Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na eko-groszek??

bigdiv

Recommended Posts

Skoro robisz modyfikację/budowę kotłowni rozważ pellet. Sprawdza się przy podłogówce. Znajomy tak ma. Kocioł pracuje na niskich temperaturach, co jest dobre dla podłogówki. Nawet jak co tydzień dochodzi mi do prawie 80C (CWU odkażanie), to zawór czterodrogowy i sterownik zadba, by w rury poszło tyle ile trzeba. Po sobie widzę, że z wiekiem starzejemy się, zarabiamy coraz więcej, mamy więcej i innych zajęć niż w młodym wieku i nawet jeśli za pellet zapłacisz nieco więcej (a niewiele więcej) to docenisz czystość (brak sadzy i popiołu, na który zamówisz śmietnik, który też nie jest za darmo i jest całkowitym kosztem ogrzewania) i praktycznie bezobsługowość (pod warunkiem zakupu dobrego kotła i palnika). Poczytaj mój blog i na spokojnie rozważ. Link w stopce.

Palenie węglem będzie zakazane w Polsce, wspomnisz mój post za rok. I wywalisz te swoje defro na śmieci.....

To ciekawe. Województwo małopolskie własnie rozpoczyna program dotacji ( łączone PONE z czymś tam ) na wymianę kotłów typu śmieciuch na kotły na ekogroszek. Dopłacają do czegoś co za rok będzie do wywalenia? Program we wszystkich gminach poza miastem Kraków i czterema gminami tzw. metropolii. Wymagania są takie, że nawet kotły 5 klasy się w większości nie łapią. Trzeba dodatkowe badania zrobić. Więc kolejnemu szczekaczowi poradzę - nie pisz o rzeczach o których pojęcia nie masz. A moje Defro - no mam nadzieję że jeszcze z 5 lat posłuży. Fajnie by było gdyby do pełnoletniości dobiło.

ale tylko bez rusztu - tak jest napisane np. w projekcie śląskiej uchwały antysmogowej. wszelkie kotły z rusztem awaryjnym będą traktowane jak śmieciuchy

Kurde - domu już raczej nie przerobie aby go efektywnie ogrzewać przynajmniej pompą, to będę musiał kupić jakiś nowy kocioł w V klasie no a

na pewno nie będzie miał żadnego rusztu itp. i będzie góra 12 kw a nie moja kolumbryna 35 kw. :(

Szkoda, że włodarze nie chcą aby te przepisy antysmogowe szły dalej i aby wykluczyć w nowych domach całkowicie stałe paliwa, a wtedy do istniejących domów dopiero dofinansowania do wymiany na V klasę kotłów a jeszcze większe preferencje dla wymiany kotłów na inne alternatywne źródła ogrzewania i dopiero byłby w tym jakiś sens.

No ale wiadomo, śląsk, węgiel, będą nowe kotły - przemysł kotlarski znowu będzie miał wielki bummm,