycięty jest xps, poza tym siatka przechodzi przez trzy materiały izolacyjne jakich użyłem u siebie w domu (od pir-u przez styro aż do xps-a) Zestaw małego Picassa którym się bawię w ostatnie dni i efekty: Poza tym jest zadowolony z maszynki do styro można sobie przeciąć takie centymetrowe plasterki bardzo szybko. Ps. zamówiłem drzwi będą za 4/5 tygodni. Aż się boję co przyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 05.10.2017 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 fighter jak już zaglądasz to szybkie info chciał bym do ciebie. Tynk o którym rozmawialiśmy to Guardi tynk kwarcowy (5 lat na rynku) i pewnie to nic ci nie mówi ale tak naprawdę to jest firma Lakma a tą pewnie już kojarzysz. Jeśli byś coś słyszał w swoim "środowisku zawodowym" to był bym wdzięczny za opinie. Oczywiście jeśli ktokolwiek miałby jakieś info o tym produkcie śmiało pisać.Rozważam trzy opcje 1. Amphisilan2. Carbon3. Tynk kwarcowy z miką Guardi Pozdrawiam Ps. Daniellos poruszył temat mojego styro, jak będę miał chwilę to napiszę "laurkę" dla firmy Knauf bo warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 05.10.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 dobry wybór z tym przycięciem XPS, teraz po prostu zaciągnij go siatką do samego dołu i weź czymś "kauczukowym" przeciągnij tam gdzie będzie zakryty/zasypany. Sam uskok będzie przyjmował dużo wody na twarz, ale XPS pod nim nic sobie z tego nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 09.10.2017 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 weź czymś "kauczukowym" przeciągnij tam gdzie będzie zakryty/zasypany. Masz jakiś sprawdzony środek to podlinkuj. Z góry dzięki. Ps. uskoku nie ma wszystko ładnie przytarte pod kątem tak że woda ma ładnie spływać na sam dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 09.10.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Jak po czasie oceniasz trudność siatkowania i zaklejania styro na elewacji? Ja się cały czas waham i łamię, czy się tego podejmować... Nie mamy parterówki, więc wysokość maksymalna to prawie 8m, z drugiej strony jak widzę, jak to robią ekipy to wolałbym jednak sam i pewnie jak wielu staję przed trudnym dylematem. Ogólnie myślałem na początku, że tylko przykleimy styro, ale widzę, że idzie Ci sprawnie i ładnie siatkowanie, więc biorę i to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 09.10.2017 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Zdjęcia z postępów. Udało się zrobić ścianę szczytową. Niestety urlop się skończył tak że tempo (choć i tak słabe) zwolni:sick: Uprzedzając pytanie co to za wstawki z xps-a. W tym miejscu będzie elewacja w drewnie wymyślona przez szalonego właściciela:D, w skład zestawu wchodzą listwy do boniowania 5x2cm (pionowo) w których zostanie umieszczona kantówka 5x5cm na wkrętakch(~30cm) do ściany przez xps-a, następnie do owej kantówki zostanie zamocowana deska elewacyjna we wzorze jodełki:stirthepot:. Jak ktoś nie kuma o co kaman to niestety musi zaczekać na realizację . Zdjęcia może coś rozjaśnią Zagłębienie na na listwy bonie będzie przez całą długość od góry do dołu. Taki będzie wzór tylko większa rozpiętość tu jest 120 a na ścianie będzie 160cm Poza tym powoli powiększa mi się grono obserwatorów na działce: Piesek Kotek (ale trzeba go znaleźć na fotce) poza nimi jest jeszcze rudy piesek i rudy kotek. Ogólnie to są zwierzaki sąsiadów ale jakoś lepiej jest im u mnie na działce tak że bacznie śledzą postępy wygrzewając się w słońcu. Ksawery nie ominą mojej niestety mojej działki tak że mam kolejną kupkę drzewa do kominka. To jest tylko gałąź z mojego starego drzewostanu w linii działki. Na szczęście przeważnie wszystko leci na łąkę sąsiada. Takich kupek mam już parę rozsianych po całej działce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 09.10.2017 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Jak po czasie oceniasz trudność siatkowania i zaklejania styro na elewacji? Osobiście bardziej mi się podoba zatapianie siatki. To taka odstresowująca robota coś jak te książeczki z mandalami dla dorosłych:lol2:. Jak miałeś piątkę z plastyki w podstawówce to dasz sobie radę. A wysokość elewacji nie ma znaczenia robisz od góry jeden poziom rusztowania i rozwijasz dalej siatkę jak skończysz poprzedni. Pytanie czy masz rusztowanie żeby sobie przestawiać jak ja. Ja kleję styro potem siatka i przenoszę się dalej z rusztowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.10.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Masz jakiś sprawdzony środek to podlinkuj. Z góry dzięki. Ps. uskoku nie ma wszystko ładnie przytarte pod kątem tak że woda ma ładnie spływać na sam dół. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6953317980 sorry za surowosc linku ale na telefonie nie moge tego inaczej ogarnac. Ta masa jest zajebista. Bez rozpuszczalnikow wiec i na gole styro mozna dac - ja jednak bym polecal najpierw siatke w kleju zatopic i dopiero posmarowac. Jak nie gleboko to jedno wiaderko powinno Ci starczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 09.10.