Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

Raport z tygodnia, w skrócie kontynuuję tematy nie skończon: budowa i zabudowa rur reku (udało mi się okazyjnie kupić 8m rury), nawiew w salonie zrobiłem dołem wyciąg górą.

A dlaczego tak? Dlaczego w ogóle wyciąg w salonie? Może gdzieś już pisałeś ale nie kojarzę..Mój instalator chyba by zawału dostał - dla niego nawiewy tylko na suficie i tylko przy oknie - inne rozwiązania to herezja w czystej postaci:stirthepot:

Udało się kupić cegłę na garderobę w master sypialni. Nie jest to "rozbiórkowa" tylko cegła która przeleżała 20 lat pod chmurką przykryta jakimś kawałkiem blachy więc jest super bo nie wygląda jak nowa a ząb czasu zrobił swoje. Pasuje idealnie.

LUqq3HU.jpg

7RgaN9m.jpg

Ps. Jeśli ktoś liczy że to będzie super łądna ściana z super wymuskaną fugą to się zdziwi. Dla mnie taka ściana osobiście musi wyglądać tak jak by była murowana na szybko w starym stylu bez zbędnych pieszczot fugownicą, jedyne narzędzie to kielnią tak że jest tu dużo dziur i miejsc gdzie tak jak zaprawa była rzucana tak została. Po prostu to nie jest klinkier takie jest moje zdanie;)

No i macie odpowiedź:) on wie co robi;)

Daje znać jak wyszła płyta. Mam ambiwalentne uczucia :D Pogoda była świetna, udało się prawie idealnie zatrzec kuchnie , salon i dwa pokoje no a dalej kupa... bo na reszcie tj. jakies 40% zatarło się zle , wystarczyła chwila przerwy i nieuwagi. Poza tym nie jest idealnie równo z poziomem, różnice 1-1,5 cm , w dwóch miejscach wylażla nam czerwona otulina dobiegów , trzeba było dobiegi dac pod zbrojeniem , było za płytko być moze jakaś trytytka się zerwała, nie wiem, jak betonowałiśmy tego nie było, dopiero jak beton związał wieczorem wyszło, wylewka nas nie ominie. Ogólnie ja jestem zadowolona (o ile tylko wszystko póżniej bedzie działać) mój mąż wręcz odwrotnie ale jak to powiedział Pan Operator Pompy "przy drugim domu bedzie już wszystko idealnie" Za to beton wyliczyłam co do kilkudziesięciu litrów. Miało wejśc na wszystko 34m3 i zostały 2 taczki.

A ja właśnie chciałem powiedzieć że ścianą zapowiada się fajnie :) efekt takiej starej ceglanej ściany dobrze się komponuje z nowoczesnym wnętrzem. Tylko pokombinował bym żeby wyczyścić same cegły z zaprawy by były bardziej ceglane. Może da się zmyć ten nalot.

Odpływ zmiękczacze bym robił w drugiej opcji czyli wygiął wąż na wzór syfonu u wpiął do kanalizy. Nie będziesz miał rurki na podłodze.

Ja na początku miałem bez syfonu i śmierdziało. Zapach wlatywały rurka przelewową, a nie ta od popłuczyn.

Brawo za skrzynki rozprężne. Me gusta :cool:

Hej.

Jola Bobek 5min z kredkami córki, rysunek dla ciebie i instalatora żeby nie dostał zawału;) przepływ jest prawidłowy w mojej opinii.

06pDUvf.jpg

Co do garderoby myślę że koledzy i koleżanki wyjaśnili temat, uspokoję was, połowa zabudowy to będzie drewno które ma ocieplić chłód cegły. Zaczekajmy na efekt końcowy bo sam jestem ciekawy jak to wyjdzie.

nowa7 Dzięki za info i gratki za podjęcie się ciężkiego tematu, może warto zostawić to co wyszło a reszta w czymś co nie podnosi wysokości podłogi (np. żywica, mikrocement, panel winylowy). Temat do przemyślenia.

Daniellos Dzięki za info węża przelewowego na razie nie wpinam, a jeśli mówisz że z tego od płuczyn nie śmierdzi to na razie zostaje tak jak planowałem, czas pokaże czy będzie dobrze.

Szybki wpis,

Zrobiona zabudowa geberitu od frontu dwie lagi bo zostało mi płyt (nie bić po twarzy za zwykłe płyty u góry, takie były pod ręką)

Wnęka przeznaczona na szafkę "ukrytą" wszystko ma tworzyć jeden zlany słup.

Gdzie zamawiacie formatki na takie nietypowe meble? Ktoś poleci jakieś sklep w necie?

RA0OiRB.jpg

4zkeQDy.jpg

Idzie zima więc trzeba wstawiać grzejniki wiec wstawiam i ja, 300 watów (50x150cm) odpalane z przycisku dzwonkowego ustawione będzie na czasówce, pomysł zapożyczony od kolegi Pana Kejk który cały dom ma w owych matach. Grzejnik zatopiony w kleju kategorii S1 czyli dedykowanym. Reszta ściany będzie zlicowana jakimiś zwykłym klejem czy co tam wpadnie mi w dłonie.

7r82vDU.jpg

oYRnRaq.jpg

R3cpMu5.jpg

Pozdrawiam

Hej anonim!

Jak ja Cię podziwiam, że Ci się jeszcze chce! Parę rzeczy mocno sobie skomplikowałeś, żeby tylko osiągnąć zamierzony cel (chociażby WM ;)). I konsekwentnie trzymasz się planu. Szacun! Ja już bym pewnie połowę rzeczy odpuściła ;) A jest o co walczyć, bo sufity robią mega wrażenie :jawdrop: (choć ja osobiście wolę niższe pomieszczenia ;)). No i czekam na tę murowaną garderobę z niecierpliwością ;)

Tyle tematów ogarniasz jednocześnie, że ja już mam mętlik w głowie. I Ty tak wszystko sam, czy ktoś Ci pomaga?

Ja nieustannie Ci kibicuję i podziwiam samodzielną pracę.

Pozdrawiam :bye:

Hejka tulipana fajnie że jeszcze zaglądasz tu do mnie i dzięki za miłe słowo, mam tyle rozbabranych tematów bo jak staję na jakimś etapie z różnych powodów to łapię się za inny aż wcześniejszego nie przemyślę a teraz mam ich już naprawdę dużo i sam się powoli gubię :spam:. Co do pytania czy ktoś mi pomaga to niestety ale wszystko sam choć ostatnio wpadł kumpel na pół dnia porobić trochę elektryki. Na co dzień pracuję samotnie i odbijam sobie to jak "typowa kobieta" zakupami :lol2:

Moje ostanie zabawki:

hGsyg8w.jpg

Ostatnio wskoczył temat drzwi do łazienki tak na próbę:

Z zewnątrz na razie wyglądają jak drzwi od chłodni:rotfl:

F3PtFX9.jpg

Od środka trochę lepiej

4RVIhE6.jpg

Z nowych tematów to napiszę ...albo wstawię fotki i się domyślajcie:P

SZNqbEm.jpg

2iPDphr.jpg

A ze starych tematów łazienka się kompletuje teraz trzeba zakasać rękawy i działać bo to priorytet;):

ITZxxGg.jpg

P6gQmzZ.jpg

sofCh9n.jpg

Muszę podziękować wam dziewczyny za to że jesteście takie zmienne, obecnie kupuję kupę nowych rzeczy do wykończenia za połowę ceny na olx. Bo większość ofert posiada tekst w stylu "sprzedaję bo koncepcja się zmieniał" i nie wiedzieć czemu to same kobitki:cool:

nowa7 Ja dałem koszt minimalny a zrobione po "bożemu". Na forum tylu zwolenników co przeciwników.

Pozdrawiam

Ojej jak równiutko:eek: Fajna i ciekawa łazienka się zapowiada:) Do tego inna niz wszystkie. Super!

Kolor płytek jest srebrny czy delikatnie wchodzi w zieleń?

Moje obie spitolone, ale się juz z tym pogodziłam i teraz muszę je jakoś retuszować. Jedynie podoba mi się zrobiony kominek, ale też bym troszku zmieniła.

Nie masz czasem w zanadrzu fachowców od bruku?

Hejka ciężkiprzypadek to zasługa płytek są mega mega równe o czy świadczy fakt że robię je na fudze 1mm:cool: ale nie ma róży bez kolców, są bardzo delikatne pod prysznic ok bo tam człowiek raczej chodzi nago ale gdzieś na korytarz raczej odradzał bym. Kolor jest raczej nie do określenia taki kameleon, przy świetle dziennym zielony morski przy sztucznym ma kilka barw zależy od kąta padania światła, miejsca płytki (nisko prawie czarna a na wysokości wzroku srebrna jak lustro) , to płyta z cyklu ani ładna ani brzydka po prostu ciekawa.

Czyżby ekipa z mojego polecenia się nie popisała???:(

Brukarze ciężki temat sam się zastanawiam co zrobię jak dojdę do tego etapu.

Kamień, cement, zagęszczarka i super robota samemu :-)

Tylko trzeba wpierw pomyśleć, rozrysować.

U sąsiada teraz robili i trzeba przyznać, że szybko poszło i jak przejeżdżam ładnie wygląda ale liczyli sobie 100zł/m2.

Cena tylko za zagęszczoną podbudowę (dolomit) i za ułożenie. Materiał po stronie kupującego.

Jak przeliczyłem, wyszłoby mnie to koło 25-30tyś..... wiec bede działał sam na wiosnę:-)

Co do łazienki, robiłem podobnie grunt, mapegum, narożniki, mankiety itp i klej.

Teraz dałbym tylko SIKABOND T8. Masz 2 rzeczy w 1 i na prawdę jest to fajny materiał.

Mega elastyczny - jak przykleisz 2 płytki np na folię i fugę jeszcze zrobisz z SIKAFLEX 11FC to może to zginać na fudze pod kątem 180* - tak jakby to była kartka papieru - w pobliskim składzie mają kilku letnie próbki przy regale z tym materiałem. Płytki już brudne, klej też i ani śladu zmęczenia materiału. Ja tym robiłem tylko płytki na dylatacjach (nie chciałem żadnych listw) ale teraz też bym to wykorzystał na łazienkę.

Edytowane przez uciu

Hejka ciężkiprzypadek to zasługa płytek są mega mega równe o czy świadczy fakt że robię je na fudze 1mm:cool: ale nie ma róży bez kolców, są bardzo delikatne pod prysznic ok bo tam człowiek raczej chodzi nago ale gdzieś na korytarz raczej odradzał bym. Kolor jest raczej nie do określenia taki kameleon, przy świetle dziennym zielony morski przy sztucznym ma kilka barw zależy od kąta padania światła, miejsca płytki (nisko prawie czarna a na wysokości wzroku srebrna jak lustro) , to płyta z cyklu ani ładna ani brzydka po prostu ciekawa.

Czyżby ekipa z mojego polecenia się nie popisała???:(

Nie, Twoja ekipa nie kładła w końcu płytek w łazienkach, tylko na wiatrołapie i technicznym, poniewaz nie mieli dobrego sprzętu. Oni swoją robotę zrobili w porządku.

To inna, 100% drozsza ekipa tez z polecenia pokazała swój kunszt:eek:

Już sobie wyobrazam te Twoje płytki na zywo, muszą być piękne!, lubię takie nieoczywiste klimaty. Żałuję, ze nie poszłam tez w tym kierunku.

Sorki, mam problem z klawiaturą i z mi szwankuje.