Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

Hej Bartek

Ja po zrobieniu szybkiego doktoratu z okien a głównie z szyb widzę pakowanie się w koszty i kłopoty w eksploatacji takich fixów ten drugi raczej przejdzie ale ten pierwszy hmm..... Powiem Ci tak są firmy które ci to zrobią ale twierdzę że to pchanie się w kłopoty. Nie wiem czy masz świadomość jak taki pakiet szybowy pracuje, wyobraź sobie że takie tafle potrafią się "całować" ze sobą przy niesprzyjających warunkach (gdzieś na forum chyba były fotki jak to wygląda w zimie). Pod drugie poczytaj sobie jak ludziom potrafi samoistnie pęknąć taka szyba bo pół okna jest w słońcu a pół zacieniona np. pod okapem. A to dopiero wierzchołek góry lodowej, jeszcze temat grubości szyb odpowiedniego rozstawu ramek, jakich ramek, wypełnienia gazem o profilach które mają to trzymać w ryzach nie wspomnę. Jednym słowem koszty koszty i problemy a ten słupek wcale nie jest jakiś bardzo widoczny ja jak teraz patrzę na to moje okno w salonie to nie mogę sobie wyobrazić jak by to była jedna szyba a moje okno nie jest wysokie (2,15m).

A temat bezpieczeństwa to kolejny temat na elaborat wież mi, tydzień chodziłem i myślałem jak to ugryźć, temat rzeka. Moje wnioski tak na szybko to szyba hartowana nie klejonka. Jedna i druga ma wady i zalety od Ciebie zależy które cechy są dla Ciebie priorytetem.

A stanęło na normalnych szybach po konsultacjach z ludźmi Efektora i moimi montażystami:D

Pozdrawiam i powodzenia w główkowaniu.

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o samoistne pękanie to bardziej dopatrywałbym się tutaj parcia i ssania wiatru. To, że to proszenie się o kłopoty, to nie musisz mi mówić. Jest jednak instytucja małżonki, która widziała w różnych luksusowych domach takie cudeńka i wie (niestety), że się da. Później powie "kochanie, to już drugi nasz dom a ja wciąż mam niedosyt ;). Tak to już jest, że to co ładne i designerskie często nie jest praktyczne.

Jeśli chodzi o samoistne pękanie to bardziej dopatrywałbym się tutaj parcia i ssania wiatru. To, że to proszenie się o kłopoty, to nie musisz mi mówić. Jest jednak instytucja małżonki, która widziała w różnych luksusowych domach takie cudeńka i wie (niestety), że się da. Później powie "kochanie, to już drugi nasz dom a ja wciąż mam niedosyt ;). Tak to już jest, że to co ładne i designerskie często nie jest praktyczne.

Daj żonie poczytać, jakie ryzyko niesie za sobą takie duże szklenie bez podziału. Ja też chciałam okno bez podziału, bo ładniejsze. Ale poczytałam, rozmawiałam ze sprzedawcami okien i sama doszłam do wniosku, że wolę słupek, cieplejsze okna i mniejszą cenę ;)

I powiem Ci, że nawet tafle szkła po podziale robią na mnie duże wrażenie i napawają (może nie strachem) delikatnym niepokojem, kiedy z ciekawości lekko napieram na nie ręką.

Karol ile zapłacisz za takiego fixa z hartowaną szóstką i ile za montaż?. Jeśli mnie pamięć nie myli to graniczną wartością przy której poważnym firmom włącza się czerwone światło i mówią NIE to 6m2 (pamiętaj że tu chodzi o szybę więc z okna zdejmujesz przeważnie ~8cm ramy). Tak że jesteś*na styku.;)

Mój potencjalny producent okien "Pamoplast" nie widzi problemu ale nauczyłem się, że czasem trzeba myśleć za innych.

Otóż to. Mnie też przestrzegano aby nie szukać takich okien, bo w końcu znajdzie się ktoś kto mi je zrobi :p

Edytowane przez agb
literówki

dopiero zobaczysz jak to będzie gdy opuścisz taką szeroką roletę przy dużym wietrze ;)

Nie no weź, powaga? Będzie źle? Nigdy nie miałem rolet, ba nigdy nie miałem swojego własnego domu :p

the_anonim - nie wiem, to ciekawe ale nie mam takiego zestawienia tylko całość. Napisałem prośbę o zestawienie kosztów poszczególnych okien i cen ich montażu. Wiadomo, że ramy odchodzą, tutaj u mnie akurat po odjęciu wszelkich luzów/ ramek powierzchnia okna ma 5,6m2 czyli w granicach ;)

Co ciekawe, jednak zmienili mi pakiet (a ja oferma nie zobaczyłem) Miała być szyba klejona z dwóch 4mm a oznaczenie pakietu chyba na to nie wskazuje:

6ESG STD/16/6/14/6STD U=0,6 CR CZ

Z innej firmy, to okno z Dako miało kosztować 5700 ale bez doliczonych dopłat za hartowanie/ klejenie.

Pozdrawiam

Karol

Nie no weź, powaga? Będzie źle? Nigdy nie miałem rolet, ba nigdy nie miałem swojego własnego domu :p

napisałem tak bo chciałeś chronić takie duże pakiety przed wiatrem, a taka roleta jak dostanie podmuch to bedzie się wyginać jak prześcieradło na wietrze ;) i będzie walić w szybe, więc jestem pewien że rolety przy wietrze Ci nie pomogą, nawet te z szerszym pancerzem obowiązkowym dla takiej szerokości okna.

Z innej firmy, to okno z Dako miało kosztować 5700 ale bez doliczonych dopłat za hartowanie/ klejenie.

No i widzisz tu jest pies pogrzebany bo u mnie:

- Fix ze słupkiem 3x2,15m 1800zł :yes: (i raczej brak zmartwień jeśli chodzi o eksploatację)

- Balkon o który pytał Bartek 3x2,15 (szyba 6mm zwykła) 2600zł

- A za kwotę którą podałeś mógł byś mieć w tym miejscu 3 metrowego HS-a tylko niższy model niż mój ale dalej zajebiaszczy czyli EasySlide (dokładnie taką kwotę chcieli u mnie za ten model).

Tak że coś za coś, ale fakt będziesz miał piękny widok bez słupka a dzięki hartowanym szybom z obu stron okno będzie mogło służyć za bramkę do gry w gałę z dziećmi :lol2:

Ps. Zapytaj ich jak oni chcą montować to okno bo jak ręcznie to zrób fotkę ilu chłopa było do tego potrzebne.

Edytowane przez the_anonim
literówka

Nie bójcie się dużych przeszkleń ! Dają radę a efekt wizualny na prawdę jest wart dodatkowej kasy. Wiem co mówie. To kwestia estetyki i indywidualnych upodobań ale jednak podział w większości przypadków zaburza doznania estetyczne. Jeśli oszczędnośc jest na tyle dużym argumentem że jesteście w stanie przełknąć słupek to ok. Ja mimo większych kosztów zrobiłbym u siebie bez podziału. Choć czasem bryła wyznacza podział i duże okno poprostu nie leży w danej ścianie. Nawet w Paint można taką symulację zrobić - to dużo pomaga.

napisałem tak bo chciałeś chronić takie duże pakiety przed wiatrem, a taka roleta jak dostanie podmuch to bedzie się wyginać jak prześcieradło na wietrze ;) i będzie walić w szybe, więc jestem pewien że rolety przy wietrze Ci nie pomogą, nawet te z szerszym pancerzem obowiązkowym dla takiej szerokości okna.

Nie ma takiego efektu... Nawet przy tych ostatnich cyklonach/trąbach itd. nie było problemu. Roleta nie dotyka tafli szkła. Nie wygnie się nawet mimo tak dużej powierzchni jak u mnie fix 2,25x3,05. O to byłbym spokojny.

Nie ma takiego efektu... Nawet przy tych ostatnich cyklonach/trąbach itd. nie było problemu. Roleta nie dotyka tafli szkła. Nie wygnie się nawet mimo tak dużej powierzchni jak u mnie fix 2,25x3,05. O to byłbym spokojny.

No to może nie wiało u Ciebie tak jak u mnie ;) ja mam największą roletę szeroką 2,45x2,35 wys.na pancerzu aluprof 43 i jak były mega wiatry to musiałem ją podnosić bo stukała o szybę, pomiędzy nią a szybą są jakieś 2cm więc wiatr spokojnie ją wyginał. No ale może ja jestem jakoś bardziej narażony na wiatr chociaż z tego co pamiętam też masz dom na środku pola ;)

BTW: ja też jestem zwolennikiem jak największych przeszkleń jakie się da. Tak jak pisze M.A.G najlepiej to sobie zwizualizować i zobaczyć co lepiej wygląda - polecam sketchup, każdy kto umie posługiwać się myszką po paru minutach ogarnie temat

BTW2: Anonim sorry za bałagan w Twoim DB