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Jeśli mogę się podpiąć sebcioc55 czy moge tej masy użyć do mojego problemu... mógłbyś spojrzeć na ten temat?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341198-Hydroizolacja-pierwsza-warstwa-porothermu-na-p%C5%82ycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 09.10.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Sebcio, przecież to ta sama super masa (bardziej pasuje mi farba niz masa), którą polecałem u siebie w db. Miałem 3 srodki od adw, dysperbent = gówno/kurestwo jakich mało, lać po papie każdego tępaka co to próbóje komuś wcisnąć (aż tak złe mam z nim doświadczenia) oraz izoplasty rw/ bw. Oba ostatnie byly super, nie pamietam ktory byl lepszy a musze cos kupic by lekko scianę garażu zabezpieczyć przed jej ociepleniem xps,em na wysokość ok 30cm bo bedzie podsypane na około... Anonm, drzewo wysusz Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 10.10.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 WitamDobrze, że Ksawery nie ruszył samej budowy. Ja obawiałem się o swoje ściany ale u nas nie wiało znowu tak bardzo. Widzę, że duże postępy u Ciebie. Klej z siatką bardzo fajnie Ci wychodzi, nie widać żadnych mazaków. Jak szybko idzie Ci z tym ociepleniem? Ile zejdzie z taką hacjendą? Tynk też samemu? PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 10.10.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Podpinam się pod pytanie o czas jaki zużyłeś na ocieplenie. Tak w godzinach uczciwej pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 10.10.2017 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 sebcic55 dzięki za link, jak rozumiem karster potwierdzasz że produkt jest dobry. Anonm, drzewo wysusz będzie schło aż dom wybuduję i kozę wstawię tak jak reszta kupek na działce tak że spoko (niektóre mają już 3lata) Dobrze, że Ksawery nie ruszył samej budowy. Ja obawiałem się o swoje ściany ale u nas nie wiało znowu tak bardzo. Widzę, że duże postępy u Ciebie. Klej z siatką bardzo fajnie Ci wychodzi, nie widać żadnych mazaków. Jak szybko idzie Ci z tym ociepleniem? Ile zejdzie z taką hacjendą? Tynk też samemu? O dom się nie boję bo ma wysokość 4,5m tak że kurniki na wsi są wyższe i stoją po drugie jestem osłonięty z trzech stron zabudową. Na działce jest bardzo cicho podczas wiatrów tylko drzewa które mam od wchodu są naprawdę wysokie i nikt ich nie pilnował przez ostatnie 30lat więc trochę się podduszają między sobą i pięknie chodzą na wietrze. Ale jak się ogarnę to może zrobię trochę porządku. Co do klejenia to wiesz wychodzi tak 4+ na moje oko a na zdjęciach trudno złapać pewne szczegóły jest równo ale i tak pójdzie jeszcze szlichta przed tynkiem tak żeby było gładziutko. Bo tynk ziarno K10 lub K15. Co do czasu pracy to napiszę wam jak skończę bo teraz było by to przekłamanie mam połowę z tym że południowa ściana (22mb) to kupa okien i myślę że będę tam trochę siedział za to północna to dużo styropianu ale żadnych obróbek. Idzie ładnie w mojej opinii na szczytowej ścianie trochę siedziałem bo były te wstawki z xps-a i schodziło. Obecnie mam 8/9 dni pracy tak po 7/8 godzin. Jedno jest pewne z drugą osobą (przynieś wynieś podaj np. żoną) było by dwa razy szybciej i mniej męczące. Ale jest ok ważne że można zrobić to samemu w pojedynkę. Tynk też będę pewnie robił sam (szwagier robi elewacje to pewnie pomoże jak będzie miał czas) sie zobaczy;) 19TOMEK65 jw. Napiszę ci jak skończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 10.10.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Na zdjęciu jest parkiet na podłogę ?Jeśli się nie mylę to jest z drewna litego, chyba modrzew. Nie znam wymiarów klepki, ale ten materiał nie idzie w parze z ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 10.10.2017 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Na zdjęciu jest parkiet na podłogę ? Jeśli się nie mylę to jest z drewna litego, chyba modrzew. Nie znam wymiarów klepki, ale ten materiał nie idzie w parze z ogrzewaniem podłogowym. hehe. Nie to jest deska elewacyjna z modrzewia syberyjskiego (20mm gruba 20cm szeroka) który u nie służy jak pełne deskowanie i sufit na dachu i ten sam materiał pójdzie na tą wstawkę drewnianą na elewację to zdjęcie tylko pokazuje jakie będzie ułożenie desek na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 10.10.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Elewacja w jodełkę ? Jeszcze nie widziałem. Tym bardziej z ciekawością poczekam. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 10.10.2017 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Inspiracją był ten budynek http://www.blog.awx2.pl/wp-content/uploads/2016/09/01-001.jpg tu link:http://www.blog.awx2.pl/2016/09/pasywna-stodola-malboeuf-bowie-architecture/ U mnie tylko będzie jeden pas ale mam nadzieję że wyjdzie fajnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts