Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tytować czy panować?

thalex

Jak się zwracać ?  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak się zwracać ?

• Pani/Pan bo to

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Z reguły z osobami, które poznałem w internecie przechodzilismy na TY bez kłopotu i nikt ni emiał do nikogo pretensji.

No chyba, ze rozmówca był dużo starszy wiekiem, wtedy zawsze pytałem jaką formę preferuje.Nikt nie chciał, aby mu mówić per Pan ;)

Jestem... chyba jednym z najstarszych wiekiem forumowiczów :(

Ale bardzo wszystkich proszę o zwracanie się do mnie per TY. :)

Mam na imię Tomek.

Po kilku (lub więcej) postach dwoje forumowiczów umawia się na rozmowę telefoniczną lub bezpośrednie spotkanie.

Jak wypada się waszym zdaniem do siebie zwracać?...quote]

Gdyby zwracali się po imieniu, to sądzę, że mogliby rozmawiać ze sobą tak jak na forum. Zaś gdyby zaczęli zwracać się Pan/Pani, to chyba powstałaby nagle bariera między nimi i pomimo wspólnego tematu: budowa, nie wiedzieliby o czym rozmawiać - dystans :(

Zosia

Jak słusznie zauważył hadzar, to zależy od celu spotkania.

Ja też się spotykam z forumowiczami, ale głównie w celach zawodowych. Ale i tu bywa różnie. Czasem od razu przechodzimy na TY (oczywiście klient proponuje), czasem po kilku spotkaniach, a czasem wcale.

Miałem i taki przypadek, kiedy w pierwszej rozmowie telefonicznej klient sam zaproponował, abyśmy mówili sobie po imieniu, a przy drugim spotkaniu już wrócił do PAN :lol:.

Również i wiek ma swoją rolę. Jeśli dwudziestolatek spotyka się (nawet towarzysko) z pięćdziesięciolatkiem, to uważam, że forma Pan/Pani jest bardziej odpowiednia.

Na TY? :o

A co to ?! czy my się na jednym kompie ślizgali czy cu ? żeby mi taki tam FORUMOWICZ na Ty walił !!!! :lol: :lol: :lol: I co może jeszcze go kawusią poczęstować bo łon z tych "sprawnych budowlanie " ???? :wink:

a tak na poważnie , myślę , że to się czuje instynktownie .....poza tym forumowicze są bardzo przystępni i "panowanie " chyba nie jest potrzebne

Bużka

:p

Gość M@riusz_Radom

Bo na PANA to trza mić dwie rzeczy

- wygląd

- pieniądze

Już klaruję : ciężko dobrze wyglądać jak się spędza dużo czasu na budowie a znowu cieżko mieć pieniądze jak się buduje !

Także sądzę, że znakomita większość z nas nie ma jednocześnie tych dwóch rzeczy ;)

Problem został rozwiązany.

Nie osowa, nie śledzę Cię ;)

• 4 weeks później...
Na TY? :o

A co to ?! czy my się na jednym kompie ślizgali czy cu ? żeby mi taki tam FORUMOWICZ na Ty walił !!!! :lol: :lol: :lol: I co może jeszcze go kawusią poczęstować bo łon z tych "sprawnych budowlanie " ???? :wink:

:p

Osowa , a ja ? mogę nie mówić Ci Pani ???? plissss......