Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyłaz dachowy

coachu13

Recommended Posts

Hej,

Jak macie rozwiązane wyjście na dach.

Przez okno dachowe o standardowych wymiarach, tylko jako wyłaz czy może mały dedykowany wyłaz ?

Ja jestem zwolennikiem wyłazów z prawdziwego zdarzenia. Powinien się otwierać na prawo lub lewo, na dolnej ramie guma umożliwiająca bezpieczne postawienie buta. Najlepiej jak wyłaz jest o wymiarach okna dachowego np 78x118.

Przez okno dchowe obrotowe ciężko wyjść, łatwo można uszkodzić ramę i obróbki. Małe wyłazy to nieporozumienie...

Pozdrawiam

Właśnie chodzi mi o wyłaz 78x118 ale z niego musiałbym mieć jeszcze dobrych kilka stopni do komina.

Wykonawca dachu namawiam mnie na mały dedykowany wyłaz zaraz obok komina.

I nie wiem ku czemu się skłonić.

Witam,

Proponuję zastosowanie wyłazu termoizolacyjnego FW - wyłaz dostępny jest w wersji otwieranej na prawą lub lewą stronę. Dzięki dużym wymiarom umożilwia swobodne wyjście na połać dachu a dodatkowo dobre paramtery termoizolacyjne umożliwiają zastosowanie nawet w pomieszczeniach ogrzewanych.

wyłaz.jpg

W ofercie mamy też wyłazy standard przeznaczone do pomieszczeń nieogrzewanych.

Szczegóły zamieszczone są na naszej stronie internetowej: http://www.fakro.pl/akcesoria-dachowe/wylazy/

W przypadku pytań służę pomocą

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Wyłaz służy do okazjonalnego wyjścia na dach a nie codziennych spacerów. Pozostaje tylko kwestia którędy się do tego wyłazu dostać? Jedna opcja to z nieużytkowego strychu o ile taki istnieje i wówczas wyłaz do pomieszczeń nieogrzewanych + schody strychowe. Druga opcja to z pomieszczenia ogrzewanego i wówczas propozycja Fakro wyłaz do pomieszczeń ogrzewanych. Jest jeszcze trzecia opcja dojście do komina od okapu. Nie ma wówczas potrzeby stosowania żadnego wyłazu. Kolejny plus tego rozwiązania to nikt w roboczym ubraniu i butach roboczych nie szwenda się po domu. Pozdrawiam.

Jest jeszcze trzecia opcja dojście do komina od okapu. Nie ma wówczas potrzeby stosowania żadnego wyłazu. Kolejny plus tego rozwiązania to nikt w roboczym ubraniu i butach roboczych nie szwenda się po domu. Pozdrawiam.

Tyko że stopnie kominiarskie są dosyć wiotkie (info od kominiarza).

I trzeba dodatkowo podcinać dachówki.

W zależności od długości połaci dachu może być to kosztowne zadanie.

Prawidłowo zamontowane stopnie są stabilne. W gestii inwestora jest jaki wariant rozwiązania wybierze. Pozdrawiam.

Długość połaci to np. 15-16 dachówek cementowych , kąt ok. 40 st.

Mocowanie - dobre wg wytycznych producenta.

Nie chodzi o złe mocowanie tylko stopień jest chwieje w swojej konstrukcji - podparcie wzdłuż osi wchodzenie.

Lepsze są podparcie na dwóch mocowaniach - tak jak wąskie ławy kominiarskie - tylko ta cena.