Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejka.

Mikołaj przyniósł mi drzwi zewnętrzne i odetchnąłem z ulgą jak rozpakowałem je, bo szczerze bałem się czy producent nie przekręci koloru ale wizualnie tak na szybko jest gites (ale nie nie pokażę na razie:p).

Ale ja nie o tym. Jest problem. Drzwi mają szerokość 100cm a ja nie wiem jakim cudem mam otwór 110cm:bash:. I teraz jest sprawa bo trzeba domurować te 10cm.

Ja widzę dwa rozwiązania. Pierwsze to pójście na łatwiznę i doklejenie na pianę po prostu 10cm bez przewiązania. Drugie to obciąć cały "filar" (20cm) i domurować 30cm tu też bez przewiązania.

Żeby nie było tak łatwo to montaż drzwi robię jak okien czyli ramka MOWO będzie akurat przyklejona do tych brakujących dziesięciu centymetrów a na domiar złego z tej strony będą zawiasy (czyli większe siły będą działały). Fakt że u góry i dołu mam beton i rama MOWO jakoś by to spinała ale chyba nie warto ryzykować

Chyba sobie już sam odpowiedziałem że opcja nr 2 wchodzi tylko w rachubę. Chyba że jest jakiś trzeci sposób na który nie wpadłem?

Tak to mnie więcej powinno wyglądać.

YGXR6DH.jpg

Q0XPgCo.jpg

Tu widać jak to jest przewiązane i cięcie będzie na środku a potem przykleję bloczki o 10cm dłuższe.

ae2r0bN.jpg

Edytowane przez the_anonim

A nie możesz tych kawałków przymocować dyblami? Np na kotwę chemiczną. Ja bym pewnie nawiercił otwory i dał pręt gwintowany na kotwę wraz z podkładką i nakrętką. Oczywiście samą nakrętkę musiał byś trochę schować i później zaszpachlować ale i tak to chyba mniej roboty, a wydaje mi się że trwałość nie powinna jakoś znacznie ucierpieć.

Hej Soczek1212 pomysł nie jest zły, na pewno by się sprawdził przy silikatach ale przy bk to może być lipa, nawet jak podkładka była by średnicy 5cm to wiem że weszła by w ten materiał jak w masło albo bloczek by się ukruszył a dybel trzymał by tylko miejscowo. Tu bardziej jest problem że jest to tylko 10cm i to nich będzie przyklejona rama MOWO i obawa jest że bloczek po prostu zostanie oderwany (ukruszony) na niewielkim kawałku. O całość klejenia się nie boję wiem że jak piana złapie to tego bloczka już nie oderwiesz a jak już to np 8cm z tych 10cm doklejonych ze względu że bk jest po prostu kruchy i tu jest cały problem.

Ale dziś z rana wpadł mi inny sposób, wyrównam idealnie ścianę i dokleję pasek 10cm ale bloczek doklejany będzie przycięty wzdłuż czyli będę miał kawałek 10x59cm czyli jak go przykleję (pionowo) to będzie się trzymał 2,5 bloczka(będzie jako takie przewiązanie z obecną ścianą) . Czyli szybko licząc przykleję tylko 4 takie bloczki(niecałe 4). Ja wiem że to dalej nie rozwiązuje problemu że jest to tylko 10cm pasek ale mniej spoin powinno pozytywnie wpłynąć na siłę owej konstrukcji.

Reszta wyjdzie w trakcie;)

Myślałem o drewnie ale szybko odpuściłem (brak takich przekrojów u mnie na stanie) i chyba łatwiej i szybciej będzie to przemurować. Po prostu ramę MOWO bardziej usztywnię górą i dołem (tam mam beton) myślę że to wystarczy. Problemu by nie było gdyby drzwi otwierały się w drugą stronę no ale zawiasy są właśnie po tej. Się zobaczy w trakcie.

Hejka.

Mikołaj przyniósł mi drzwi zewnętrzne i odetchnąłem z ulgą jak rozpakowałem je, bo szczerze bałem się czy producent nie przekręci koloru ale wizualnie tak na szybko jest gites (ale nie nie pokażę na razie:p).

Ale ja nie o tym. Jest problem. Drzwi mają szerokość 100cm a ja nie wiem jakim cudem mam otwór 110cm:bash:. I teraz jest sprawa bo trzeba domurować te 10cm.

Ja widzę dwa rozwiązania. Pierwsze to pójście na łatwiznę i doklejenie na pianę po prostu 10cm bez przewiązania. Drugie to obciąć cały "filar" (20cm) i domurować 30cm tu też bez przewiązania.

Żeby nie było tak łatwo to montaż drzwi robię jak okien czyli ramka MOWO będzie akurat przyklejona do tych brakujących dziesięciu centymetrów a na domiar złego z tej strony będą zawiasy (czyli większe siły będą działały). Fakt że u góry i dołu mam beton i rama MOWO jakoś by to spinała ale chyba nie warto ryzykować

Chyba sobie już sam odpowiedziałem że opcja nr 2 wchodzi tylko w rachubę. Chyba że jest jakiś trzeci sposób na który nie wpadłem?

Tak to mnie więcej powinno wyglądać.

YGXR6DH.jpg

Q0XPgCo.jpg

Tu widać jak to jest przewiązane i cięcie będzie na środku a potem przykleję bloczki o 10cm dłuższe.

ae2r0bN.jpg

Miałem to samo. Kleiłem na klej do bk, na boki w każdym bloczku dawałem wieszaki do stelaży, kołki klejone na kotwę chemiczną. Trzyma nic nie rysuje się na tynku.

Może ja tak skromnie zaproponuję poszerzenie okienne pionowe. Nie mam pewności czy to zda egzamin, ale może się udać, niech mądrzejsze głowy się wypowiedzą.

Dopowiem jeszcze tylko, że u nas montażyści przy pomiarze zaproponowali jedno takie poszerzenie pionowe - chodziło o to, że otwór okienny był w rogu pomieszczenia - byłby problem z otwarcem skrzydła.

Pozdrawiam i podziwiam wykonaną pracę!

Edytowane przez Brysia8

Hej anonim:bye:

Ale kawał roboty odwaliłeś :jawdrop: Szacun wielki za samodzielnie wykonaną elewację ;) Zresztą całą resztę też ;)

Jedyne, co nieustająco przykuwa moją uwagę, to ten Twój XPS. Jakiś on taki niewyraźny.

Q0XPgCo.jpg

Te zacieki od gruntu, jakieś zazielenienie w rogu, przy ścianie... No i parapety. Nie chcę się czepiać, tylko takie zjawiska budzą u mnie niepokój.

Nie widziałam czegoś takiego na XPS-ie, ogólnie jestem zachwycona tym produktem i wcisnęłam go, gdzie się dało ;)

Ale u mnie, poza wyblaknięciem koloru, nic się z płytami nie dzieje. A sporo odpadów leży od marca w trawie za garażem i nawet te nie są zielone.

No nic, może szukam problemu, tam gdzie go nie ma ;) A może masz jakiś oszukany XPS :p

Tak, czy inaczej, podglądam z zaciekawieniem Twoje budowlane poczynania i podziwiam samodzielną pracę.

Powodzenia w montażu drzwi. Czekam na zdjęcia ;)

A propo doklejania czegoś dla drzwi, co dokleic do plaskiej sciany z ceramiki aby poźniej do tego przymocowac futryne drzwi wewnętrznych? Przy okazji, w projekcie mam zawsze właśnie ok 5cm wystawione murki dla futryny, to wystarczy? Przyjdzie tynk gipsowy minimum 1cm i zostanie 4. Otwory dla drzwi 80'tek robie ok 90cm.

Pozdrawiam

Karol

No to się doczekałam ;)

Jest moc :yes::yes::yes:

Mój mąż zszedłby na zawał, jakbym mu takie drzwi zafundowała :lol2:

Pytanie tylko, czy to Twój pomysł, czy Ty byłeś tym "odważnym", który na taki pomysł się zgodził ;)

Tak, czy inaczej, kolor drzwi świetny. Jest nietuzinkowo i już jestem ciekawa efektu końcowego, z gotową elewacją.

Coś czuję, że będzie cudnie :)

No ma ;)

Jeden forumowicz zmobilizował mnie do wstawienia avatara, ku radości mojego syna, który nie rozumiał, dlaczego nie mam rysunku pod swoim nickiem, a inni mają. Wczoraj była radość, że mamusia ma swój rysunek ;)

Ps. Sorki anonim za OT ;)

Ale drzwi masz piękne :)

Edytowane przez annatulipanna