Jolka Bobek 25.09.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Hej Myślałem i myślałem o co chodzi i już wiem. Te wiatrownice służą do tego aby krokwie się nie przewróciły i stały równo w momencie instalacji więźby. Gdy zacząłem robić pełne deskowanie ono przejęło tą funkcje i wiatrownice zostały zdemontowane. Pozdrawiam Dzięki, rzeczywiscie troche wyskoczyłam jak diabeł z pudełka z tym pytaniem o dach. Ty już na zupełnie innym etapie a ja właśnie rozgryzam kwestie dachowe no i wróciłam do Twojego DB bo to dla mnie po prostu skarbnica wiedzy, mimo, że nie jestem samorobem. Ale na nauke nigdy za późno no i też dzięki temu pewniej sie czuję jak z wykonawcami rozmawiam. A oni też troche inaczej na człowieka patrzą jak widzą, że nie całkiem zielony. To powodzenia przy kolejnych etapach, Teraz pewnie tynki jak już na zewnątrz ogarniesz. Fajnie i szybko to idzie i to pomimo dłuższej przerwy. Tylko patrzeć jak rabatki będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 02.10.2018 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Siemandero Melduję się z poczynaniami. Taka parka zawitała do mojego pomieszczenia tech. Płytka 30x60 jak przystało na samoroba II gatunek (żeby nie było za łatwo hehe ) Pomalutku pcham temat płytek bo chcę wszystko rozplanować dobrze żeby potem połowa instalacji elektrycznej nie szła po wierzchu (reku, PC,zasobnik i milion innych gratów). Czy się uda??? Wątpię ale najważniejsze podobno są chęci:p. Sobota strzeliła na takich igraszkach z żoną: A w poniedziałek zawitała taka maszynka I dwóch Panów w bieli zaczęło działać. Dziś szybka wizja wieczorem i największa sypialnia gotowa (fotek brak). Co zwiastuje że do piątku robota będzie skończona. Z ciekawostek bez tynku zostanie łazienka i cały salon na razie;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.10.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 A tynk jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 02.10.2018 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Poza powyższym dużo czasu obecnie schodzi na logistyce pod tytułem: co?, jak?, za ile?, czemu tak drogo?, jak to zrobić żeby było dobrze? itp. Podpisana została umowa z wojewódzkim funduszem ochrony środowiska na dofinansowanie PC i rekuperatora (projekt Aura) co spowoduje iż w tym tygodniu pojawi się rekuperator Samsung AN026JSKLKN (prawda że cudowna nazwa, marketingowcy się postarali:D) i w związku z tym mam parę pytań 1. Czy zamiast rur spiro + ocieplenie z wełny i foli jako rur do czerpni i wyrzutni zastosować tzw. łupki styropianowe dobrze sklejone (w moim przypadku Fi160 czyli 4cm izolacji EPS 200 Hydro) Czerpnię planuję 1,5m po prostej i owe łupki łączyły by się bezpośrednio z reku. Podobna sytuacja z wyrzutnią też około 1,5m tyle że wychodzić będzie przez dach płaski czyli trzeba by ładnie wyrzeźbić kolanko pod kątem 90* i mam gotowe przewody w dodatku super zaizolowane 4cm styro. Pomysł dobry czy do bani? Robił już ktoś tak? 2. Nie wiem czy jest sens się martwić roszeniem rur od czerpni i wyrzutni? Zwłaszcza że rekuperator jest z wymiennikiem entalpicznym i tej wilgoci powinno być mniej w wyrzutni niż przy klasycznym reku. 3. Rury od reku do skrzynek rozdzielczych. Czy stosować tu zwykłe przewody elastyczne czy raczej spiro i czy powinny też być zaizolowane? Poza rekuperatorem pewnie na początku przyszłego pojawi się też*PC czyli Panasonic 5kW o równie cudownej nazwie jak reku czyli KIT WC05H3E5. Ciekawostka, czy instalator też wam zwrócił uwagę aby jednostka zew. i wew. była minimum od siebie oddalona na 3m aby nie było jakiegoś problemu z olejem przy starcie pompy(czy coś w ten deseń)? A tynk jaki? Kreisel 651L chłopaki tylko takim pracują i nawet nie chcieli słyszeć o innym. Sprawa była prosta jak chcę pod malowanie to tylko ten bo uczciwie się przyznali że Zetą (Nida) którą chciałem nie umieją tak wyprowadzić tynku. Zawsze będą poprawki i kończy się to gładzią której ja nie chcę. Termin im pasował bo ktoś z kolejki wyskoczył mi też tak że będzie tynk lekki:p. Życie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.10.