Swiroman 23.02.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 A jak u Ciebie ze słońcem w tym miejscu. Widziałem kilka szklanych daszków które po czasie nie wyglądały ciekawe. Kurz brud z drzew liście a po czsie zielona szyba i mech. Ale zamysł jak zwykle dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.02.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 A jak u Ciebie ze słońcem w tym miejscu. Widziałem kilka szklanych daszków które po czasie nie wyglądały ciekawe. Kurz brud z drzew liście a po czsie zielona szyba i mech. Ale zamysł jak zwykle dobry Ehh, no właśnie mnie szklane daszki tez nie przekonują pod względem estetyki. Anonim - masz na to wylane, czy będziesz czyścił ? Dobrze, że Ci się nic nie stało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 27.02.2018 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Hej, sorki ale miałem przeprowadzkę na inne mieszkanie ostatnimi dniami (czytaj urwanie głowy, brak neta) Mogę prosić o namiar na " długie wkręty (8x300) z jakimiś koszulkami z super materiału ". Kupowałem w stacjonarnym sklepie w Kielcach na sztuki (10zł/szt) ale na 95% to są Te dłuższych nie ma z tego co wiem walec7_7 Dokładnie, dobrze że wyszło to przy montażu. chilli banana Będą fotki na pewno Swiroman , Doli. podobny daszek jest w moim rodzinnym domu fakt żadnych drzew w promieniu 20m ale wszyscy palą węglem i daszek w mojej opinii nie wygląda źle nikt nigdy nawet nie pomyślał aby go czyścić a elewacja jest biała. U siebie też nie raczej czyścić tego nie zamierzam od tego jest deszcz (mam na to wylane;)) tylko teraz mam dość dużo drzew w okolicy domu zwłaszcza wielką Lipę (rodzaj drzewa) zaraz przy wjeździe na działkę która jak zaczyna kwitnąć to cały dach jest pokryty żółtym nalotem ale jej zapach i buczenie pszczół rekompensuje mi tą niedogodność. Elewacja w tym miejscu jest czarna więc może problemu nie będzie widać, wyjdzie w praniu;). Pozdro Edytowane 27 Lutego 2018 przez the_anonim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.02.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dzien dobry costam gdzies bylo o styropianach... jesli ktos jeszcze potrzebuje info to pisac. Autorowi dziennika smiecil nie bede ale do nas mozna zajrzeci zadawac pytania BTW. Do autora: calkiem ladne budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 11.03.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) Dziś mieliśmy przyjemność na żywo oglądać w/w dom i muszę napisać, że pozytywnie nas zaskoczyło z jaką starannością i schludnością the_anonim wybudował swój domek:)Pięknie dziękujemy za zaproszenie i godziny dla nas przeznaczone . Chłopak ma mega cierpliwość . Chyba z 3 h z uśmiechem na twarzy opowiadał i odpowiadał z pasją na każde nasze pytanie...nawet te głupie:) Mam nadzieję, że to nie jedyne nasze spotkanie ....miło było nam Ciebie poznać! hehehe to nie reklama:) Edytowane 11 Marca 2018 przez ciężkiprzypadek dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.03.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Każdy samorób może gadać bez końca o budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 12.03.2018 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ja również dziękuję, zawsze fajnie jest poznać sympatycznych ludzi. Fakt zeszło trochę ale ja gaduła jestem:yes: choć pewnie jesteście o jeden krok bliżej do wymarzonego domu. A ja zawsze mam satysfakcję z takiej pomocy, jak będą konkrety na papierze kontaktujcie się śmiało może coś jeszcze pomogę zadając trudne pytania;) aiki 100% prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 17.03.2018 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Hej, Na dworze zimno biało a rodzinka śpi po obiedzie tak może uda mi się coś skrobnąć na temat moich rozważań na temat pompy ciepła biorę pod uwagę właściwie dwie opcje: Panasonic split 5kW i 7kW. Dlaczego takie małe do cholery? Wiem że trochę okoniem w stosunku do tego co jest na forum forsowane czyli: wynik OZC x2 + tania taryfa = Będzie pan zadowolony:D (i takim sposobem każdy w nowym domu kończy z PC 9kW albo T-cap-em) I żeby było jasne daleko mi od tego by to negować, lecz jest małe ale. Takie podejście jest ok gdy zaczynamy rozmowę od pytanie "a czy ja tym ogrzeję dom jak przyjdzie -20 i więcej". Ja mam trochę inne spojrzenie na ogrzewanie mojego domu interesuje mnie co pompa oferuję mi między temperaturami 0*C -10*C(no max -15*C). Dlaczego tak, bo w domu będzie piecyk typu koza która ma mi zapewnić komfort powyżej a właściwie poniżej -15*C. Jest to coś w rodzaju "kagańca" na samego siebie(wiem wiem trochę dziwne) ale chodzi o to że jak już wydaję na ten piecyk ~3,5k to nie chce żeby był to tylko mebel. Teraz wiem co powiecie dołóż facet te 3,5k do pompy i kup 9kW jak wszyscy:D. Problem w tym koza ma być i kropka, więc ma pracować na siebie:yes:. Dobra koniec filozofii teraz liczby: Pompa ciepła Panas 5kW + wszystkie graty, zasobnik cwu na gotowo z montażem u forumowego kolegi to 17k polskich złotówek Na Pansa 7kW nie ma wyceny ale patrząc analogicznie to będzie coś koło 1,5/1,7k pln więcej. Moje OZC na 7 stronie lub tu z którego wynika że HL=4200W ale jest też HL= 3700W (ściąłem sobie wydatek na wentylację o połowę z 1000w na 500w bo wiadomo że OZC swoje a życie swoje i nikt tak domu nie wentyluje w zimie) nie wiem czy dobrze jak coś to mnie poprawcie. Tu porównanie jak to wygląd na wykresie (dane z katalogu panasonica) Ważne: nie uwzględniam grzania na cwu proszę mi tego nie wytykać Jak widać do -7 i jedna i druga pompa właściwie pociągnie tylko w taniej taryfie lub nieznacznie wjedzie w drogą, a poniżej czyli od -7 do -15 różnica jest niewielka 4,2kW vs 4,6kW. Co ważne nie mam strasznego parcia na grzanie tylko w taniej taryfie(choć mam do tego dobre warunki 20cm betonu w PF jako wylewka), co ważne mam G12W czyli na weekendzie i taka pompa może sobie chodzić samopas a jak w ciągu tych pozostałych 5 dni będzie wchodziła w drogą taryfę to też portfel nie powinien pęknąć. Zwłaszcza że startuje z poziomu inwestycyjnego ~17k pln a nie tak jak większość ~22/23k przy pompie 9kw. Ciekawe jest kiedy te 5k przy tańszej pompie i większymi rachunkami zrówna się z zakupem droższej pompy i jechaniem tylko w taniej taryfie:stirthepot:. Podsumowując (jak zwykle dłuuuuggggie moje wpisy) mała pompa 5kW lub 7kW (pytanie która:confused:) pompa sobie chodzi do -10/-15*C a poniżej obowiązek odpalania kozy(otwierania winka i czytania dobrej książki;)) jako uzupełnienia ogrzewania. Czy pomysł jest zły i nie trzyma się kupy uwzględniając moje "dziwaczne" podejście do grzania? Jeśli tak proszę o merytoryczne info. A nóż powstanie nowy trend na forum "pompa skrojona na miarę" na 80% pogody w zimie:cool: Ps. a koza na 95% ma być taka (konwektorowa) https://bielsko-kominki.pl/Piec-wolnostojacy-MASTERFLAMME-PICCOLO-I-kolor-brazowo-aksamitny] bo Bullerjan za drogi:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.03.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Okazało się że wyważasz drzwi otwarte na oścież, mam u siebie PC 7 kW i kominek. U mnie pasowała PC 6 kW ale Panas takiej nie miał i dlatego 7 kW. Ostatni zimny tydzień pokazał efektywność systemu PC w taniej + kominek wieczorem. PC w chodziła od 22 do 6 w domu ciepło, od 13 do 15 grzanie lub CWU a często w mrozy było słońce i dogrzewało dom, dopiero około 19-21 robiło się chłodniej ( głównie nawiewy wychładzały dom ) i odpalałem kominek. System możliwie najprostszy, rura kanalizacyjna doprowadza powietrze z zewnątrz, kominek podobno przystosowany do domów z wentylacją i komin systemowy izolowany. Moim zdanie założenia masz słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 17.03.2018 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Cześć PaRa akurat twoje doświadczenia i kolegi Marcin34_Śl bardzo mi pomogły dojść do takich wniosków (dzięki;)) choć u Marcina anhydryt bardzo cienko położony ale widać się da fajnie to zgrać. A u mnie sporo betonu więc to tylko na plus z akumulacją. A po drugie, taktowanie przewymiarowanych pomp w tym roku bo temperatury były łaskawe, a jak przyszła sroga zima w luty to nie słyszałem żeby u kogoś z mniejszą pompą były problemy, po prostu trochę wyższy rachunek. No i po trzecie są jeszcze grzałki w PC (choć niektórzy taktują je jak ZŁO). I do tego dochodzi ta gonitwa na forum aby mieć jak najniższy rachunek bo jak masz 50zł albo 100zł więcej to twój dom jest beee, ja chciał bym być "średniakiem" z tymi wynikami które są podawane na forum. Jak masz jeszcze jakieś spostrzeżenia w tym temacie to pisz śmiało. Pytanie czy 5kW też by ci starczyło bo parametry masz bardzo zbliżone do moich u mnie parę oczek niżej w OZC?Choć u Ciebie to pierwsza lub druga zima jak dobrze kojarzę więc dom jeszcze nie wygrzany więc powinno być tylko lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 18.03.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Myślę, że większa ilość betonu będzie działać tylko na plus ( większa akumulacja ). Ja wybrałem 7 ze względu na CWU i przekonania, że lepiej mieć trochę za dużą niż ma mi brakować mocy. 5 też by dała radę, może czasem musiała by pracować poza tanimi godzinami. Na dniach otrzymam 2 fakturę i będę wiedział jaki jest koszt prądu za cały rok w zamieszkałym domu, nie mam pod liczników więc w cenie prądu będzie wszystko ( bytowy, CWU, CO i wentylacja ). Poprzedniej zimy nie mieszkałem, ale dom był ogrzewany ze względu na prace wykończeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 18.03.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Ja też nie mam spiny na najniższy rachunek na forum. Zobaczę co wyjdzie bo u mnie to cała budowa to jeden eksperyment. Trochę inne mam podjescie do drugiego źródła ciepła - umknie kominka. Wydałem na to może więcej jak Ty na kozę, ale taka cena zadowolenia żony Wolałbym palić kiedy chcę, a nie kiedy najzimniej. Moja Midea ma 8kw, ale przy -15* podobnie jak te panasy. Wybrałem G11 bo chciałem mieć ciepłą podłogę cały dzień, bo lubię czuć stopami. Nie wiem na ile to się zmieni, bo dopiero wygrzewam, ale teraz mam 20 stopni w domu, a woda w podłodze 26-23* i w dotyku nie czuć żeby była ciepła Tyle z planów heh. Dodam jeszcze że grzałek też się nie boję. To jak czerwone pole na obrotomierzu w aucie. Nie raz trzeba przedmuchać bo się zamuli. Sąsiad sobie powiesił kocioł elektryczny 21kw i się nie bał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 09.04.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam Troszke odgrzeje temat dachu, bo czegos nie skumalem. Podczas realizacji wkleiles fotke : https://www.fotosik.pl/zdjecie/0d15f2d77937cc9c na ktorej nie ma tej kantowki , ktora wkleiles jak pokazywales ocieplanie https://www.fotosik.pl/zdjecie/dd57d88de3e2fe92. Teraz pytania: * jak ja zamocowales przez pir ? * nie da sie bez niej ? (dach by wtedy sprawial wrazenie "cienszego" na czym mi zalezy). Dzieki za wyjasnienia i gratuluje sukcesow. FCK nie umiem wkleic miniaturki tylko linka Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez dpo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 10.04.2018 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Hej dpo Ad. 1 Na pierwszym zdjęciu jej nie ma bo to moment instalowania jej, jest to zwykła kontrłata (chyba 4x5cm) przykręcona od góry do łat to wszystko (do Pir-u nic się nie mocuje bo i tak by się nie trzymało bo to tylko pianka). Ad. 2 Ta kontłata służy do mocowania wiatrownicy więc bez niej raczej ciężko by było. Na tą deskę nakładasz wiatrownicę i przykręcasz wkręty właśnie do niej. Masz tu fotkę ok kolegi Bartheza która ładnie obrazuje o co kaman. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=325131&d=1437587841&thumb=1 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6908167&viewfull=1#post6908167 A jak znajdziesz instrukcję Ruukki i obejrzysz jak wygląda oryginalna wiatrownica wszystko ci się wyjaśni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.04.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Pogoda się poprawiła, a ja nie widzę tutaj zdjęć z postępu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 14.04.2018 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Pogoda się poprawiła, a ja nie widzę tutaj zdjęć z postępu prac Aloha melduję się. Po pierwsze chcę wszystkim którzy prowadzą dzienniki pogratulować bo dużo się u większości z Was dzieje. Zaglądam regularnie i kibicuję. Po drugie u mnie cisza bo budowlany menedżment trochę szwankuje dużo tematów otwartych i mało domkniętych. Ale coś tam sobie dłubię. Daszek założony Szyba hartowana;) 6mm 50x140cm z dwoma otworami fi15. Wszystko na fotkach widać tak że nic nie opisuję. Koszt coś koło 250zł (szyba 130zł i reszta gratów około 120zł) TIP Szkło kupujcie lokalnie bo ceny choćby na allegro to minimum 200% normalnej ceny w głównej mierze przez koszty transportu tego materiału. Z pozostałych rzeczy to ocieplam murłatę (trochę schodzi na docinaniu tego) Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez the_anonim fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 15.04.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 fajnie wyszła szyba co do kosztów lokalnego szklarza w pełni się zgadzam - braliśmy tak hartowaną szybę do prysznica w łazience **** 2 fotki przed TIPem mi się nie wyświetlają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 15.04.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Nie jestem fanką szklanych daszków, ale gratuluje wykonania Dlaczego to mocowane jest takie "skoszone"? Nie wiem kiedy się zapatrujesz na elewację, ale wtedy chyba czeka Cię demontaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 15.04.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Ano tez nie widzę kilku fotek rzecz jasna Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 15.04.2018 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Zdjęcia już poprawione, dzięki za info wszystkim. Dalej coś "zdjęcia gogle" szwankuje, pozostaje imgur.com i trzymanie kciuków żeby serwer im nie padł bo to będzie śmierć dla mojego dziennika. Dlaczego to mocowane jest takie "skoszone"? Nie wiem kiedy się zapatrujesz na elewację, ale wtedy chyba czeka Cię demontaż? Haha:lol2:, dzieki Doli wiesz że tego nawet nie zauważyłem jak go montowałem w pośpiechu, szyba jest do góry nogami oczywiście. Ale spoko daszek będzie ściągany przy tynkowaniu to wyląduje prawidłowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts