Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mostek termiczny w pokoju

VinventV

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem. Mieszkanie jest w nieocieplonym bloku na ostatnim piętrze. Od jakiegoś czasu w pokoju zaczęła pojawiać się wilgoć. Razem z administracją wykluczyliśmy przeciekanie dachu. Jak widać na załączonym zdjęciu zmierzyłem temperaturę pirometrem. W miejscach, w których jest najniższa zbiera się woda.

Czy jest jakiś sposób, aby pozbyć się mostka termicznego? Proszę o podpowiedź. Na razie udało mi się poprawić wentylację w mieszkaniu, lecz woda dalej się zbiera.

tepmeratura.jpg

Witam,

Mam następujący problem. Mieszkanie jest w nieocieplonym bloku na ostatnim piętrze. Od jakiegoś czasu w pokoju zaczęła pojawiać się wilgoć. Razem z administracją wykluczyliśmy przeciekanie dachu. Jak widać na załączonym zdjęciu zmierzyłem temperaturę pirometrem. W miejscach, w których jest najniższa zbiera się woda.

Czy jest jakiś sposób, aby pozbyć się mostka termicznego? Proszę o podpowiedź. Na razie udało mi się poprawić wentylację w mieszkaniu, lecz woda dalej się zbiera.

[ATTACH=CONFIG]379000[/ATTACH]

Na tym zdjęciu nic nie widać. W sumie nie istotne, bo wilgoć wykrapla się tam gdzie ciepłe i odpowiednio wilgotne powietrze styka się z odpowiednio zimnym przedmiotem.

Rozwiazania sa 2 i tylko 2 i dokłądnie 2..

1 Obniżyć wilgotność pomieszczenia (wentylacja, podniesienie temperatury powietrza)

2. podniesienie temperatury tego przedmiotu (izolacja przegrody)

Izolacja od środka jest możliwa, ale drozsza i cięższa do wykonania.

3. Nagrzewać przedmiot który podlega kondensacji- rozwiązanie.. takie ..cieknie kran to niech nie kapie.. tylko leje.. mniej hałasuje..

podnoszenie temperatury powierzchni, to zwiększenie strat, ale pozbycie się wody..

ale najlepiej .. program Sahara.. w mieszkaniu 30-35% .. wilgotności, innej rady nie ma.. na już.