Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Musze podlaczyc prad tylko nie wiem jaka mam nawet skrzynke kupic czy ktos jest w stanie doradzic?

W warunkach mam cos takiego:

''Rodzaj i usytuowanie zabezpieczenia głównego: topikowe 35 A w złączu; zabezpieczenie w złączu pomiarowym:

nadmiarowo-prądowe (przedlicznikowe) w obudowie przystosowanej do plombowania 20 A w szafce

pomiarowej .''

Przecież sam tego podłączał nie będziesz ... ? Przyłączami do sieci zajmuje się lokalny dostawca i to oni pociągną Ci linię zasilającą do punktu wyznaczonego przy Twojej działce i kupią skrzynkę i kabel i bezpieczniki i wyprowadzą na licznik, zamontują licznik, wystawią fakturę za usługi. Reszta od licznika należy do Ciebie i do elektryka z uprawnieniami.

Przecież sam tego podłączał nie będziesz ... ? Przyłączami do sieci zajmuje się lokalny dostawca i to oni pociągną Ci linię zasilającą do punktu wyznaczonego przy Twojej działce i kupią skrzynkę i kabel i bezpieczniki i wyprowadzą na licznik, zamontują licznik, wystawią fakturę za usługi. Reszta od licznika należy do Ciebie i do elektryka z uprawnieniami.
Dla uściślenia - nie od licznika tylko od granicy eksploatacji/własności, pomiędzy Dostawcą a Odbiorcą.

To wszystko co jest w warunkach wykonuje dostawca/wykonawca sieci elektrycznej. W tym przypadku PGE.

Jedyna informacja dla Ciebie z ttych warunków jest taka, ze będziesz miał licznik w granicy w szafce i będziesz miał zabezpieczenie 20A i siec będzie w układzie TN-C.

Ty musisz kupić typową RBtke a elektryk podłączyć ja do wybudowanej szafki złączowo-pomiarowej.

Ogólnie w tych warunkach masz napisane co musi wykonac PGE.

krzysztofb51, elpapiotr napisał Ci ogólnikowo, a w zasadzie i tak musisz zatrudnić elektryka z uprawnieniami aby Ci to podłączył i wystawił odpowiedni dokument który będzie honorowany w PGE.

A RBtka raczej taka http://allepomocnik-hosting.gcsoft.pl/users/registered_s5/Jarek117/DSCN7882.JPG