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Co prawda od starszych modeli, ale pewnie aktualne Kreisel 651L chłopaki tylko takim pracują i nawet nie chcieli słyszeć o innym. Sprawa była prosta jak chcę pod malowanie to tylko ten bo uczciwie się przyznali że Zetą (Nida) którą chciałem nie umieją tak wyprowadzić tynku. Zawsze będą poprawki i kończy się to gładzią której ja nie chcę. Termin im pasował bo ktoś z kolejki wyskoczył mi też tak że będzie tynk lekki:p. Życie:cool: Ważne, że gips. Miałem CW robić, ale za długo bym musiał na tynkarza czekać i chyba też w gipsowe pójdę Edytowane 2 Października 2018 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.10.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 no brawo Ty.. a elewacja w czarnej pogrzebanej. tak btw gdzies tam na zdjeciach 2 strony temu cos Ci brzydko strzelilo na siatce z klejem.. nie podobuje mnie sie to .. wez no tam zajrzyj co tam sie stalo, w sensie rozkuj kawalek i pokaz co tam jest bo chyba zakladu siatki brak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 02.10.2018 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 agb dzięki czyli wszystko się zgadza. fighter Witam Cię miło u siebie jak zawsze. A wiesz że nie w czarnej d..... Tynk wybrany na 99% (nie Carbon) ale nie powiem co:P (żona wybierała). Położę zrobię zdjęcia i jeszcze na koniec Cię namówię żebyś go sprzedawał tylko na razie nie wiem kiedy bo kasa kasa kasa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 02.10.2018 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 tak btw gdzies tam na zdjeciach 2 strony temu cos Ci brzydko strzelilo na siatce z klejem.. nie podobuje mnie sie to .. wez no tam zajrzyj co tam sie stalo, w sensie rozkuj kawalek i pokaz co tam jest bo chyba zakladu siatki brak ... Gdzie? Który nr posta i które zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.10.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 a czemu to uciekamy od systemu? cos nie tak? Ty lepiej sie przyznaj co wybrales a nie robisz jakies wielkie tajemnice i z czystej ciekawosci dlaczego bo jak to tylko kwestia koloru to zdajesz sobie sprawe ze to nie ma znaczenia z jakiego wzornika korzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.10.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Gdzie? Który nr posta i które zdjęcie? #489 dwa miejsca: 1) po lewej od wneki 2) zdjecie z daleka: na gorze po prawej no chyba ze to nie rysa a cien z niedokladnie polozonego kleju a namowic nie wiem czy mnie namowisz, pytanie czy to na co chcesz mnie namowic nie jest tym co ja juz pare lat temu definitywnie wykreslilem z mojej oferty ze wzgledu na nie spelnienie moich wymagan jakosciowych Edytowane 2 Października 2018 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 02.10.2018 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Hehe wiedziałem że Cię ciekawość zje. Z tego co wiem Caparol ma się bardzo dobrze i nic mu nie dolega. A idziemy w ten tynk kwarcowy o którym kiedyś rozmawialiśmy(Guardi czyli Lakma). A czemu? Jest parę powodów na pewno nie dlatego ze Caparol jest be bo nie jest. Główny to jednak efekt wizualny, czyli czysta biel z dodatkiem srebrnej miki robi robotę(wiem wiem można tak z innymi tynkami). Dwa to jednak tynk kwarcowy więc powinien być trwały, trzy to cena bardzo przystępna, cztery nakładany tylko maszynowo (biorąc tynk dostanę sprzęt za free), pięć w Kielcach wszystkie nowe bloki jadą tylko tym tynkiem i prezentują się bardzo dobrze. No i tak jak wspominałem Żona zadecydowała że ten i kropla:P. Ps. No i przez to że jest nakładany maszynowo wygląda zdecydowanie lepiej niż klasyczny, trudno mi to wytłumaczyć (trzeba samemu zobaczyć i ocenić) Edytowane 2 Października 2018 przez the_anonim Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 02.10.2018 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 #489 dwa miejsca: 1) po lewej od wneki 2) zdjecie z daleka: na gorze po prawej no chyba ze to nie rysa a cien z niedokladnie polozonego kleju Nie nie tam wszystko gra. Ogólnie trzeba pochwalić Caparola elewacja już trochę*stoi niezabezpieczona nawet gruntem słonko jej nie oszczędza i nie mam żadnych pajączków rys itp. Jedynie w jednym narożniku przy dachu płaskim gdzie woda się leje bo nie mam tam obróbki dachu i rynny klej dostał od wody i pewnie lodu w zimie. Tam trzeba poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.10.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Hehe wiedziałem że Cię ciekawość zje. Z tego co wiem Caparol ma się bardzo dobrze i nic mu nie dolega. A idziemy w ten tynk kwarcowy o którym kiedyś rozmawialiśmy(Guardi czyli Lakma). A czemu? Jest parę powodów na pewno nie dlatego ze Caparol jest be bo nie jest. Główny to jednak efekt wizualny, czyli czysta biel z dodatkiem srebrnej miki robi robotę(wiem wiem można tak z innymi tynkami). Dwa to jednak tynk kwarcowy więc powinien być trwały, trzy to cena bardzo przystępna, cztery nakładany tylko maszynowo (biorąc tynk dostanę sprzęt za free), pięć w Kielcach wszystkie nowe bloki jadą tylko tym tynkiem i prezentują się bardzo dobrze. No i tak jak wspominałem Żona zadecydowała że ten i kropla:P. Ps. No i przez to że jest nakładany maszynowo wygląda zdecydowanie lepiej niż klasyczny, trudno mi to wytłumaczyć (trzeba samemu zobaczyć i ocenić) jest to argument , ale dla Ciebie a nie dla mnie. Dla Ciebie a raczej dla zony efekt "tu i teraz" czyli wyzszosc estetyki nad wszystkim innym zaraz po wykonaniu jest najwazniejsza. Dla Ciebie jak cos "nie pyknie" to sobie naprawisz, albo polubisz, albo naprawisz tak zeby polubic. ja musze rozpatrywac to niestety inaczej, na 1000 moich realizacji/sprzedazy zdarzy sie 1 niefartowna, gdzie cos pojdzie nie tak, a wtedy musze miec mozliwosc skoczenia do gardla producentowi, bez wzgledu jak sie bedzie nazywac, w obronie klienta, wykonawcy, czy w koncu wlasnego tematu wykonawczego. ale zeby to zrobic musze miec rozwiazanie systemowe, to po pierwsze. po drugie musze znac je na wylot, po trzecie firma musi miec rozsadna polityke. 5 lat trwala obserwacja greinplastu zanim wprowadzilem ja do obrotu ... i tak jest ze wszystkim. teraz doslownie pare dni temu oddalem elewacje w 1.0 mm silikonowym, producenta ktory nie ma systemu w PL, jestem zachwycony tynkiem, ale nie ma systemu... i to powoduje ze dla mnie nie moze istniec. (temat wzialem jako podwykonawca, z materialem powierzonym) wiec lakma z tym rozwiazaniem - nie wykluczam, ale nawet jezeli to nie predko, i dopiero jak przekopie sie przez wszystkie za i przeciw Edytowane 2 Października 2018 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 03.10.2018 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Fajne te płytki w kotłowni, me gusta. Z tym, ze ja chcę je jakoś dodatkowo urozmaicic i dodać np co drugi kafel na jakiejś wysokosci np zielony czy inny kolor. Taki drobny akcent. Dotacje, hmmm tez bym chciał. Czyste powietrze- chyba lepsza sprawa bo to nie pozyczka a dotacja tyle ze na nowy dom tylko PC. Ktoś cos juz z tym działal? Fighter, pytałes klienta o ten agregat do malowania? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 03.10.2018 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Fajne te płytki w kotłowni, me gusta. Z tym, ze ja chcę je jakoś dodatkowo urozmaicic i dodać np co drugi kafel na jakiejś wysokosci np zielony czy inny kolor. Taki drobny akcent. Gusta żony (i moje też) ale muszę uważać żeby za dużo betonu w domu nie było bo już mi mówiła że łazienkę też by w takich barwach widziała. Z tym że ja mam zboczenie odnośnie rozmiaru płytek i do łazienki pewnie będą dużo większe. A co do urozmaicenia teraz są fajne listwy szklane lustrzane ipt i na pewno dobrze to się komponuje, ale na razie to pomieszczenie tech więc szaleć tam nie będziemy;) Dotacje, hmmm tez bym chciał. Czyste powietrze- chyba lepsza sprawa bo to nie pozyczka a dotacja tyle ze na nowy dom tylko PC. Ktoś cos juz z tym działal? Aura jest spoko 20% umorzenia i kredyt 100% oprocentowanie 3% w skali rocznej, i nie wtrącają się odnośnie tego co chcesz zamontować. Przynosisz fakturę a oni ją płacą bez gadania. O "czyste powietrze" pytałem, tak jak u mnie to lipa, nowy dom pompa już jest w rachubę wchodzi tylko kredyt na PV (oprocentowanie na poziomie Wibor czyli ~1,5/2%) Jak bym miał kasę to przy Aurze już bym się o PV starał i miał bym na takich samych warunkach jak PC czy reku (20% umorzenia) ale myślę że na PV trzeba jeszcze poczekać z 2/3 lata żeby ceny się ustabilizowały. Pozdrawiam PS Przypominam o pytaniach z postu #524 to obecnie sprawa priorytetowa. Edytowane 3 Października 2018 przez the_anonim Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 03.10.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 witaj, dobrze że wróciłeś z obczyzny i znów raczysz nas swoim samoróbstwem, szukałem chwile info na temat projektu Aura i wygląda na to, że tylko w twoim województwie on obowiązuje, nad czym ubolewam bo również będę miał rekuperację i PC. powiedz mi dlaczego wybrałeś reku samsunga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 03.10.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Anonin jak najbardziej możesz robić do reku rury z czegoś twardego nie stalowego Takie rury systemowe sprzedaje zehnder za bardzo dużo $$ wyglądają mega estetycznie dodatkowo wygłuszają wszystko, można je zostawiać na wierzchu. Nazywa się to comfopipe i wygląda tak: Więc jak możesz zrobić coś podobnego za dużo mniejsza kasę to zrób. Tylko ja bym te wszystkie kształtki skleił jakimś dobrym klejem, żeby było szczelnie zarówno dla powietrza jak i dla wody. Tutaj wersja jeszcze droższa ale i podobno lepsza. Edytowane 3 Października 2018 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 03.10.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 A może w te styropianowe kształtki wsadzic rurę kanilizacyjną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 03.10.2018 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) szukałem chwile info na temat projektu Aura i wygląda na to, że tylko w twoim województwie on obowiązuje, nad czym ubolewam bo również będę miał rekuperację i PC. Projekt na pewno ogólno polski, może się inaczej nazywać, z tego co kojarzę to PaRa albo Cobra_ też korzystał a i Kaszpir chyba też. Możliwe że go nie przedłużyli na 2019. Bo już ma z 3 lata na pewno (zaczynali z dofinansowaniem 30% potem 25% i 20%) powiedz mi dlaczego wybrałeś reku samsunga ? Hmmm. Standardowo na początku brałem pod uwagę Teslę ale im więcej o niej czytałem to mi się jej odechciewało no i cena cały czas rosła. Zacząłem od zera szukanie czegoś dla mnie i tak trafiłem na reku entalpiczny a potem po nitce do kłębka i trafiłem na Samsunga. Poczytaj specyfikację, fajny reku dobre parametry, chyba najcichszy na rynku, entalpia, filtry takie jak używają na salach operacyjnych, możliwość montażu jonizatora do zwalczania wirusów itp (~350zł), prosty sterownik bez wodotrysków no i firma znana dość ceniona na rynku. A jak dodasz do tego cenę z trójką z przodu to wypisz wymaluj rekuperator dla mnie. Seba DZIĘKI. Wiedziałem że ten pomysł tak po prostu mi się nie urodził w głowie tylko gdzieś już to widziałem. Teraz kojarzę że kiedyś trafiłem na Zehnder-a i nawet miałem te kształtki w rękach:sleep:. Cena u nich kosmos, więc u mnie będzie anonimowe comfopipe:D A może w te styropianowe kształtki wsadzic rurę kanilizacyjną ? Ale po co? Kształtki styro robią za rury. Edytowane 3 Października 2018 przez the_anonim literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 03.10.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Rury byly by szczelne a styropian robiłoby za izolację cos na kształt rur spiro ocieplanych. A co do ceny reku to gdzie kupuje się je w takiej cenie z 3 z przodu ? Edytowane 3 Października 2018 przez zolw82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts