coachu13 20.01.2017 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Hej, Jak macie rozwiązane wyjście na dach.Przez okno dachowe o standardowych wymiarach, tylko jako wyłaz czy może mały dedykowany wyłaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 20.01.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Hej, Jak macie rozwiązane wyjście na dach. Przez okno dachowe o standardowych wymiarach, tylko jako wyłaz czy może mały dedykowany wyłaz ? Ja jestem zwolennikiem wyłazów z prawdziwego zdarzenia. Powinien się otwierać na prawo lub lewo, na dolnej ramie guma umożliwiająca bezpieczne postawienie buta. Najlepiej jak wyłaz jest o wymiarach okna dachowego np 78x118. Przez okno dchowe obrotowe ciężko wyjść, łatwo można uszkodzić ramę i obróbki. Małe wyłazy to nieporozumienie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 20.01.2017 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Właśnie chodzi mi o wyłaz 78x118 ale z niego musiałbym mieć jeszcze dobrych kilka stopni do komina.Wykonawca dachu namawiam mnie na mały dedykowany wyłaz zaraz obok komina.I nie wiem ku czemu się skłonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 20.01.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Właśnie chodzi mi o wyłaz 78x118 ale z niego musiałbym mieć jeszcze dobrych kilka stopni do komina. Wykonawca dachu namawiam mnie na mały dedykowany wyłaz zaraz obok komina. I nie wiem ku czemu się skłonić. Witam, Proponuję zastosowanie wyłazu termoizolacyjnego FW - wyłaz dostępny jest w wersji otwieranej na prawą lub lewą stronę. Dzięki dużym wymiarom umożilwia swobodne wyjście na połać dachu a dodatkowo dobre paramtery termoizolacyjne umożliwiają zastosowanie nawet w pomieszczeniach ogrzewanych. W ofercie mamy też wyłazy standard przeznaczone do pomieszczeń nieogrzewanych. Szczegóły zamieszczone są na naszej stronie internetowej: http://www.fakro.pl/akcesoria-dachowe/wylazy/ W przypadku pytań służę pomocą Pozdrawiam Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.01.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Wyłaz służy do okazjonalnego wyjścia na dach a nie codziennych spacerów. Pozostaje tylko kwestia którędy się do tego wyłazu dostać? Jedna opcja to z nieużytkowego strychu o ile taki istnieje i wówczas wyłaz do pomieszczeń nieogrzewanych + schody strychowe. Druga opcja to z pomieszczenia ogrzewanego i wówczas propozycja Fakro wyłaz do pomieszczeń ogrzewanych. Jest jeszcze trzecia opcja dojście do komina od okapu. Nie ma wówczas potrzeby stosowania żadnego wyłazu. Kolejny plus tego rozwiązania to nikt w roboczym ubraniu i butach roboczych nie szwenda się po domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Jest jeszcze trzecia opcja dojście do komina od okapu. Nie ma wówczas potrzeby stosowania żadnego wyłazu. Kolejny plus tego rozwiązania to nikt w roboczym ubraniu i butach roboczych nie szwenda się po domu. Pozdrawiam. Tyko że stopnie kominiarskie są dosyć wiotkie (info od kominiarza). I trzeba dodatkowo podcinać dachówki. W zależności od długości połaci dachu może być to kosztowne zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 22.01.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 A jaka odległość jest od okapu do komina?Fakt,po samych stopniach niezbyt ciekawie się wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.01.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Prawidłowo zamontowane stopnie są stabilne. W gestii inwestora jest jaki wariant rozwiązania wybierze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 22.01.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Stabilne to może i niektóre są z tym że komfort i bezpieczeństwo żadne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Prawidłowo zamontowane stopnie są stabilne. W gestii inwestora jest jaki wariant rozwiązania wybierze. Pozdrawiam. Długość połaci to np. 15-16 dachówek cementowych , kąt ok. 40 st. Mocowanie - dobre wg wytycznych producenta. Nie chodzi o złe mocowanie tylko stopień jest chwieje w swojej konstrukcji - podparcie wzdłuż osi wchodzenie. Lepsze są podparcie na dwóch mocowaniach - tak jak wąskie ławy kominiarskie - tylko ta cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.01.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Stopnie umożliwiają osobom z predyspozycjami (kominiarz, dekarz czy monter anten) okazjonalne dostanie się do komina. Nie są natomiast przeznaczone do codziennych spacerów po dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Wiadomo, że stopnie służą dla kominiarza i to właśnie kominiarz narzeka na stopnie kominiarskie.Masz jakieś polecane typu (modele) stopni? Takie stabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.01.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Stosuję produkty IVT. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts