radek8012 19.01.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Witam, wybrałem sobie wstępnie dom w szkielecie nazwa to bodajże ST7-06 z firmy Dom.pl nie ukrywam że bardzo się zastanawiam czy dom z drewna jest tak trwały i "na lata" jak dom murowany czy może ktoś z Was ma jakieś postrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.01.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Witam, wybrałem sobie wstępnie dom w szkielecie nazwa to bodajże ST7-06 z firmy Dom.pl nie ukrywam że bardzo się zastanawiam czy dom z drewna jest tak trwały i "na lata" jak dom murowany czy może ktoś z Was ma jakieś postrzeżenia?Jest trwały i "na lata". Ma jednak wady. Bardzo kiepską akustykę i cenę podobną do murowanego. Jak będziesz chciał sprzedać to będzie problem. Każdy chce mieć solidny. Generalnie - za te same pieniądze - murowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chochlik17 20.01.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Zawsze murowany! Jest solidny i łatwiej o niego moim zdaniem zadbać i go wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek8012 20.01.2017 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 dzięki za opinie, na szczęście projekt który sobie wybrałem jest dostępny w technologi murowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 20.01.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Zalety domów w szkielecie drewnianym.- szybkość budowy - cena- brak prac mokrych ( po wylaniu fundamentów)- można budować zimą - tańsze fundamenty - łatwość w przebudowie i remoncie , w miarę upływu czasu szybko można dostosować do potrzeb.- cieńsze ściany - na 100m2 zyskujemy ok 10m2 ( porównując z murowanym )- 50lat bez generalnego remontu a po remoncie łatwo uzyskać parametry nowego domu .- łatwość rozprowadzania instalacji - brak mostków termicznych - mała akumulacja cieplna - wiem że dla niektórych to wada . Wady ;- dostępność certyfikowanych materiałów - znalezienie dobrych fachowców - nie zalecam budowania systemem gospodarczym bez odpowiedniej wiedz- akustyka stropów ( można poprawić inwestując w izolacje )- niższa cena na rynku wtórnym ( niesłusznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ... - niższa cena na rynku wtórnym ( niesłusznie)Rynek "niesłusznie" nie chce takich domów. Hmmm, coś ci się nie pomieszało? Koszty takich domów, wskutek braku zunifikowanych półproduktów są mocno zawyżone. To widać na rynku. Poza tym, w murowanych można znaleźć kwiatki a co dopiero w szkieletowych. Ryzyko też wpływa na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.01.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 A ja lubię drewniane....Moja żona też ma same wady, a jesteśmy razem i cieszymy się naszymi ułomnościami... Brak akumulacyjnośći? Wystarczy odpowiednie ogrzewanie. Akumulacyjna płyta fundamentowa, albo tak jak forumowicz z linki. Przy niegrubym balu, nie spełniającym żadnych wymóżdżonych parametrów, ma zużycie drewna mniejsze od niejednego energooszczędnego murowańca...Do tego pali iglastym w dużych ilościach....http://blog.kominki-batura.pl/dom-w-sudetach/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snake-918 21.01.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Domy drewniane mają swój niepowtarzalny klimat, o ile są wewnątrz też drewniane a nie obite płytami jak murowane. Jeżeli miałbym wybierać szkielet czy murowany to zdecydowanie murowany. Ale przy wyborze lity bal vs murowany to zdecydowane z bali. Technologa szkieletowa całego budynku jakoś do mnie nie przemawia, jak już to dól z litego bala a poddasze szkielet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts