Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin dwuścienny , potrzebna opinia.

Dawerty

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post na forum, chociaż ostatnio często je przeglądam.

Do rzeczy, mieszkam w małym bloku (prywatnym) i chciałem zainstalować sobie piec dolnego spalania w piwnicy ksgw zgoda 8kw. (pomijając fakt iż mam gazowe ogrzewanie i strasznie mi się ono nie podoba, ale to temat na inny wątek). Po opinii kominiarskiej usłyszałem iż byłaby taka możliwość by owy piec w piwnicy zamontować, problem jednak w tym iż piętro wyżej nikt nie mieszka, właścicielkę nie sposób "zlokalizować", a kominiarze chcą dostępu do mieszkania żeby sprawdzić czy w mieszkaniu przypadkiem któryś z kanałów nie jest od wentylacji. Druga sprawa iż owy komin jak usłyszałem będzie trzeba szlamować, co bardziej mi przypomina reanimację umarłego pacjenta, a na dodatek nie wiem czy komin mi "uciągnie" tego "dolniaka". Wpadłem na pomysł żeby zamontować na budynku komin dwuścienny (dwupłaszczowy) od poziomu piwnicy około 7,4m do dachu o średnicy 180. Wysłałem zapytanie do firmy o taki produkt i dostałem wycenę na 8500zl... co mnie powaliło z nóg. Na internecie znalazłem taki zestaw http://taniekominy.pl/komin-izolowany/5055-komin-fi-130-4m-wegiel-ekogrosz-mk-zary-izolowany.html i nie rozumiem tak wielkiej rozbieżności cenowej. Drugie pytanie czy dam to radę sam zamontować? No i ogólne opinie mile widziane, chciałbym zrobić to porządnie ale nie zrujnować się przy tym.