Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Dziennik po woli na dole strony więc coś trzeba skrobnąć, za bardzo nie mam weny żeby pisać ale jest trochę fotek i boję się że potem utonę w nich.

Co zostało zrobione: mikrocement w całym domu lakiery itp. temat skończony, doszły uchwyty i nóżki zabudowy w łazience więc temat również zakończony (blat będzie ten sam co w kuchni więc trzeba poczekać z montażem umywalki i baterii) zamontowałem też szybę walk in i prysznic. Ostatnie parę dni męczyłem montaż drzwi wew. Przy drzwiach trochę zeszło ale o tym może kiedyś indziej jak wena wróci. Pasowało by trochę napisać spostrzeżeń z kładzenia mikrocementu dla przyszłych samorobów jak również koszty ale to też pewnie jakiś większy wpis pojawi. Dziś raczej fotki aby się nie pogubić.

Mikrocement plus kominek który co chwila zmienia miejsce i tak od grudnia:P

AxVaMvE.jpg

AYQkcKC.jpg

q14GGA2.jpg

LTAw945.jpg

yrL0KAK.jpg

Łazienka

Trochę trzeba tam jeszcze spędzić czasu aby domyć płytki i parę innych drobiazgów tak że sorki za syf

YsAXZXk.jpg

Szafki wiszą na listwie ale nie ufam jej przy tym obciążeniu które tam będzie więc dodałem nóżki ale tak żeby ich nie było widać (no chyba że ktoś będzie klęczał :p)

xrYv29M.jpg

w5IZJB1.jpg

5CeA6Za.jpg

Wychodzimy z łazienki przez....

Drzwi;)

v4hCnMU.jpg

Te otwierane na zewnątrz mają zakres 180 stopni :cool:

Fui1Nv2.jpg

eCxe020.jpg

Pomieszczenie tech

5Gyeggo.jpg

Pokoje

EVuWBR9.jpg

CNCO6uZ.jpg

Widok od wewnątrz pokoju

kBNABpk.jpg

Teraz powoli przydało by się brać za malowanie montaż pstryczków i zabudowę kuchenną i milion innych małych robótek:P

Niech moc będzie z wami, pozdro

• 3 weeks później...

piękna ta czerń :)

możesz powiedzieć, dlaczego masz drzwi z takimi podcięciami? czy to ma jakiś związek z rekuperacją?

dzięki za polecenie strony z tymi frontami kuchennymi, jest dość długi czas oczekiwania, ale koszt przesyłki niski, więc możliwe, że stamtąd wezmę, żebyśmy się wyrobili do czerwca

Dzięki dzięki,

podcięcia pod drzwiami są potrzebne przy rekuperacji, powietrze wrzucane do pokoi "czystych" musi być wyciągane przez pomieszczenia "brudne". Co do mebli sprawdź jakie wzięłaś obrzeża jak 0,8 czy 2mm to ok a jak 0,4 to czas i kwota bardzo ci skoczy bo to nowość i nie mają tego na stanie, ja zrobiłem takiego babola okazało się że potrzebował około 5mb czarnego obrzeża ale przez to że do koszyka wrzuciłem 0,4 to zamiast 5mb z automatu dostałem 200mb czyli całą rolkę. Ps. ja miałem termin na początek maja a jest duża szansa że moje meble będą w piątek;)

Jola są dwie opcje albo takie jak piszesz, albo cały pojedynczy plaster drzewa. Skłaniamy się ku temu drugiemu.

pawnook proszę bardzo https://forum.muratordom.pl/showthread.php?339904-Winter-is-coming-p%C5%82yta-reku-xps&p=7742168&viewfull=1#post7742168

#zostań w domu (lub na budowie)

Dzięki dzięki,

podcięcia pod drzwiami są potrzebne przy rekuperacji, powietrze wrzucane do pokoi "czystych" musi być wyciągane przez pomieszczenia "brudne". Co do mebli sprawdź jakie wzięłaś obrzeża jak 0,8 czy 2mm to ok a jak 0,4 to czas i kwota bardzo ci skoczy bo to nowość i nie mają tego na stanie, ja zrobiłem takiego babola okazało się że potrzebował około 5mb czarnego obrzeża ale przez to że do koszyka wrzuciłem 0,4 to zamiast 5mb z automatu dostałem 200mb czyli całą rolkę. Ps. ja miałem termin na początek maja a jest duża szansa że moje meble będą w piątek;

kurza twarz, znowu doktorat potrzebny - może anonim podpoowiesz :)

jak mam w każdej sypialni garderobę i w niej wyciągi, to gdzie mam mieć podcięcia? we wszystkich drzwiach? tych do garderoby też?

obrzeża brałam 8mm, nic tam nie zmieniam, bo się boję, że coś spieprzę ;) operuję tylko wymiarami i kolorami

robiłam też kalkulację szafek całych, bo przez tego wirusa nie będziemy się nigdzie szwendać i zamawiać stacjonarnie, no chyba że jakoś się sytuacja unormuje - zamawiać muszę najpoźniej na koniec kwietnia, jeśli takie terminiy realizacji się utrzymają, więc mam czas jeszcze

zauważylam, że tandemboxy są dużo tańsze na allegro, to zamówię z all, ale to i tak małż musi wszystko przejrzeć i klepnąć w wolnej chwili

IMO te podcięcia nie są wymagane wszędzie. Tylko w łazienkach. Normalnie drzwi mają ok 1cm szparę u dołu. To więcej niż średnica 2 peflexów fi75 i to wystarczy.

Ciekawa informacja, chce zrobić rekuperacje w mieszkaniu w bloku i raczej drzwi do sypialni i garderoby wymieniać nie będę ( koszty ).

Jabbym robil podciecia w drzwiach garderoby. Z doswiadczenia wiem ze bez tskowych moze byc w garderobie "zaduch". Taki 1cm drzwi nad podloga to bie to samo co podciecie a tym bardziej 2 rury. Powietrze wtedy musi sie "przeciskac" i ma wiecej powierzchni o ktore sie "ociera". Duzo tych cudzysłowów ale chyba wiadomo o co chodzi. Chilli jak masz wywiewy w kazdej garderobie w kazdym pokoju to glowne drzwi do pokoi mozesz sobie darowac, ale te do garderoby podetnij.

Witam

agb trzeba pamiętać o tym że niektórzy robią jakieś kosmicznie szczelne drzwi z uszczelkami samoopadającymi i tu warto zwrócić uwagę na ten przepływ.

W temacie podcięć drzwi ma takie zdanie jak seba, jeżeli w każdym pokoju masz garderobę to tylko zapewnił bym przepływ między tymi pomieszczeniami. Druga sprawa to kwestia estetyczna jeśli masz w bliskiej odległości (tak jest u mnie) lub na jednej ścianie drzwi do pokoju które zrobisz bez podcięć a o bok łazienkę, pralnie, pom. tech. i tam będą podcięcia zastanów się czy to będzie dobrze wyglądało.

My działamy Kuchnia

Wszystko upchałem do mojej osobówki (zwanej złośliwie przez koleżanki karawanem) parę formatek ma wymiar 70x242cm a łącznie jest tu 5,5 płyty (207x280cm wymiar jednej);)

aiSeUrs.jpg

Meble ogólnie raczej z tych większych

14vIZUT.jpg

EDMqOP9.jpg

Zc0MZHl.jpg

Na razie idzie zaskakująco szybko i sprawnie ale to dopiero początek.

Pozdrawiam

Ja tam wypożyczam przyczepkę i wiozę całą paletę do domu, z palety też można coś zrobić :D Hak to jest ekstra wynalazek dla budowy. Jeździło się z przyczepą sześciometrową z kawałkami domu ;)

Przy pakowaniu do vana może się coś poobijać. Blat mi się kiedyś uszkodził odrobinę (na szczęście listwa przykryła).

Walczymy dalej,

Zawieszki. Nauczony doświadczeniem z gównem jakie kupiłem do łazienki, zrobiłem trochę rozeznanie w tym temacie i padło na zawieszki Libra H1 firmy Italiana Feramenta. Mając je w dłoni czuć że to kawałek metalu a nie jakiś badziewie, myślę że będzie dobrze. Co do montażu dosyłam do filmików z YT.

Dwa sposoby montażu pierwsze zdjęcie z wieńcem i wręgiem drugie z trawersem bez wręgu

UAXNeRs.jpg

sj9kHvx.jpg

Nóżki

Wyspa jest na "klasycznych" nóżkach meblowych, u mnie akurat jest wurth 4,5cm wysokości aby było nisko, wyspa raczej ma przypominać monolit. A zabudowa pod ścianą jest wymyślona bez cokołu i tu zastosowałem też produkt Italiany model Rekord 52. Zmontowałem sobie wzornik do nawierceń i jazda.

Regulacja jest poprzez imbusa w zaresie chyba do 12mm.

GI8JCb1.jpg

qwVVPjo.jpg

FvBn01s.jpg

Rdq6LAA.jpg

Coś czuję że z tego etapu będę wrzucał trochę fotek, bo mi zawsze tego brakowało, technicznych zdjęć co i jak było zrobione. Może się komuś przyda.

Pozdro