Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tytować czy panować?

thalex

Jak się zwracać ?  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak się zwracać ?

• Pani/Pan bo to

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja uważam że skoro tutaj mówimy sobie na Ty to w realu jest tak samo z tą różnicą że tu piszemy a tak rozmawiamy :wink: :)

Ktoś tutaj napisał że jeżeli osoba jest od nas starsza to wypada mówić na Pan/Pani a wyżej wypowiadał się Tomek1950 i on sobie nie życzy żeby mu mówić Pan - to już zależy od danej osoby :wink: :)

Gość M@riusz_Radom
Ja też jestem za zwracaniem się do siebie per "TY". Po co komplikować??

Za wyjątkiem "Ty CH@#%$^%" ... :) jak powiedział mój sąsiad.

A wzielo sie to z tego, że jak pierwszy raz się spotkalismy na działce to go zapytałem czy mamy sobie mówic per Pan czy per Ty i tak mi własnie odpowiedział ;)

Myślę , że ze znakomitą większością z Was przeszłabym na Ty automatycznie , kontynuując sposób porozumiewania się przyjęty na Forum , chyba żeby ktoś sobie tego wyraźnie nie życzył bądź stworzył taką atmosferę , że od razu bym wiedziała , gdzie moje miejsce w szyku :wink:

Pozdrowionka - Maxtorka :)

• 1 month później...
Jestem... chyba jednym z najstarszych wiekiem forumowiczów :(

Ale bardzo wszystkich proszę o zwracanie się do mnie per TY. :)

Mam na imię Tomek.

Do Tomka to się po prostu nie da inaczej, to przecież nasz TOMEK jest i to widać od razu :D :p

Z Tobą Buba jest pewnie podobnie :D

• 3 weeks później...

Witam

Pracuję w specyficznej branży - motocykle - i tu każdy jest kumplem motocyklistą jak trzeba to pomoże (mam nadzieję). Przyjęte jest tak: jak ktoś do ciebie Ty mimo że wygląda na lat 101 to też walisz Mu na ty mimo że masz lat 5,5 ale jak ktoś z dystansem ą ę itd. to przyjmujesz Jego taktykę. Generalnie mam zasadę że Panowie wygineli na wojnie polsko-rosyjskiej i wszystkim walę na "ty"(parę razy się przejechałem ale to były ważniaki-buraki a ja się zapomniałem z rozpędu)

Pozdr.

Witam

Pracuję w specyficznej branży - motocykle - i tu każdy jest kumplem motocyklistą jak trzeba to pomoże (mam nadzieję). Przyjęte jest tak: jak ktoś do ciebie Ty mimo że wygląda na lat 101 to też walisz Mu na ty mimo że masz lat 5,5 ale jak ktoś z dystansem ą ę itd. to przyjmujesz Jego taktykę. Generalnie mam zasadę że Panowie wygineli na wojnie polsko-rosyjskiej i wszystkim walę na "ty"(parę razy się przejechałem ale to były ważniaki-buraki a ja się zapomniałem z rozpędu)

Pozdr.

Się zgadzam w całej rozciągłości :D

• 3 weeks później...
Jestem... chyba jednym z najstarszych wiekiem forumowiczów :(

Ale bardzo wszystkich proszę o zwracanie się do mnie per TY. :)

Mam na imię Tomek.

Do Tomka to się po prostu nie da inaczej, to przecież nasz TOMEK jest i to widać od razu :D :p

Z Tobą Buba jest pewnie podobnie :D

:oops: :D :D :D

Dzieki Jagno. Dopiero teraz przeczytałem. Taki komplement na Nowy Rok!

Jestem... chyba jednym z najstarszych wiekiem forumowiczów...

...już nie :cry:

Pozdrawiam !

Pozdrawiam Cię Bubo48.

Data Twojego przystąpienia do forum (dzień i miesiąc) ma dla mnie pewne znaczenie.

Pozdrawiam serdecznie

Tomek

Pracowałem kilka lat w szwedzkiej firmie. Od dyrektora po sprzątaczkę prawie wszyscy mówili sobie po imieniu (w obu kierunkach) niezależnie od wieku. Napisałem "prawie" bo było kilku "sztywniaków".

W Niemczech taka forma jest prawie nie do pomyślenia. Herr lub Frau + nazwisko. Co jest przyjemniejsze? :)