ryb_ka 31.08.2004 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Szukałam na forum, bo już gdzieś czytałam, ale nie znalazłam nic na temat dualnej kanalizacji. Mój hydraulik się nieco zacukał, ale ponieważ mam jeszcze wszystko rozgrzebane, to jest możliwość instalacji tego, tylko gdzie się dowiedzieć, jak to dokładnie powinno działać ??Bardzo proszę wszystkich o KONKRETNE odpowiedzi, czyli albo treściwe, albo odsyłacze do wątków lub stron. Głupich komentarzy od przemądrzałych nabijaczy postów po prostu nie zniosę.A wszystkim, którzy mnie oświecą z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 31.08.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 A co to znaczy ta dualna kanalizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 31.08.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Witam! Nie jestem "nabijaczem postów" ale pierwszy raz słyszę termin dualna kanalizacja. W necie na googlach znalazłem tylko to http://www.bip.drezdenko.pl/download/7.1.doc A w ogóle to nie podoba mi się ton twojego postu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renev 01.09.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Chodzi prawdopodobnie o oddzielenie wody szarej od ścieków specyficznych czyli g....a mozna dzieki temu wykorzystac jeszcze do czegos wode juz raz wykorzystana. Pomysl wydaje sie nieglupi. Cos kiedys o tym slyszalem ponoc w niektorych krajach wymagane przez prawo. Jak woda bedzie taka droga jak w Niemczech to pewnie hydraulik bedzie kumal o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 01.09.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 No więc chyba mam taką kanalizację. Tylko nie wiem po cholerę ją zrobiłem. Jedna komora jest na g.. oraz zlew kuchenny, trzecia na ,,szarą,, wodę, a drugz zbiorcza-przelewowa. Wybieram wszystko, bo nie wiem co miałbym robić z tą szarą wodą... Śmierdzi toto jak choleta. Może jakieś bakterie albo co.....Skoro u Niemca coś takiego robią, to musi mieć to jakiś sens. Ale jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.09.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Łatwiej utylizować ścieki wspólne (kloaka i szara woda), lub tylko samą kloakę, niż oddzielnie samą szarą wodę z łazienki.Do szarej wody trzeba stosować bakterie takie jak dla utylizacji tłuszczów.Można też próbować stosować mikrobiologiczny preparat "BioDren" firmy Hantpol ( http://www.hantpol.com.pl ), przeznaczony do udrażniania umywalek i wanien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 01.09.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Taa, ton posta rzeczywiście nieco zbyt rozkazujący, a za mało proszący. Jednak nie ma to jak możliwość podbicia licznika własnego grafomaństwa Z tego co przeczytałem na niemieckich stronach, to dualną instalację wprowadza się celem przedłużenia okresu sedymentacji skierowanych do osobnej komory tzw. ścieków czarnych. Prócz tego tzw. szara woda jest w niektórych niemieckich gospodarstwach wykorzystywana po raz wtóry - przepuszczona przez małe urządzenie filtrujące (najczęściej w piwnicy) używana jest do spłukiwania klozetów... Już nie pomnę, gdzie widziałem schemat takiej instalacji. Ukłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.09.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Prócz tego tzw. szara woda jest w niektórych niemieckich gospodarstwach wykorzystywana po raz wtóry - przepuszczona przez małe urządzenie filtrujące (najczęściej w piwnicy) używana jest do spłukiwania klozetów... Już nie pomnę, gdzie widziałem schemat takiej instalacji. Ukłony A może jednak się przypomni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 01.09.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Ok Szaruś, przekopałem zasoby czasopism i znalazłem: artykulik "Wasser doppelt nutzen" w "Mein neues Bad. Design. Einrichtung. Ideen", Heft 2 (2002 Herbst/Winter), str. 100. Tekst jest jednak mocno popularyzatorski opatrzony postym rysunkiem. Pokrótce firma Hansgrohe zaprojetkowała urządzenie filtrujące "Aqua Cycle" (wielkości małej szafy), które wodę spod prysznica i wanny oczyszcza biologicznie i odkaża promieniami UV. W rezultacie otrzymujemy tzw. klarowną wodę odpowiadającą normie europejskiej UE 76/160/EWG (sic! ), która wg tejże normy nadaje się do mycia rąk, prania, spłukiwania wucetów i podlewania ogródka. Ba, firma Miele wyprodukowała pralkę W 455 WPS Allwater, która doskonale uzupełnia taką instalację, jako że przeznaczona jest do zasilania deszczówką lub właśnie "klarowną wodą". Szacuje się, że w niemieckich warunkach 4-5 osobowa rodzina zużywająca ok 90 m3 wody rocznie jest w stanie zaoszczędzić w tym czasie 450 EUR. I teraz clou - ten spass kosztuje jedyne 4390 EUR. Pozdrowienia P.S. Jak bardzo chcesz ten artykulik to mogę wysłać ci mailem skanik, tylko prześlij mi adres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.09.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 A to myślałem, że kibelki można spłukiwać wodą z wanny bez jakiś wielkich zabiegów za 4000 EUR ? Ale poproszę ten artykuł: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 01.09.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Ok. jutro podeślę, a na razie radzę przejrzeć folderek hansgrohe: http://www.pontos-online.de/de/download/public/objektprospekt/objektprospekt_de.pdf Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 01.09.2004 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 ...Głupich komentarzy od przemądrzałych nabijaczy postów po prostu nie zniosę... A co mi tam! Nabiję sobie licznik!!! Właśnie znalazłem odpowiednie miejsce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryb_ka 06.09.2004 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Dziękuje za wszystkie posty, chociaz niestety wiele wiedzy mi nie dały:( A szkoda, bo faktem jest, że juz niedługo zaczniemy płacić krocie za wodę i kanalizację i stąd moja próba - jeszcze na tym etapie budowy - wykonania ewentualnych oszczędności.A Sławkowi i Grzegorzowi powiem tylko tyle - swoimi postami jedynie potwierdziliście moją tezę o głupocie niektórych forumowiczów - nabijaczy postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 06.09.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Dziękuje za wszystkie posty, chociaz niestety wiele wiedzy mi nie dały:( A szkoda, bo faktem jest, że juz niedługo zaczniemy płacić krocie za wodę i kanalizację i stąd moja próba - jeszcze na tym etapie budowy - wykonania ewentualnych oszczędności. A Sławkowi i Grzegorzowi powiem tylko tyle - swoimi postami jedynie potwierdziliście moją tezę o głupocie niektórych forumowiczów - nabijaczy postów. az musze sie odezwac ... chodzi ci o pomoc a piszesz w rozkazujacym tonie ... chyba cos nie tak - no nie ? Dodatkowo mysle ze akurat Slawek bardzo pomógł w tym temacie a ty go od głpków wyzywasz ... Pomijajac juz w ogole fakt obrazania kogos na tym forum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 06.09.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Dziękuje za wszystkie posty, chociaz niestety wiele wiedzy mi nie dały:( A szkoda, bo faktem jest, że juz niedługo zaczniemy płacić krocie za wodę i kanalizację i stąd moja próba - jeszcze na tym etapie budowy - wykonania ewentualnych oszczędności. A Sławkowi i Grzegorzowi powiem tylko tyle - swoimi postami jedynie potwierdziliście moją tezę o głupocie niektórych forumowiczów - nabijaczy postów. az musze sie odezwac ... chodzi ci o pomoc a piszesz w rozkazujacym tonie ... chyba cos nie tak - no nie ? Dodatkowo mysle ze akurat Slawek bardzo pomógł w tym temacie a ty go od głpków wyzywasz ... Pomijajac juz w ogole fakt obrazania kogos na tym forum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 06.09.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Well, na podstawie postów Ryb_ki można dojść do wniosku, że w okolicach Sieradza obowiązuje osobliwy savior-vivre. Mam jednak nadzieję, że to raczej savoir-faire au rebours autora wątku Ukłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 06.09.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Wiesz, co rybka? Idź i sie utop w tej twojej dualnej kanalizacji. W zyciu nie spotkalem sie z taka impertynencja: zeby prosic o pomoc w rozwiazaniu problemu i od razu domyslnie traktowac forumowiczow jak glupkow. Na poczatku liczylem sie z tym, ze ten pierwszy post byl na wyrost, a w ostatnim podziekujesz i przeprosisz - ale widze, ze ty nadal masz najwyzsze mniemanie o sobie. Daj sobie spokoj i nie pisz tu wiecej, zarozumialy mądralo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 06.09.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 ...Mój hydraulik się nieco zacukał ... Cokolwiek by to nie znaczyło, to mimo wszystko szkoda, że i Ciebie to nie ominęło... Życzę dużo zdrowia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts