Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom murowany vs dom z drewna

radek8012

Recommended Posts

Witam,

wybrałem sobie wstępnie dom w szkielecie nazwa to bodajże ST7-06 z firmy Dom.pl nie ukrywam że bardzo się zastanawiam czy dom z drewna jest tak trwały i "na lata" jak dom murowany

czy może ktoś z Was ma jakieś postrzeżenia?

Jest trwały i "na lata". Ma jednak wady. Bardzo kiepską akustykę i cenę podobną do murowanego. Jak będziesz chciał sprzedać to będzie problem. Każdy chce mieć solidny. Generalnie - za te same pieniądze - murowany.

Zalety domów w szkielecie drewnianym.

- szybkość budowy

- cena

- brak prac mokrych ( po wylaniu fundamentów)

- można budować zimą

- tańsze fundamenty

- łatwość w przebudowie i remoncie , w miarę upływu czasu szybko można dostosować do potrzeb.

- cieńsze ściany - na 100m2 zyskujemy ok 10m2 ( porównując z murowanym )

- 50lat bez generalnego remontu a po remoncie łatwo uzyskać parametry nowego domu .

- łatwość rozprowadzania instalacji

- brak mostków termicznych

- mała akumulacja cieplna - wiem że dla niektórych to wada .

Wady ;

- dostępność certyfikowanych materiałów

- znalezienie dobrych fachowców

- nie zalecam budowania systemem gospodarczym bez odpowiedniej wiedz

- akustyka stropów ( można poprawić inwestując w izolacje )

- niższa cena na rynku wtórnym ( niesłusznie)

...

- niższa cena na rynku wtórnym ( niesłusznie)

Rynek "niesłusznie" nie chce takich domów. Hmmm, coś ci się nie pomieszało? Koszty takich domów, wskutek braku zunifikowanych półproduktów są mocno zawyżone. To widać na rynku. Poza tym, w murowanych można znaleźć kwiatki a co dopiero w szkieletowych. Ryzyko też wpływa na cenę.

A ja lubię drewniane....Moja żona też ma same wady, a jesteśmy razem i cieszymy się naszymi ułomnościami...

Brak akumulacyjnośći? Wystarczy odpowiednie ogrzewanie. Akumulacyjna płyta fundamentowa, albo tak jak forumowicz z linki. Przy niegrubym balu, nie spełniającym żadnych wymóżdżonych parametrów, ma zużycie drewna mniejsze od niejednego energooszczędnego murowańca...Do tego pali iglastym w dużych ilościach....

http://blog.kominki-batura.pl/dom-w-sudetach/

Domy drewniane mają swój niepowtarzalny klimat, o ile są wewnątrz też drewniane a nie obite płytami jak murowane. Jeżeli miałbym wybierać szkielet czy murowany to zdecydowanie murowany. Ale przy wyborze lity bal vs murowany to zdecydowane z bali. Technologa szkieletowa całego budynku jakoś do mnie nie przemawia, jak już to dól z litego bala a poddasze szkielet.